Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Szálláshely bérbeadás EU adószámmal


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Botosne76 2017-05-22 09:14:57

Tisztelt Attila,
Alanyi mentes, KATA-s EV szeretné magyar szálláshelyét bérbe adni külföldieknek is a booking.com-on keresztül. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben szükséges-e az EU adószámot kiváltania vagy elég a magyar? Befolyásolja-e ezt, hogy magánszemélynek vagy esetleg cégnek is kiadná? A számla kiállításánál fontos-e, hogy angolul is szerepeljenek rajta az adatok?
Előre is köszönöm válaszát!
Szép napot!
Bné Brigitta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-22 12:28:55

Brigitta,
A bérbeadáshoz ugyan nem kellene, sőt még a szálláshely szolgáltatáshoz sem, de a booking jutaléka miatt már igen, szükséges. Ebből a szempontból érdektelen, hogy ki veszi igénybe, mivel a szálláshely szolgáltatás teljesítési helyét az ingatlan fekvése határozza meg, azaz Mo-i ingatlan esetében belföldi ügyletről van szó, a vendég személyétől függetlenül. Ugyanakkor a jutalék teljesítési helyére a 37.§-ban foglalt főszabály vonatkozik, azaz az igénybe vevő (magyar) adóalany letelepedettsége lesz az irányadó. Nem követeli meg egyetlen hazai jogszabály sem, hogy idegen nyelven is szerepeljenek az adatok a kiállított számlán vagy egyéb bizonylaton.
papattila

Szakértői hozzászólás

Botosne76 2017-05-30 08:35:32

Tisztelt Attila,
A fent említett vállalkozó esetében, ha előlegről állít ki számlát a júliusi foglalásról, akkor milyen teljesítési dátum szerepeljen rajta? Az előleget díjbekérő alapján kéri és a kifizetés után állítja ki. A kiállítás napja és a fizetési határidő lehet a pénz megérkezésének napja? Ez akár a teljesítés napja is? A júliusi végszámla esetében fel kell tüntetni rajta a teljes összeget és levonni belőle az előleget hivatkozva a számlára, a különbözet kifizetésével. Ha kp-s vagy bankkártyás a fizetés, akkor minden a kiegyenlítés napjára vonatkozik? Telj, kiállítás, fiz.hat.idő?
EUR-ban kiállított számla esetén MNB árfolyamon kell a végösszeget feltüntetni?
Előre is köszönöm válaszát!
Szép napot!
Bné Brigitta

Felhasználói hozzászólás

szentgyorgyi.krisztina@tolna.net 2017-11-20 10:04:36

Tisztelt Attila!
Katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó szálláshely szolgáltatást végez. Kérdésem a következő: a booking-tól kapott számlabizonylat miatt kell e neki 65-ös és A60-as bevallást beadni, valamint keletkezik e áfa fizetési kötelezettsége?

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra