Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Tulajdonrész eladás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

martonl 2020-06-22 08:10:30

Tisztelt Adószakértő!
Egy egyszemélyes kft. tagja eladta tulajdonrészét édesapjának, és ezt követően is egyszemélyes kft-ként működik tovább. Az üzletrész eladása a törzstőke értékén történt. A tulajdonosváltás időpontjában a Kft. pozitív eredménytartalékkal rendelkezett, amelyről nem született rendelkezés az átruházás időpontjában.
Mi a teendő a pozitív eredménytartalékkal?
El kell-e számolni a volt taggal, vagy lemondhat-e róla? Ennek van-e vonzata?
Vagy a Kft viheti-e tovább, és majd a jövőben az új tulajdonosnak kerül osztalékként jóváhagyásra?
Köszönöm válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-24 16:01:15

Jóllehet az értékesítés során indokolt lehetett volna az eredménytartalék érvényesítése az eladási árban, hiszen az az üzletrész piaci értékét növeli. Ugyanakkor megteheti az eladó, hogy ezt mégsem értékesíti az eladási árban. Szerencsésen magánszemélyek közti üzletrész eladása során nem keletkezik adóköteles jövedelem, ha az eladási ár eléri az üzletrész névértékét (Szja tv. 77/A.§ (2)h)). Akár érvényesítették a vételárban az ET összegét, akár nem (a kérdésbeli esetben ez utóbbiról van szó), az ET mindenképp a cégben "marad", azaz a Kft viszi tovább.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra