Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Tőkeleszállítás adózása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szorgere 2021-04-09 15:56:28

Tisztelt Szakértő,

Adott egy korábban 6 tagú, jelenleg már csak egy tagú KFT, 9,6MFt törzstőkével. Mivel az 5 fő kilépésekor az Ő törzsbetétjük névérték alatti áron került a jelenlegi tulajdonoshoz, most, hogy elhatározta a tőkeleszállítást 3M Ft-ra, egyértelmű, hogy keletkezik adófizetési kötelezettsége.
A kérdésem az, hogy az elhatározás napjával v. a cégbírósági bejegyzés napjára kell az adót megállapítani, bevallani és befizetni? .. és mikor történhet meg a tényleges tőkekivonás, maga az átutalás a céges számláról a tag magánszemély számlájára?

Segítségét megköszönve, tisztelettel:
Sz.Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-10 13:47:46

Kedves Éva,
Számvitelileg a cégbírósági bejegyzés időpontjával vagy ha a változás időpontja eltér a bejegyzés időpontjától, akkor a változás időpontjával kell a könyvekben könyvelni a tőkeleszállítást. Adózni viszont a kifizetéskor kell, praktikusan ekkor kell az adott havi járulékbevallásban szerepeltetni. A kifizetés csak a bejegyzés/változás időpontját követően lehetséges.
papattila

Szakértői hozzászólás

szorgere 2021-04-29 09:08:59

Kedves Attila, köszönöm!
Abban segítsen még, hogy az elhatározás időpontjában kell készen lennie az alátámasztó beszámolónak, vagy a bejegyzékor?
(pl: ha a társaság tagja március elején döntött a tőkeleszállításról, és április végén jegyzik be, melyik pillanatban kell, hogy legyen alátámasztó beszámoló? jelen esetben 2020.évi)

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-29 12:39:40

Értelmezésem szerint már a döntés meghozatalakor szükséges rendelkezni az alátámasztó beszámolóval.
papattila

Szakértői hozzászólás

szorgere 2021-06-15 19:16:13

Kedves Attila,

RLB-vel könyvelek, és bérszámfejtek. Nem találok erre megfelelő helyet (értékpapír eladásból származó árf.nyereségként mutatnám ki a tag SZJA bevallásában majd a tőkekivonásból származó nyereségét)... biztosan a cégnek kell az SZJA-t (és esetleges szocho-t levonnia). Hol szerepeltetem én ezt a 08-asban és majd az M30-ason???
Köszönettel:
Szorger Éva

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-16 07:38:22

Kedves Éva,
Igen, a kifizetőnek adóelőleg levonási kötelezettsége van. A 08-as bevallás M lapjának 366.sorában kell szerepeltetni az szja-t és a 385-386.sorokban a szocho-t (az M30-on is értelemszerűen az ennek megfelelő sorok lesznek kitöltve).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra