Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Román forrásadó visszaigénylése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

raktamas 2020-04-02 17:41:47

Tisztelt Önadózó!

Egy magyar vállalkozás ügynöki jutalékot számláz több külföldi országba is, többek között romániai megrendelőinek is. A román fél a jutalékos számla összegéből visszatartott 5%-os forrásadó levonása címén, s csak a számlák 95%-át fizette ki. A 2018-ban levont forrásadóról a román adóhatóság 2020.januárjában állította ki az igazolását.
A kérdésem az, hogy ezen igazolás alapján önellenőriznünk kell a 2018-as évet, s úgy tudjuk visszaigényelni, vagy elegendő a 2019-es évi bevallásba beállítani, arra tekintettel, hogy 2019.évben számoljuk el költségként, vezetjük ki a vevő 5%-os tartozását?
Köszönettel:
Rák Tamás

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-02 18:34:51

Kedves Tamás,
A kettős adóztatást elkerülő egyezmény valóban lehetővé teszi Románia adóztatását 5%-os mértékig. Értelmezésem szerint a jövedelemszerzés éve a mérvadó, így önellenőrizni szükséges a 2018.évi tao bevallást. Számvitelileg is önellenőrzés történik, de ennek hatása vélhetően a tárgy évi (2019.) adatok közt fog megjelenni, mivel nem minősül jelentősnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

raktamas 2020-04-03 14:33:41

Köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra