Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Személyautó vásárlás felszámolás alatt álló cégtől


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

azoli 2022-05-04 13:03:59

Tisztelt Szakértő!
Egy használt autó kereskedő társaság továbbértékesítési céllal szgk-t vásárolt felszámolás alatt álló vállalkozástól, ahol annak beszerzésekor az áthárított adót nem vonhatták le. Az értékesítésről "fordított adózás" megjegyzéssel állították ki a számlát - Áfa tv. 142.§ (1) g) - ezért áthárított adót nem tartalmaz. Helyesen járt-e el a beszerző cég amikor a 27%-os fizetendő adót megállapította és levonásba is helyezte a továbbértékesítési célra való tekintettel? Véleményem szerint ebben az esetben az autó továbbértékesítésekor az Áfa tv. 87.§-a szerinti adómentesség nem alkalmazható. Helytálló ez a jogértelmezés?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-05 06:16:35

Vélhetően azért nem vonhatták le a felszámolás alatt álló társaságnál az autó előzetes áfa-ját, mert tárgyi eszközként használták (124.§). Következésképp annak értékesítésekor a 87.§ adómentességi szabályát kellett volna alkalmazniuk, helyetelen volt a 142.§-ra hivatkozva fad-os számlát kiállítani. Ebből pedig az következik, hogy a beszerző autó kereskedő cég a hibás számla alapján nem helyezhet levonásba áfa-t (praktikusan javíttatni kell az eladóval a számlát).
papattila

Szakértői hozzászólás

azoli 2022-05-05 10:48:31

Kedves Attila köszönöm a válaszát, annak szellemében fog eljárni az érintett vállalkozás.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra