Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Vám és import ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gssystem 2020-05-18 20:58:55

Tisztelt Szakértő!
Cégünk Kínából importált árut, melyet Hollandiában vámkezeltek. A holland vámjogi képviselő kifizette a vámot, amit felénk kiszámlázott egyéb szolgáltatásaival együtt. A számlán mindkét fél eu-s adószámát szerepeltette és ennek megfelelően áfát nem számított fel. Ez esetben az ÁFA bevallásban, illetve az A60-as adatszolgáltatásban a számla végösszegét kell-e szerepeltetni, amely tartalmazza a vám összegét is, vagy csak a szolgáltatások összegét?
Import áfa nem lett felszámítva, mivel Hollandiában vámkezelték az árut. Ez esetben közösségen belüli beszerzésként kell kezelni és az ÁFA bevallásban közösségi beszerzésként fordított áfával kell feltüntetni? Ha igen, akkor az eredeti kínai számla alapján számolom el?
Köszönettel:
GM

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-19 14:07:53

Kedves GM,
Mivel a termék végleges rendeltetési helye nem Hollandia, így a holland vámkezelés import áfa mentes lesz. A magyar megrendelő közösségi termékbeszerzés címén számolja el a forgalmi adót Mo-on, a beszerzési számla és a holland számla (vám+egyéb szolgáltatások) együttes összege alapján (azaz a vámkezelés során felmerült szolgáltatások is termékbeszerzés címén adóznak). Ha Hollandiában adószámot kellett kérniük a vámkezeléshez, akkor ez az adószám lesz az eladó az A60-asban, ha nem kellett regisztrálniuk, akkor a vámjogi képviselő adószámára kell az adatszolgáltatást teljesíteni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra