Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Támogatás , áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TITIKE 2022-04-26 12:39:17

Kedves Attila !
Most vettem át egy céget, aki egy magyar Kft , zenei fesztivált szervez Romániában, melyet támogat a magyar állam 80%-ban. A támogatási szerződést már utólag kaptam, nem volt ráhatásom. A támogatás aláírásakor azt jelölte, hogy jogosult az áfa levonásra , de a támogatással összefüggő kiadások vonatkozásában nem kíván élni a jogával. . (Egyébként áfakörös a cég.)
Kérdések:
-Ez azt jelenti, hogy ha magyar céget is kiszervez Romániába a rendezvényre és a zenekar 27% áfás számlát nyújt be, akkor annak az áfája nem lesz levonható?
-Ha nem levonható, akkor 86-ra kell könyvelni?
- A külföldi cégektől kapott szolgáltatás számla normál esetben plusszban és minuszban levonandó és befizetendő lenne, tehát áfa fizetendő hatása nem lenne , de ha azt nyilatkozta az ügyfél , hogy nem kíván élni a levonással, akkor az import szolgáltatás számla után, fizetendő áfa keletkezik?
-A cég állja a zenekarok utaztatásának , szállásának és étkezésének költségét is, mindhárom tétel repi adó köteles tétel lesz, vagy csak az étkezés?
Köszönettel várom válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-04-28 05:24:39

- A leírtak alapján szerintem nem jól nyilatkozott, mivel áfa levonásra jogosult. A helytelen nyilatkozattal valójában megsérti a pályázati kiírást, mivel olyan kiadást is bevon a támogatásba, amelyre nem lenne jogosult. Az előzetes áfa levonása ugyan csak egy lehetőség az Áfa tv. értelmében, de a Tao-ban nem lesz elismert ráfordítás. Számvitelileg egyéb ráfordítás lesz.
- Véleményem szerint csak az étkezés lesz egyes juttatásként adóköteles, a többi belefér az üzleti utazás adómentességébe.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra