Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

Ismét a kata feltételeinek módosítását kérik vállalkozói érdekképviseletek

EGYÉB ADÓK

A Budapesti és Kereskedelmi Iparkamara (BKIK) és a hozzá csatlakozó tíz vállalkozói érdekképviselet ismét arra kéri a törvényalkotót, hogy törölje el a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) 2021-től hatályos szigorítását és helyette tárgyalja a széles körű szakmai vita során létrejött újraszabályozási javaslatot.

Transzferár szabályok lesznek a helyi iparűzési adóban

EGYÉB ADÓK

Az őszi adócsomagban található új szabályok miatt várhatóan megnő a transzferár ellenőrzések szerepe az önkormányzati adóellenőrzések során. A társasági adóval való egységes megközelítés miatt arra is lehet számítani, hogy az önkormányzati adóhatóság is elkezd egy transzferár fókuszú ellenőrzést, ahogy az az innovációs járulék és az iparűzési adó kapcsán a gyakorlati életben látható.

Várható változások: januártól illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok

EGYÉB ADÓK

Az otthonfelújítási programban pedig januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel

A kata szigorításának visszavonását kérik szakmai szervezetek

EGYÉB ADÓK

A javaslatok szerint erősíteni kell az ellenőrzést, a bújtatott foglalkoztatási visszaélés ellen fel kell lépni, de a becsületes katásokat - akik többségben vannak - igazságtalan büntetőadóval sújtani. Ezért a 2021-től hatályos "Lex Parragh"  helyett azt javasolják, hogy ne 3 millió forintig, hanem 6 millió forint bevételig maradjon a jelenlegi adóteher, fölötte legyen a bevételre egy 15 százalékos új adómérték, de minimum a havi átalány, azonban a plusz befizetésért járjon arányosan magasabb TB-jogviszony is.

Budapesti iparűzési adó tervek

EGYÉB ADÓK

Többféle hosszú távú negatív hatása is lehet a főváros gazdasági szerkezetére, ha a főpolgármester kezdeményezése megvalósul, és emelt iparűzési adót kell fizetniük az ötmilliárdos adóalapot elérő cégeknek - erről Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke beszélt a Világgazdaságnak.

Izer Norbert PM államtitkár védőbeszéde a kata-szigorítás mellett

EGYÉB ADÓK

Jövőre a szabályokat kijátszó nagy cégek már nem élhetnek vissza a kisadózó vállalkozások tételes adójával, az ezt biztosító 2021. január 1-jén hatályba lépő változások a mintegy 340 ezer katást, a lakosságnak értékesítő mikrovállalkozásokat egyáltalán nem érintik - közölte Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. 

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez

EGYÉB ADÓK

Bemutatjuk azokat az adózási formákat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. E-könyv pdf. formátumban, letölthető vásárlás után. Ára: 6.350,-Ft.- Önadózó előfizetőknek 20% kedvezmény! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/

Megváltozott az egészségügyi szolgáltatási járulék számlaszáma

EGYÉB ADÓK

Annak, aki nem biztosított, és más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Telephely a home office?

EGYÉB ADÓK

Egy konkrét ügyben a Kúria megállapította, hogy az ügyvezető otthonából végzett banki műveletek és a postai levelezés már olyan tevékenységnek minősülnek, amelyek megalapozzák a telephellyé válást. Egy másik esetben kimondta, hogy a külső helyszínen foglalkoztatott egyetlen adminisztrátor munkavégzése is tartós üzleti tevékenységnek minősül, és ezzel adókötelezettséget is jelent....

Értesítést kap, aki elmulasztotta a környezetvédelmi termékdíj bevallását

EGYÉB ADÓK

Azok az ügyfelek, akik 2019-ben környezetvédelmi termékdíjas termékek forgalmazásával foglalkoztak, de nem nyújtottak be bevallást a termékdíjról, elektronikus tárhelyükre értesítést kapnak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Mely munkavállaló minősül megváltozott munkaképességűnek?

EGYÉB ADÓK

A rehabilitációs hozzájárulás megállapításakor a foglalkoztatóknak kell eldöntenie azt, hogy a foglalkoztatottjuk megfelel-e a Mmtv. által támasztott törvényi feltételeknek és ezen túlmenően az is meghatározó kérdés, hogy a dolgozó által benyújtott, a megváltozott munkaképességet igazoló irat megfelel-e az előírásoknak, illetve hogy meddig tart a komplex minősítés időbeli hatálya.

Szakképzési hozzájárulás: Beruházási kiegészítő csökkentő tétel

EGYÉB ADÓK

Ezzel a tétellel az a hozzájárulásra kötelezett számolhat, amely kizárólag a gyakorlati képzés folytatásához szükséges beruházást hajt végre. A kiegészítő kötelezettség csökkentő tétel a beruházás aktiválásának évében számolható el.

Ügyvédi kata alternatívák - Adótippek ügyvédek részére a kata szigorítás kezelésére

EGYÉB ADÓK

Az ügyvédeket és ügyvédi irodákat is hátrányosan érinti a Kata-törvény 2021. január 1-én hatályba lépő szigorítása. E-könyvünkben kifejezetten ügyvédek részére bemutatjuk azokat az adózási formákat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak számukra a megszigorított kata kezelésére. Ez egy e-könyv és pdf. formátumban, letölthető vásárlás után a fizetést visszaigazoló e-mailből. Ára: 6.350,-Ft.- Önadózó előfizetőknek 20% kedvezmény! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/ugyvedi-kata-alternativak-2021-236

Szeptember 15-ig még kérelmezheti iparűzési adó előlegének mérséklését, ha nehéz helyzetbe hozta cégét a válság

EGYÉB ADÓK

Idén a koronavírus járvány teljesen átírhatta a cégek várakozásait, megszokott gazdasági adatait. Így elképzelhető, hogy a korábbi lezárt üzleti év számai alapján kivetett iparűzési adó előlegének kifizetése, melynek határideje szeptember 15. nehézséget okoz a vállalkozásoknak.

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021

EGYÉB ADÓK

Bemutatjuk azokat az adózási formákat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Ez egy e-könyv és pdf. formátumban, letölthető vásárlás után. Ára: 6.350,-Ft.- Önadózó előfizetőknek 20% kedvezmény! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/

Izer Norbert PM államtitkár a kata módosításról

EGYÉB ADÓK

A Pénzügyminisztérium számításai szerint legfeljebb néhány tízezer vállalkozást érinthet a hárommilliós szabály. A módosítást az Országgyűlés többek között azért is szavazta meg, mert a változások a katások jelentős többségét, több mint 300 ezer kisvállalkozást egyáltalán nem érintenek - közölte Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

KATA: Újra a NAV célkeresztjébe kerülhet a bújtatott munkaviszony

EGYÉB ADÓK

A NAV már most is rendelkezik információval arról, hogy melyek azok a katás vállalkozók, akik 1 millió forintot meghaladó bevételt szereztek egyazon cégtől. Az online számla adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésével pedig a hatóság gyakorlatilag azonnal látja ezen adózók által kiállított számlákat. Mindez jelentősen megkönnyíti a vizsgálatot és növeli annak hatékonyságát. 

Illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás

EGYÉB ADÓK

2020. július 8. óta értéktől függetlenül illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás. Korábban csak az egyenes ági rokonok, tehát szülő és gyermek, valamint özvegy és házastárs örökrésze és ajándéka mentesült az illeték alól.

Külföldi utazási tanácsok a NAV-tól

EGYÉB ADÓK

Az Európai Unió tagállamai közötti utazásnál alapesetben nem kereskedelmi céllal vásárolt termékek ki- és behozatalára nincs korlátozás, de vannak olyan áruk, amelyek korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek, például védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek, vagy a háziállat utaztatás. Írásban kell bejelenteni, ha az Európai Unió külső határait átlépő utasnál 10 000 euró, vagy ennél több készpénz van, akár különböző pénznemek, vagy ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszközt - értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk - van.

KATA módosítás: az Adótanácsadók Egyesülete szakmai kritikája és javaslatok

EGYÉB ADÓK

Az Adótanácsadók Egyesülete nem ért egyet azzal a tervezett törvényi változással, hogy az ugyanazon kisadózó vállalkozások (KATA-sok) éves szinten összesen 3 millió forint feletti kifizetést teljesítő megbízóit minden esetben (kvázi fűnyíró elv szerint) 40 százalék adóval terheljék.


Vissza az előző oldalra