A szabadság szabályairól - és további írások az Önadózó nyári számában

Forrás: Önadózó

Ingatlanok építése ● KKV IFRS ● Belföldi és külföldi kiküldetések ● Változások a táppénz megállapításában 2023. július 1-jétől ● Szellemi tulajdonnal kapcsolatos adó- és tb szabályok ● A szabadság szabályairól ● GÉPJÁRMŰ AZ ADÓZÁSBAN: SZÁMVITEL, TAO, CÉGAUTÓ ADÓ, GÉPJÁMŰADÓ ● Előfizetés az Önadózó újságra és online csomagjára júliustól decemberig: 15.750,-Ft: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Ingatlanok építése ● KKV IFRS ● Belföldi és külföldi kiküldetések ● Változások a táppénz megállapításában 2023. július 1-jétől ● Szellemi tulajdonnal kapcsolatos adó- és tb szabályok ● A szabadság szabályairól ● GÉPJÁRMŰ AZ ADÓZÁSBAN: SZÁMVITEL, TAO, CÉGAUTÓ ADÓ, GÉPJÁMŰADÓ ● Előfizetés az Önadózó újságra és online csomagjára júliustól decemberig: 15.750,-Ft: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

TUDNIVALÓK A FOGLALKOZTATÓK BELSŐ VISSZAÉLÉS-BEJELENTÉSI RENDSZERÉRŐL

Cikkünkben ismertetjük a Panasztörvény főbb rendelkezéseit, a cégeket továbbá a Pmt-s szolgáltatókat - könyvelőket, adótanácsadókat, könyvvizsgálókat, ingatlanvállalkozásokat, pénzügyi vállalkozásokat  terhelő megfelelési kötelezettségeket, a bejelentésekre vonatkozó szabályokat. 

INGATLANOK ÉPÍTÉSE 

Írásunk az ingatlanok építésének általános áfa jogi következményeivel foglalkozik. Az új ingatlanok építése esetén rendre a fordított adózás szabályait kell alkalmazni, ha a vevő személyében alkalmas a fordított adózásra. Ha az ingatlan létrehozásához vagy a régi ingatlan átalakításához építési engedély szükséges, vagy bármilyen más hatósági engedély vagy hatósági bejelentés szükséges és a vevő áfa kódja 2 vagy annál nagyobb értékű szám, biztosak lehetünk a fordított adózás alkalmazásában.

INGATLANOK, GÉPEK ÉS BERENDEZÉSEK KEZDETI MEGJELENÍTÉSE A KKV IFRS 17. SZAKASZA ALAPJÁN

A KKV IFRS 17. szakasza az ingatlanok, gépek és berendezések számviteli kezelését tartalmazza, valamint azon befektetési célú ingatlanok elszámolására vonatkozó előírásokat, amelyek valós értéke nem mérhető megbízhatóan és folyamatosan indokolatlan költségek vagy erőfeszítések nélkül. Jelen tanulmány az eszközcsoport bekerülési értékének kezdeti (első) megjelenítési értékének meghatározását mutatja be példák alapján, magyarázó megjegyzésekkel. 

BELFÖLDI ÉS KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSEK AZ SZJA RENDSZERÉBEN - KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FUVAROZÓKAT ÉRINTŐ KÉRDÉSEKRE IS

2023. tavaszán több jogszabály is változott, mely hatással van a kiküldetések költségelszámolására. A módosítások nem vonatkoznak minden kiküldetésben dolgozóra, ezért cikkünkben az általános összefüggések mellett külön figyelmet fordítunk a speciális rendelkezésekre, melyek a közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemélyek adózását érinti. Cikkünkben a munkaviszonyban dolgozók kiküldetésére vonatkozó személyi jövedelemadót (a továbbiakban Szja) érintő kérdéseket szedtük csokorba. 

VÁLTOZÁSOK A TÁPPÉNZ MEGÁLLAPÍTÁSÁBAN 2023. JÚLIUS 1-JÉTŐL

Az egyes törvények bürokráciacsökkentéssel és jogharmonizációval összefüggő módosításáról szóló 2022. évi LXXV. törvény több ponton módosította - 2023. július 1-jei hatállyal - a táppénz megállapításának a szabályait. Cikkünkben ezeket a változásokat tekintjük át.

A SZELLEMI TULAJDON ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ ÉS HASZNOSÍTÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓZÁSI- ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYOK

Cikkünkben a szellemi tulajdon körébe tartozó művek, alkotások előállításához, felhasználáshoz, hasznosításához kapcsolódó adó- és társadalombiztosítási szabályok kerülnek áttekintésre. Ennek keretében kitérünk a szellemi alkotások fajtáira, az előállításhoz szükséges munkavégzés társadalombiztosítási minősítésére, az ezt terhelő adó- és járulékfizetési kötelezettségre, továbbá a felhasználás során juttatott díjazás közterheire.

A SZABADSÁG SZABÁLYAIRÓL

Beszélt nyelvünkkel ellentétben nem kivesszük, hanem kiadják szabadságunkat. Még akkor is így van mindez, ha a kérésünk szerinti időszakban mehetünk vakációzni. Írásunkban áttekintjük, mi határozza meg a szabadságra való jogosultságot, az alap mellett mely jogcímeken járhat pótszabadság, valamint bemutatjuk az idén életbe lépett apasági- és szülői szabadság igénybevételének kondícióit, és azt, hogy a munkaadó miként dönt a szabadság kiadásáról, annak megszakításáról vagy esetleges elhalasztásáról. Végezetül a kiadott szabadság elszámolásával és nyilvántartásával foglalkozunk.

GÉPJÁRMŰ AZ ADÓZÁSBAN

Gépjármű, mint adótárgy. Tematikus összeállításunkban bemutatjuk a gépjárművekre vonatkozó társasági adó, számvitel szabályokat, kitérünk a cégautó adóra, a súlyadóra és az illetékszabályokra. A munkába járás költségtérítésének adózási szabályait az Önadózó 2023/4. számában mutattuk be.

GÉPJÁRMŰVEKHEZ KAPCSOLÓDÓ KEDVEZMÉNYEK A TÁRSASÁGI ADÓBAN

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben [a továbbiakban: Tao. tv.] számos olyan rendelkezés található, mely a beruházásokat részesíti előnyben - adóalap csökkentés vagy adókedvezmény formájában -, megfelelő feltételek fennállása esetén. A beruházások körébe tartozhat a vállalkozás tárgyi eszköz - gépjármű - beszerzése is, melynek kapcsán jogosulttá válhat az adózás előtti eredmény csökkentésre, vagy adókedvezmény igénybevételére. 

JÁRMŰVEK SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA

Fogalmak és szerzési jogcímek ●  Besorolás ● Bekerülési érték ● Pénzügyi lízing keretében beszerzett személygépkocsi le nem vonható áfá-ja ● Már nem használt gépjármű ● Totálkáros jármű ● Értékcsökkenés ● Ellopott, majd utólag megkerült saját használatú jármű ● Tesztautók besorolása és értékelése ● 

CÉGAUTÓADÓ

A következő írás a cégautóadó szabályainak – mentességi tényállások kivételével – gyakorlati magyarázatát adja, a jogszabályhelyek összefüggéseinek értelmezésével példákon keresztül kíván támpontot nyújtani a jogalkalmazóknak. 

GÉPJÁRMŰADÓ

A következő cikkben a belföldi gépjárművek adója (egyszerűen gépjárműadó) releváns szabályainak gyakorlati magyarázatát adjuk. A jogszabály-értelmezés mellett több példán keresztül kívánunk segítséget nyújtani a jogalkalmazáshoz

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra