Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Whole life biztosítás adózása 2018


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mantarkft 2018-11-14 11:20:15

Tisztelt Attila !
Cégünk egy kockázati biztosításnak nem minősülő teljes életre szóló személybiztosítással (whole life biztosítás), rendelkezik. Évente 12.01-én van az évforduló. A díj évente egyszer esedékes milliós nagyságrendben. Érdeklődnék , hogy 2018-ban hogyan fog adózni, ugyanis eltérő véleménnyel vagyok a biztosítóval. A biztosító szerint idén még mivel a szerződés tartalmaz kockázati részt is, az adómentes a minimál bér 30 %-áig, és adózni csak a befektetett rész után kell 40,71 %-ot. Véleményem szerint viszont az össz . befizetett éves biztosítási díj után meg kell fizetnünk a 40,71 %-os adóterhet.
Továbbá kell e a 1808-as bevallásban szerepeltetni ?
Kérem legyen szíves fentiek ismeretében véleményét kifejteni.
Megköszönve eddigi mindig gyors és kielégítő válaszát .
Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-15 05:25:29

Kedves Andrea,
Ha van a szerződésben "igazoltan elkülönített kockázati rész is" (és teljesülnek az Szja tv. 3.§ 91.pontjában leírt egyéb feltételek is), akkor egyet lehet érteni a biztosító álláspontjával. A kockázati részről nincs adatszolgáltatási kötelezettség a 08-as bevallásban, de természetesen az adóköteles rész adóját az A-01-01 lapon szerepeltetni szükséges.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra