Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Új ingatlan


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

34770 2018-02-05 09:40:46


Tisztelt szakértő !

Új lakás vásárlásakor a forgalmazó cég 5 %-os ÁFA-val számlázza az ingatlant. A lakások most épülnek, s van lehetőség a terven lévő csempe, járólap, szaniterek helyett másikat választani. Ezek felárásak. A módosítást nem az értékesítő cég számlázza, hanem egy másik kivitelező cég, mintha attól lett volna megrendelve ezek pótmunkaként. Ez a számla már nem 5 %-kal, hanem 27 %-os ÁFA-val készült. Egy sor van rajta, lakói módosítás költségének előlege. A számlához melléklet is van, ebben levonták az eredeti alapáras tételeket, s a feláras tételeket kiszámlázták, s minden 27 %-os ÁFA-val. Jó ez így ? A vásárló egy új lakást vesz, mégha választhat más burkolatot, szanitereket stb. , nem 5 %-kal kellene ezt is számlázniuk ?

Egy másik projektben ezeket a plusz választások költségvonzatait az értékesítő cég számlázza, s itt ezek is 5 %-os ÁFa-sak, úgy mint az a számla amin a lakás értékesítés van számlázva.

Tehát lehet különbség az ÁFa %-kokban, amikor mindkét esetben új lakás vásárlásáról van szó ?

Várom válaszát, köszönettel :

Nagyné



Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-05 18:17:04

Az első esetben az sántít, hogy olyan tételeket mínuszolnak, amit ők soha nem értékesítettek a vevőnek, bár a 27%-os áfa kulccsal egyetértek.
A második példa helyes az 5%-kal. Azért lehet helyes a két megoldás, mert az egyikben a lakás építője számlázza a különbözetet (tehát kedvezményes kulcsú lakásértékesítésről van szó), a másikban pedig egy normál termékértékesítés történik az építőanyag forgalmazó részéről.
papattila

Szakértői hozzászólás

34770 2018-02-06 12:23:58


Nagyon köszönöm a válaszát.

Nagyné

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra