Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Tagi kölcsön apport


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

adexkonyvelo 2021-02-26 10:56:42

Tisztelt Szakértő! Kérném szépen a szíves segítségét, amennyiben lehetséges. KFT: 10 M Ft jegyzett tőkével, veszteséges, 20 M Ft fennálló tagi kölcsönt ügyvéd által apportálnak jegyzett tőkeként idén. Néhány év múlva felszámolják, eredménytartalék minusz marad. Az apportáló tagnak keletkezik SZJA és szoc. hozzájár. kötelezettsége a felszámoláskor? A 30 M Ft alapítói vagyonát nem tudja visszakapni. Szíves válaszadását előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-28 11:21:00

Nem keletkezik semmilyen adófizetési kötelezettség. Fontos azonban megemlíteni, hogy a majdani végelszámoláskor számítani lehet a NAV esetleges kellemetlenkedéseire, dacára a "néhány év"-nek. Ugyanis vélhetően a végelszámolásig innentől kezdve nem igazán lesz a cégnek tevékenysége, csak vegetálni fog. Ez pedig arra engedi következtetni a NAV-ot, hogy ez a tőkeemelés valójában csak a tagi kölcsön végelszámoláskori elengedését kerüli meg, megúszva ezzel az ajándékozási illetékkötelezettséget. Korábban a NAV közzétette ezirányú állásfoglalását, miszerint ellentétes az észszerű gazdálkodás elvével, valamint adójogszabályok céljával az olyan tagi kölcsön apportálás, amely nem a cég továbbműködését szolgálja, hanem egyedüli célja az adóelkerülés (Art. 2.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra