Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Teljesítés igazolása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Netvestor 2017-09-05 16:32:50

Tisztelt Szakértő!
Örökös vita a szolgáltatók és a szolgáltatást igénybe vevők között, hogy ki állítja ki a teljesítési igazolást. Az, aki teljesít és leírja, hogy teljesítettem és számlázok is, vagy a másik fél, aki a munkát átvette és jelzi, hogy kiállíthatod a számlát, mert mindent rendben találtam. Erre vonatkozóan van-e valamilyen törvényi előírás?
Ha valaki egy tanulmányt ír, az vállalkozói szerződés, vagy megbízási? A tanulmány kinyomtatva egy produktum, amúgy meg egy szellemi termék. Mi alapján kell dönteni?
Köszönettel:
Zsóka

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-06 05:22:08

Zsóka,
Én nem tudok olyan jogszabályról, ami konkrétan meghatározná, hogy kinek a feladata az igazolás kiállítása. Ugyanakkor az én logikám azt diktálja, hogy ha én mint teljesítésre kötelezett szabályos számlát akarok kiállítani, akkor rendelkezésemre kell állni annak a biztos információnak, hogy a megrendelőm elfogadta a teljesítésemet. És mivel a szó elszáll, az írás megmarad, az én érdekemben áll elsősorban, hogy ennek írásos nyoma is legyen. Egyébiránt ismereteim szerint jogszabály még a teljesítési igazolás létét sem írja elő, csupán annyit, hogy a teljesítés szabályszerű megtörténtét kell hitelesen igazolni. Ennek egyik lehetséges eleme a teljesítési igazolás.
Egy tanulmány megírása, majd átadása a megrendelő részére lehet felhasználási szerződés alapján (ekkor a tanulmány "tulajdonjoga" nem kerül átadásra, csak a használati jog) és lehet vállalkozási szerződés alapján is (a tulajdonjog is átadásra kerül).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra