Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Szja levonás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mezespal 2018-01-13 08:37:54

Tisztelt Cím!
Egyéni vállakózóként adószámos magánszemélytől bérlek ingatlant. Eddig nyilatkozat alapján 10%-os költséghányad figyelembe vételével történt az szja megállapítása és befizetése. 2018 január 01-től a magánszemély áfás lett saját döntése alapján. A 2018 évi nyilatkozatában nulla forint felmerülő, elismert költség levonását kéri és nem kéri az szja előleg levonását. Ebben az estben az szja megállapítása, hogyan történhet? Ez alapján a nyilatkozat alapján eltekinthetek az szja levonásától vagy nem ? Amennyiben nem és a bérleti díj áfás, az áfa nélküli összeget vegyem szja alapnak ? Segítségét előre is köszönöm ! Mézes Pál

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-13 09:32:27

Pál,
A kifizető számára az adóelőleg levonás nem egy lehetőség, hanem kötelezettség (ezt a bérbeadó kérése se írhatja felül). Az Szja tv. 4.sz.melléklete alapján az áfa nem tekinthető adóköteles bevételnek, így az adóelőleget is a nettó összeg alapján kell megállapítani (figyelemmel a költség nyilatkozatra).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra