Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Tehergépkocsi vásárlás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

tamasinet 2021-06-20 18:16:54

Tisztelt Szakértő!
Cégünk egy tehergépkocsit vásárolt egy nagy magyar autó-márka kereskedőtől. Az autó átadása előtt megegyezés szerint három díjbekérőt küldtek mi azokat kiegyenlítettük, ezután kiállították az előleg számlákat. Az átvételkor nem végszámla került kiállításra, hanem mind a három előleg számlára kiállítottak egyenként egy-egy jóváíró számlát és egy számlát a teljes vételárról (itt már nem volt fizetendőnk, hiszen az előlegekkel kiegyenlítettük a teljes vételárat). Az átadáskori teljesítés dátuma lett a teljesítés dátuma a jóváíró számlákon és a teljes vételárú számlának is. Szerintem ez nem helyes, hiszen végszámlát kellett volna kiállítaniuk, amiben levonásra kerültek volna az előlegek. A kereskedés azt állítja, hogy ez helyes így, hiszen ők mindig mindenkinek így állítják ki a számlákat. Teljesen elbizonytalanodtam, hiszen egy elég nagy nevű, évek óta működő kereskedésről van szó. Kérem a segítségüket abban, hogy helyesen állították-e ki a számlákat. A csavar az egészben, hogy euróban állították ki a számlákat, és az előleg számlák teljesítésekor (teljesítés dátuma szerinti MNB árfolyam) magasabb volt az árfolyam, ezért több ÁFA-t igényeltünk vissza, mint kellett volna, mert most jóváírták az előleg számlákat és a most kiállított számla a teljes árról kevesebb ÁFA-ra (árfolyam miatt) jön ki. Az ÁFA M-es lapjával is problémám volt, hiszen nem előlegként tudtam felvinni, hanem sztornó számlaként a K2-es lapra. Nem tudom így helyes-e, de a 2-es lapra előlegként nem tudtam felvinni, mert mínusszal nem lehet rögzíteni. Esetleg ezt máshogyan kellett volna megoldanom?
Tisztelettel:
NU Mónika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-21 14:55:54

Kedves Mónika,
Ismét egy olyan eljárás, ami az online jelentések időszaka előtt még úgy-ahogy elment (bár már akkor is szabálytalan volt), de jelenleg meg már fenn is akad a rendszeren. Szóval én is azt gondolom, hogy szabálytalan az akármilyen nagy nevű kereskedés számlázási gyakorlata, a helyes eljárás a végszámla készítése lenne, melyben elszámolásra kerül mindhárom előleg (nem lehet érvényteleníteni az előlegeket, hiszen maga az értékesítés is teljesedésbe ment). Ha így jár el a számla kibocsátója, akkor nincs az árfolyamok miatti áfa különbözet, ami nem is lehet, mert ugyanazon összeg csak egyszer képezhet áfa alapot és annak értelemszerűen csak egy árfolyama lehet.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra