Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Szja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

duromarta 2018-11-05 08:39:36

Képviselői tisztelet díjat kap valaki, 10% ktg.hányadról nyilatkozott, de a bevétel után vontak ny.járulékot, 4 és 3% eg.bizt-et, és szja-t. Nők 40 éves kedvezményes nyugdíjas. Nem úgy van, hogy a ktg.hányad levonása után maradó jövedelemből kell szja-t ny.járulékot és csak 4 % eg.biztet vonni. Már belecsavarodtam. Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-05 11:37:08

Kedves Márti,
Mivel a kérdésből nem derül ki, hogy pontosan mit takar a "képviselői tiszteletdíj", ezért csak általánosságban a véleményem az, hogy először el kell dönteni, hogy önálló (16.§) vagy nem önálló (24.§) tevékenység bevételéről van szó. Ha nem önálló, akkor nincs helye költségelszámolásnak, a teljes bevétel fogja képezni az adók, járulékok alapját. Ha önálló, akkor a nyilatkozat szerinti költséggel csökkentett bevétel (jövedelem) lesz mindennek az alapja. Azaz a kérdésbeli esetben még az is jó válasz lehet, hogy a magánszemély feleslegesen adott költségnyilatkozatot, mert jogszabály alapján nem is adhatott volna.
papattila

Szakértői hozzászólás

duromarta 2018-11-05 12:19:39

Önkormányzati képviselő testületi tag. Havi 54.000.-Ft a tisztelet díja, én csak a NAV honlapon néztem meg a járulékkivonatot, itt láttam, hogy 10% ktg hányadról nyilatkozott, de nem vették figyelembe, mert minden adót és járulékot az 54.000.-Ft után számolták el.Szja tv. 16§. 1.pontja szerint önálló tevékenységnek minősül. Márti

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-06 05:48:47

Ebben az esetben a kifizetőnek valóban figyelembe kellett volna vennie a költségnyilatkozatot, mert a járulékok alapja az szja előleg alapjával egyezik meg (Tbj. 4.§ k)1.).
pattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra