Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Üzlethely értékesítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nycsili2 2019-11-07 13:28:21

Tisztelt Szakértő!
Az egyéni vállalkozó két üzlethelyiségét szeretné értékesíteni.
Az egyik üzletét 2002-ben a másik üzletét 2004-ben vásárolta. (Akkor azok áfáját visszaigényelte, tárgyi eszközként szerepelnek a vállalkozásban.)

Értékesítés esetén az ingatlant áfája 27%-os lesz, vagy mentes lesz? (A vállalkozó saját magának kívánja értékesíteni, ki szeretné vonni a vállalkozásból az ingatlanokat.)
Köszönöm a segítségét!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-07 22:43:31

Saját magának nem tudja értékesíteni, de a vállalkozási tevékenységből kivonás áfa fizetési pontot keletkeztet az Áfa tv. 11.§-a alapján. A fizetendő áfa alapja a 68.§ alapján az ingatlan kivonáskori piaci értéke, az alkalmazandó adómérték 27% .
papattila

Szakértői hozzászólás

nycsili2 2019-11-08 09:18:09

Köszönöm a segítségét!
Akkor számlát sem kell írnia a vállalkozási tevékenységből való kivonásról? Ha nem akkor mi alapján végzem el a könyvelést?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-08 15:30:56

Mivel ugyanazon személyről van szó, így nem tud szabályos számlát készíteni. Egy a vállalkozó által aláírt feljegyzés alapján indokolt a tárgyi eszköz nyilvántartásból kivezetni és a fizetendő áfa-t megállapítani.
papattila

Szakértői hozzászólás

nycsili2 2019-11-15 10:33:01

Tisztelt szakértő!
Annyit szeretnék még kérdezni, hogy abban az esetben is áfa fizetésre kötelezett a vállalkozó a kivont üzlet után, ha az egyig üzletét magánszemélytől vásárolta és akkor nem igényelte vissza az áfáját?
Köszönöm válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra