Az Önadózó újság októberi számának tartalmából

Forrás: Önadózó

Címkék: Önadózó 2013/10


Az adózás 2013-ban sem lett, és 2014-ben sem lesz egyszerűbb - ajánljuk figyelmébe az Önadózó októberi számának gazdag tartalomjegyzékét. Az Önadózó újság szakmai írásaival nyomon követheti a változásokat. Az előfizetést gazdag online szolgáltatások egészítik ki. Az előfizetési díj 12 hónapra változatlanul 21.420,-Ft, amely magában foglalja az online szolgáltatásokat is + 2x2 mérlegképes kredit. Előfizetés a számlázási és postázási cím megadásával: info@onadozo.hu

ÚJRA A PÉNZTÁRGÉPRŐL, A SZÁMLÁRÓL ÉS A NYUGTÁRÓL

Megint örökzöld téma kerül terítékre, mégpedig a számlázás, bizonylatolás, és az ezzel szorosan összefüggő pénztárgép-használati kötelezettség, illetve a most annyira időszerű téma, a nem korszerű pénztárgépeknek online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre történő lecserélése, illetve az ahhoz igénybe vehető támogatás és annak elszámolása. A támogatás elszámolásával kapcsolatosan 2013. szeptember 13-án a Magyar Közlöny 2013. évi 149. számában megjelent a 16/2013. (VI. 3.) NGM rendeletet módosító 37/2013. (IX. 13.) NGM rendelet, amely régen várt kérdésekre ad választ.

HASZNÁLT CIKK ÉRTÉKESÍTÉS ÁFA SZABÁLYAI

Írásunkban a következő kérdéseket tárgyaljuk: adóalany-e az értékesítő? Az alanyi adómentesség választása. Használt cikk értékesítés a viszonteladókra vonatkozó speciális szabályok szerint.  Alanyi adómentesség és a különbözet szerinti adózás.  „Közösségi” ügyletek.  Nyilvántartási, Leltározás. A szabályok gyakorlati alkalmazását példákon is bemutatjuk.

HASZNÁLT CIKK ÉRTÉKESÍTÉS SZJA SZABÁLYAI

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a használt cikkek iránti kereslet, amely különböző módon valósulhat meg a gyakorlatban. Az internetes kereskedelemnek is jelentős hányada a magánszemélyek által végzett használtcikk-értékesítés, melyet az internet adta lehetőségek kényelmessé, egyszerűvé és hatékonnyá tesznek (a Vatera, Tesz-vesz stb.) Az online piacterek mellett sokan látogatják a bolhapiacokat és a különböző kirakodó vásárokat is. Amennyiben egyéni vagy társas vállalkozás keretében valósul meg az értékesítés, akkor az általános szabályok az irányadók a jövedelemszámításkor. Magánszemélyek közötti - egyéni vállalkozás keretén kívül végzett - ügyletek esetében az ingó értékesítésre, vagy gazdasági tevékenység esetén az önálló tevékenységre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

AZ ALANYI ADÓMENTESSÉG SZABÁLYAI

Az új Áfa törvény 2008. évi bevezetésétől kezdődően az alanyi adómentesség szabályainak részletei jelentősen megváltoztak. A szabályok a kisebb adóalanyok tömegét érinti, és az eddigi tapasztalatok alapján igen sok értetlenkedés tapasztalható a tárgykörben – érdemes tehát részletesebben foglalkozni a témával.

A BEJELENTETT RÉSZESEDÉS, A BEJELENTETT  IMMATERIÁLIS JÓSZÁG KEZELÉSE A TÁRSASÁGI ADÓKÖTELEZETTSÉGNÉL

Írásunk a társasági adóalanyok által egyes eszközök (részesedés, immateriális jószág) adóhatósághoz történő bejelentése és a bejelentésből következő jogok, kötelezettségek 2013-ban érvényes előírásainak bemutatásával foglalkozik, példákkal illusztrálva az alkalmazást.

A TÁMOGATÁSOK SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA I.

Írásunkban  a támogatások számviteli nyilvántartásokban történő elszámolását ismertetjük azok legfontosabb jellemzői függvényében. Nem célunk az összes létező támogatás és azok feltételrendszerének bemutatása, pusztán az azonos jellemvonásokkal rendelkező támogatások elszámolási módjait foglaljuk itt össze.

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS SZÁMVITELÉVEL KAPCSOLATOS JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK

Írásunkban a  2013. évről készített beszámoló mérlege átrendezésének szabályait előíró és az államháztartásban felmerülő egyes gyakoribb gazdasági események kötelező elszámolási módjáról szóló NGM rendeleteket ismertetjük.

A PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEKET TERHELŐ KÜLÖNADÓK ÉS AZOK KEDVEZMÉNYEI II.

Az elmúlt években a pénzügyi intézményeket terhelő különadók bevezetése, szabályainak értelmezése és alkalmazása körül komoly viták bontakoztak ki. A jelen cikk ezen szabályokat és a velük kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket foglalja össze a gyakorlati alkalmazás segítése érdekében, alapvetően számviteli megközelítésben. Az írás első része az Önadózó szeptemberi számában olvasható.

A KAMATJÖVEDELMET TERHELŐ EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁSRÓL

2013. augusztus 1-jétől a kamatjövedelmet és bizonyos esetekben a tartós befektetési szerződésből származó lekötési hozamot a személyi jövedelemadón túl 6 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás is terheli. Tekintettel arra, hogy egyes kamatjövedelmek mentesek az új közteher alól, illetve mivel átmeneti rendelkezések is vonatkoznak erre a kötelezettségre, ezért az idevágó rendelkezések között nem mindig könnyű eligazodni. Ezért, a jogalkalmazás megkönnyítése érdekében az alábbi cikk a személyi jövedelemadóra vonatkozó szabályokra is kitekintéssel összefoglalóan ismerteti az egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó új rendelkezéseket.

ESETTANULMÁNY A KÖLCSÖNSZERZŐDÉS JÖVEDELEMJUTTATÁSSÁ MINŐSÍTÉSÉRŐL

A házipénztár és a személyi jövedelemadó összefüggéseire hívja fel a figyelmet itt  elemzett esetünk. A pénztárhiány összegét az adóhatóság akár jövedelemként is megállapíthatja egy adóellenőrzésben, annak minden további jogkövetkezményével együtt. A vállalkozás házipénztárából kölcsönszereződésen alapuló kifizetések pedig az Art. 1.§/7/ bekezdése alapján is vizsgálhatók, és a körülmények alapján a kölcsönt az adóhatóság átminősítheti jövedelemjuttatássá – amelynek adókövetkezményei meglehetősen súlyosak. A házipénztár és annak szabályszerű vezetése nem csak könyvelés-technikai kérdés.

2013. ÉVI ÉVKÖZI NYUGDÍJJOGI VÁLTOZÁSOK

Írásunkban a változásokat azok hatálybalépése sorrendjéhez igazodva mutatjuk be. Szervezeti változások – Valorizáció - Fél százalékos mértékű nyugdíjnövelés - Az elhunyt jogosult által fel nem vett társadalombiztosítási ellátás felvétele - Kereseti és egyéb korlátozásokkal kapcsolatos módosítások - Társadalombiztosítási egyéni számla - Ellátások költségtakarékos külföldre utalásának lehetősége - Közhiteles nyugdíjbiztosítási nyilvántartás

A GYERMEKÁPOLÁSI TÁPPÉNZRE VONATKOZÓ VÁLTOZÁSOKRÓL

A pénzbeli ellátások változásairól szóló – az Önadózó szeptemberi számában megjelent írásunkban már említettük, hogy az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi CXXVII. törvény — mely 2013. július 5-én került kihirdetésre— módosította a gyermek ápolása címén igénybe vehető táppénzre (továbbiakban: GYÁP) vonatkozó szabályokat is. E kérdéskört mutatjuk be részletesen.

EGYES PÉNZFORGALMI ÉRTÉKHATÁROKHOZ KAPCSOLÓDÓ BEJELENTÉSEK, ILLETVE SZANKCIÓK

Az állami bevételek biztosítása (vagyis az adóztatás) szempontjából időről-időre felmerül, hogy a készpénzben történő vagyonfelhalmozást, illetve az ellenértékek kiegyenlítését korlátozzák, illetve adminisztratív akadályokat állítsanak, illetve általánosságban a pénzforgalmat a bankszámlák irányába tereljék. Ezen okból az adótörvényekben több helyen találhatók bejelentési szabályok, illetve szankciók. Jelen cikkben ezen rendelkezések közül ismertetem a legfontosabbakat.

ÍGY VÁLTOZOTT A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE  2013 AUGUSZTUS 1-TŐL

Az életbelépés tekintetében két részre oszthatjuk a Munka Törvénykönyve módosított rendelkezéseit. Többségük már augusztus 1-től alkalmazandó szabály, két kérdésben viszont úgy határozott a jogalkotó, hogy az újévig haladékot ad.  A Munka Törvénykönyvét (a továbbiakban: Mt.) az egyes törvényeknek a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CIII törvény (a továbbiakban: Módtv.) módosította. Írásunkban az Olvasó számára legfontosabb változásokat ismertetjük, a cikk végén találhatók a 2014-ben életbe lépő változások.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra