Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Ügynöki tevékenység


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2019-05-14 11:41:45

Kedves Attila!
Adott egy ev, vegyes boltja van. Ez mellett gázpalackot szeretne árulni. Neki nincs kimondottan gázpalack értékesítéséhez végzettsége, így a kormányablakban nem engedélyezték neki a tevékenységet. A gázpalack szállítója, azt mondta, hogy sok bolttal úgy vannak kapcsolatban, hogy a bolt nem veszi meg a gázpalackot, az a gázpalackosok tulajdona marad, az értékesített mennyiség után jutalékot fizetnek a boltosnak. A két fél között ügynöki szerződés köttetett. A gázpalackot forgalamzó nevére kellene kiállítani a nyugtát, és a befolyt összeget a gázszállító felé csekken be kell fizetni.
Hogy kezelem ezt ? Kiállíthatja a bolt a gázpalack forgalmazó felé a nyugtát az ügynöki szerződés keretében?
A jutalék lesz az ev. bevétele ez ok.
De hogy történik a bizonylatolása bolt részéről? Ez közelezettség, és amikor csekken kifizeti a gázosoknak, visszaveszem, és a jutalékot meg bevételként könyvelem?
köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-16 05:49:45

Kedves Szilvi,
Szerintem működőképes a konstrukció: az ev megállapodást köt a gázosokkal, hogy megbízás alapján ő jogosult a nyugta/számla kiállítására a gázos cég nevében. A pénzt átveszi a vevőtől, a kötelezettségek közt tartja nyilván, majd amikor csekken befizeti a gázosoknak, akkor a kötelezettség megszűnik. A jutalékról az ev kiállítja a számláját a gázosok részére, ezt vagy a csekkes befizetésből veszi le és vezeti össze a követelését a kötelezettségével, vagy a gázosok átutalják.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra