Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Vállalkozási tevékenységnek minősül-e egyesületnél


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szenderakne 2020-12-02 16:35:00

Tisztelt Szakértő!

Szeretném a segítségét kérni a következő kérdésben. Adott egy közhasznú egyesület, akit eddig támogatott egy vállalkozás, de a vírushelyzet miatt ez jövőre már kérdőjelessé vált, így olyan megoldásra jutottak, hogy a közhasznú egyesület beszámlázna (egyszer egy összegben) ennek a cégnek járőrtevékenységet, így mégis kaphatna bevételt onnan, cserébe.
Az időszak jövő év lenne (a számla idei vagy jövő évi elejei lenne, ha idei, akkor elhatárolással a 2021. évi bevételt növelné) és a cég lokalizált területein - több ponton az országban- a közterületeken kerülne sor járőrözésre.

Ha a közhasznú egyesület alapszabálya alapvetően mivel polgárőrség tartalmazza a cél szerinti tevékenységben a közhasznú tevékenységek között a közrend, közbiztonság; bűnmegelőzést, ebben az esetben a bevétel cél - alaptevékenységnek minősülhet vagy gazdasági tevékenység lesz?

Azon egyesületnek, akik ebbe a járőrözésben részt vesznek, szeretne tovább adni ebből az összegből ez tovább utalható támogatásként? Ilyen esetben van specifikum, amire fontos figyelni?

Amennyiben vállalkozási tevékenységnek minősül az elsődleges gazdasági tevékenységnél a bevétel 60%-nál az összes bevétel beleszámítandó a vállalkozási is? És a TAO tv. 15%-ig adómentes bevétel résznél is az előzőek alapján kell érteni a törvényt?

Előre is köszönöm a segítéségét!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-12-03 13:41:08

Mivel szerepel az alapító okiratban a járőr tevékenység, így cél szerinti tevékenység bevételének fog minősülni. Ennek megítélésében érdektelen, hogy ehhez más civil szervezet(ek) szolgáltatását is igénybe veszik-e vagy sem. Megjegyzendő, ha azért fizetnek más civil szervezetnek, mert az említett szolgáltatásban ők is részt vesznek, akkor az így továbbutalt összeg nem lehet támogatás, hanem egy normál ellenérték, azaz az is számlázandó.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra