Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Üzembentartói jog átengedése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kektenger 2020-07-06 14:23:45

Magánszemély a tulajdonában lévő személygépjárművet saját cégének átengedi használatra. A forgalmi engedélybe bejegyzésre kerül a cég, mint üzembentartó. A magánszemély fizeti a cégautó adót. A magánszemély nem számlaképes. Hogyan tudja a cégautó adó költségét a cégtől megkapni, milyen bizonylatot adjon? Számfejtésnél csak SZJA-t kell vonnia a cégnek? (KIVA-s cég)
Ha nem kér a magánszemély térítést, mi alapján határozza meg a cég az ingyenes használat miatti egyéb bevételét?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-07-06 16:25:03

- Sajnos csak számla ellenében tudja a használó cég megtéríteni a cégautóadó költségét. Ehhez viszont adószámot kell a tulajdonos magánszemélynek kérnie. Mivel pont annyit számlázna ki, amennyi a költsége, így nem kellene adóelőleget vonnia a kifizetőnek (a költségtérítésre 100%-os költségnyilatkozat is adható), de a 08-as bevallásban szerepeltetni kell. A használó cég a megtérített cégautóadót bérleti díjként számolja el igénybe vett szolgáltatásként.
- A piaci érték alapján (egy hasonló teljesítményű autó, hasonló paraméterekkel bíró bérleti díját indokolt alapul venni).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra