Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Tanulók-ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csirizkij 2017-11-13 17:18:54

Egy érdekes NAV választ szeretnék megosztani és a véleményét kérni a válasz utolsó bekezdésével kapcsolatban. Főleg az után, hogy a 2016/10 Önadózó számban kifejti véleményét "Az oktatási célú eszközbeszerzések ÁFA levonhatóságával" kapcsolatban
Tisztelt Adóhatóság!
ÁFA visszaigényelhetőségének kérdésében fordulok Önökhöz. Egy KFT tanulószerződés keretében tanulók gyakorlati képzését valósítja meg a telephelyén Ózdon. A telephely nem minősül kizárólag tanműhelynek, mert gazdasági tevékenységet is folytat a cég. A tanulók a közigazgatási határon kívülről, konkrétan Sajókeresztúrból vonattal járnak be napi jeggyel (nincs bérlet) amiről a cég nevére szóló számlát kérnek. A kérdésem az volna, hogy a szakképzési törvény, kötelező térítésekre vonatkozó szabályozására is tekintettel az ÁFA visszaigényelhető e, ezen menetjegyek után.

Tisztelt Ügyfelünk!
Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.
A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 68. § (1) bekezdése alapján (a teljesség igénye nélkül) a tanulót a gyakorlati képzésével összefüggésben útiköltség-térítés illeti meg.
További rendelkezéseket az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók juttatásairól szóló 4/2002.(II. 26.) OM rendelet (továbbiakban: OM rend.) tartalmaz. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 120. §-ában foglalt adólevonásra vonatkozó főszabály alapján az adóalany az egyes beszerzéseit terhelő (előzetesen felszámított) adót abban a mértékben jogosult levonni az általa fizetendő adóból, amilyen mértékben az adott beszerzést – adóalanyi minőségében – adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, hasznosítja.
Abban az esetben, ha a tanulók nem kapcsolódnak be a képző gazdasági tevékenységébe, a képzéshez kapcsolódó beszerzéseket terhelő áfa levonhatósága nem jöhet szóba. Amennyiben viszont a gyakorlati képzés során a képzést nyújtó gazdasági társaság a tanulók képzését oly
módon végzi, hogy a tanulók bekapcsolódnak a társaság gazdasági tevékenységébe, tehát a képzés során a tanulók által előállított termékeket, nyújtott szolgáltatásukat az őket foglalkoztató adóalany ellenérték fejében értékesíti, azaz ily módon az az adóalany gazdasági tevékenységét szolgálja. Ebben az esetben levonási jogát gyakorolhatja.

Ugyanakkor álláspontunk szerint a tanulók részére kifizetett utazási költségtérítést a képző a tanulók részére sem részben, sem egészben nem számlázza (számlázhatja) tovább, ezért a levélben említett napi
(utazási) jegyek előzetesen felszámított forgalmi adója nem helyezhető levonásba.
Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi
erővel nem bírnak.
Tisztelettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-14 09:13:00

Jóllehet az említett okfejtő cikk munkatársam, Szabó Tibor gondolatait tartalmazza, így értelemszerűen őt szólítja meg, de mivel teljes mértékben egyetértek annak tartalmával, -megszólalásáig- bátorkodom én is bekapcsolódni a válaszba.
Mint ahogy a csatolt NAV-os levél is említi, az állásfoglalás kötelező jogi erővel nem bír, csak szakmai véleménynek minősül. Egyébiránt adóellenőr legyen a talpán, aki az ügyvezetés nyilatkozatát meg tudja cáfolni, azaz azt bizonyítani, hogy a tanulók "nem kapcsolódnak be a képző gazdasági tevékenységébe". Jól látható, hogy maga a NAV is csak izzadságszagúan ötletel az ügyben, hiszen a kollégám által hivatkozott adóügyben egészen más okfejtésre hivatkozva tagadták meg az áfa levonhatóságát.
Az állásfoglalás utolsó részében írtakat nem is igazán értem, a szakértő -szerintem- tévesen jut arra a következtetésre, ha nem számlázom konkrétan azt a tételt (adókötelesen) tovább, amit befogadok, akkor nincs áfa levonási jogom. Ebből az a nyilvánvalóan téves megállapítás lenne levonható, hogy minden beépülő szolgáltatás, anyag előzetes áfa-ja elveszne, ha nem közvetített szolgáltatásként vagy vásárolt áruként számlázom tovább.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra