Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

TAO és beszámoló egyezősége


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

processtech 2022-05-04 17:05:49

Kedves Attila!
Egy Kft 2021. éves beszámolóját január végén közzé kellett tenni, mivel a tulajdonos KAVOSZ támogatást igényelt, ennek pedig feltétele volt a közzétett beszámoló. Mos ez után természetesen még érkeztek költségszámlák is sőt, visszatérítési elszámolások.
Utólag vettem észre, hogy a HIPA 2%-kal került előírásra. Jelenleg szeretném lezárni a 2021. évet, amihez beadásra vár a helyi adó, a TAO is.
Abban kérem segítségét mi a helyes eljárás: Vagyis feljegyzés készítésével a módosított (valós) adatokkal kell beküldeni a két bevallást és a 2022-évben könyvelni külön megjelölt számlaszámon a fent említett HIPA csökkentést és a TA adó növekményt.
Esetleg a beadott beszámolóval teljesen egyezően és majd önrevízió beadásával. A HIPA beadásnál 1 %-kal számol a program, tehát jelenleg nem látom a megfelelő kivitelezését.
Segítségét köszönöm:
K. Kata

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-05 15:38:10

Kedves Kata,
Jóllehet a mérlegkészítés időpontját követően beérkező bizonylatok hatását nem kell figyelembe venni a beszámoló elkészítésekor, de ezt az időpontot úgy kell megválasztani, hogy ne kelljen önellenőrzést végezni olyan tételek miatt, amelyek egyértelműen az előző évhez tartoznak, csak a bizonylatuk észszerű csúszással később érkezik. Azaz ezek miatt a tételek miatt biztosan számviteli önellenőrzést kell végezni (de nem feltétlen lesz 3 oszlopos a 2022.évi beszámoló, ez a minősítéstől függ). Viszont mivel még nem nyújtották be a 2021.évi hipa illetve tao bevallásokat, azokat a helyes adatok alapján kell elkészíteni (a hipa bevallást a helyes 1%-kal). A szóbanforgó tételeket mindenképp elkülönített számlákon könyveljék, mert csak így tudják elválasztani a 2022.évi hipa/tao bevallás adataitól (fontos: az érintett tételeket 2022-ben kell könyvelni, hiszen a 2021-es üzleti év már lezárt!).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra