Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Vevő közösségi adószám hiánya


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Paulheim Judit 2022-08-12 09:21:10

Kedves Attila!

Ügyfelem szlovák cégnek számlázott fuvarozást fordított áfával, viszont most kiderült, hogy akkor még nem volt a szlovák cégnek közösségi adószáma.

Jól gondolom, hogy minden számlát helyesbíteni kell az áfa összegével (nem sztornózni, és újat kiállítani), és a magyar, 27%-os áfát kell használnunk?
Vagy a fuvarozásnál van valami speciális szabály attól függően, hogy mit fuvaroznak, kinek állítják ki a számlát, van-e jelentősége a teljesítés helyének?

Én nem találok semmi konkrétumot ezzel kapcsolatban.

Köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel:
Paulheim Judit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-08-14 05:52:59

Kedves Judit,
A szabályos adómentes számlázásnak valóban feltétele a felek érvényes közösségi adószámának feltüntetése a számlán. A HÉA irányelv alapján ennek a szolgáltatásnak az áfa-ja Szlovákiát illeti. Ha az A60-as adatszolgáltatás benyújtásáig a vevő megszerezte a közösségi adószámát, akkor számlával egy tekintet alá eső okirattal ezt pótolni szükséges az érintett számlákról és maradhatnak adómentesek. Egyéb esetben sajnos pótlólag magyar áfa-t kell felszámítani, hiszen az A60-ast adószám nélkül nem tudják benyújtani. Megjegyzendő, hogy ebben az esetben egy eseleges szlovák adóellenőrzés követeleheti a vevőtől a szlovák áfa-t is (magyar NAV vélhetően nem fogja kifogásolni a túlfizetés miatt, bár egyértelműen szabálytalan).
papattila

Szakértői hozzászólás

Paulheim Judit 2022-08-14 12:53:02

Kedves Attila!

Köszönöm.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra