Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Üzletrész vásárlás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szekeres 2021-02-18 11:00:28

Kedves Attila!
Az alábbiakban kérném a segítségét.
Adott egy házaspár. A házaspár működtet két társaságot egy Bt-t és egy Kft-t. A Bt-ben a férj a beltag 90% a-ban és a feleség 10%-ban kültag. A Kft. egy személy 100%-ban a feleség. A Bt megvásárolja a Kft 100% tulajdonát a feleségtől és a Kft tulajdonosa a Bt lesz 100%-ban. Én szerintem ez idáig rendben van.
Ha a Bt. a Kft-t a 3 millió Ft nyilván tartott jegyzet tőkeértékben veszi meg így a Kft. tulajdonosának nincs adóköteles jövedelme. A Bt a 3 millió Ft-ot pénztárból vagy bankból kifizeti, mint üzletrészvásárlás a Kft tulajdonosának. A Bt az üzletrészt, hogy tarthatja nyilván a főkönyvbe?
Van-e arra elehetőség, hogy a Bt a Kft üzletrészét a Bt főkönyvében nyilvántartott eredmény tartalék terhére vásárolja meg. Ha van, akkor a Bt-nek kell-e valamilyen adót fizetni és milyen %-ban, mert ugye az eredmény tartaléka csökkeni fog.
Ha a Bt a Kft-t a jegyzettőke 3 millió Ft-tól magasabb értékben veszi meg akár
15 millió Ft értékben az lehetséges természetes a Kft volt tulajdonosának jövedelme származik és adózik. A Bt eredmény tartaléka csökken és adózik utána és milyen adó %?
Üdvözlettel
Sándor

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-18 18:38:24

Kedves Sándor,
- A Bt. az üzletrészt a befektetett pénzügyi eszközök között veszi nyilvántartásba, bekerülési értéken (T17-K384/381). Látható, hogy az eredménytartalékot nem lehet az ügyletbe belekeverni.
- Ha az adózott jövedelemből származó névértéken felül veszi meg a Bt az üzletrészt, akkor az értékesítő feleségnek adóköteles jövedelme keletkezik, melyből az szja és a szocho előleget a Kft-nek kifizetéskor le kell vonnia. Az eredménytartalék szintén érdektelen az ügyletben.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra