Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Szombati munka


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

KNK-Kontír 2017-03-28 12:00:02

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy ha egy kereskedelmi egység szombaton 4 órát tart nyitva, hogyan kell kezelni az elszámolását? Elégséges-e ha két szombati munkanap helyett kap egy szabadnapot? Természetesen olyan beosztással, hogy havi két szombat szabad.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-03-29 06:29:29

Ha a szombat nem a pihenőnapja a dolgozónak, akkor semmi külön pénz nem jár. A szabadnap felvetése azonban arra enged következtetni, hogy ez mégiscsak a pihenőnapon történik. Ha e helyett kap egy másik pihenőnapot (szabadnapot), akkor a rendkívüli munka miatt 50%-os bérpótlék jár a dolgozónak a munkabérén felül. Megjegyzendő, hogy a rendkívüli munka jellegénél fogva nem tervezhető be a munkaidő beosztásba, annak valóban csak kivételesnek, előre nem láthatónak, azaz rendkívülinek kell lennie.
papattila

Szakértői hozzászólás

KNK-Kontír 2017-03-30 10:36:41

Nem pontosan fogalmaztam a kérdés feltevésénél. Az eddigi gyakorlat úgy volt, hogy aki szombaton dolgozott 4 órát, annak csütörtökön, vagy pénteken is 4 órás munkanapja volt, tehát így ez heti 40 óra.Egyik kérdésem ez így szabályos volt-e? Másik kérdés, most a dolgozók azt szeretnék, hogy a szombat 4 óráért ne másik napi 4 órát kapjanak, hanem egész szabadnapot, ezért kérdeztem, hogy a két szombat helyett kaphatnak-e egy hétközi szabadnapot? Így egyik héten 44, a másik héten 36 órát dolgoznának.
KNK-Kontír

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra