Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Többes jogviszony, tiszteletdíj


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szucsnenagy 2022-09-29 17:32:03

Üdv, a következő lenne a kérdésem:
Adott egy kft tag, aki a cégben mint ügyvezető van bejelentve heti 40 órás munkaviszonyban. Most alapít egy egyszemélyes kft-t és ott is ügyvezető lesz de csak tisztelet díjban fog részesülni. Kérdésem az lenne, hogy a tisztelet díjat megbízási jogviszonyban kell lejelenteni? Ha megfizeti a 40 órás munkaviszonya alapján a járulékokat, akkor csak a havi tiszteletdíj után kell adóznia? Illetve kell e nyilatkoznia évközben arról , hogy megfizeti a járulékokat?
Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-30 14:19:39

A tiszteletdíj számomra is azt sugallja, hogy megbízási jogviszonyban fog ügyvezetni az új Kft-jében. Következésképp társas vállalkozóként válik biztosítottá, 1452-es jogviszony kóddal. Ugyanakkor az egyszemélyes Kft-ben nem kell alkalmaznia a minimumszabályt a másik Kft-ben fennálló 40 órás munkaviszonya miatt. Az egyszemélyes Kft-ben a járulék, a szocho alapja a tényleges "tiszteletdíja" lesz. A 40 órás munkaviszonyáról nem kell nyilatkoznia az egyszemélyes Kft járulékbevallásában.
papattila

Szakértői hozzászólás

szucsnenagy 2022-09-30 18:26:11

Nagyon szépen köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra