Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

Idén nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

EGYÉB ADÓK

A rendelkezés értelmében az egyébként hozzájárulás-köteles szolgáltatást[2] nyújtóknak nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem megállapítaniuk, sem bevallaniuk, sem megfizetniük a 2021. év vonatkozásában

K&H-felmérés: a kkv-k többsége nem szerződik 3 millió forint felett katásokkal

EGYÉB ADÓK

A magyar kkv-szektor harmadának van kapcsolata katás egyéni vállalkozóval, közülük csak minden harmadik cégnél haladja meg a kifizetés a 3 millió forintos összeghatárt.

Brutális termékdíj növekedés jön júliustól

EGYÉB ADÓK

Júliustól tilos lesz a fültisztító pálcikák, műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverő pálcikák, léggömbtartó pálcák, expandált polisztirolból készült ételtároló edények (fehér habszivacsszerű dobozok), expandált polisztirolból készült italtárolók, italtartó poharak forgalomba hozatala. „

Változások a hipabevallással kapcsolatban

EGYÉB ADÓK

A 2020-ban kezdődött adóévről szóló hipabevallást az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell benyújtani, a naptári évvel azonos üzleti éves adózónak 2021. május 31-éig.

A 2020. adóévi helyi iparűzési adó bevallása

EGYÉB ADÓK

A következő cikk az adóévi iparűzési adó és adóelőleg megállapításához, bevallás-benyújtásához kíván néhány gyakorlati ismérvet adni, így az adó és adóélőleg bevallási nyomtatványon való rögzítését, a bevallás-benyújtás módját és csatornáját illetően.

Kérdések és válaszok a katás vállalkozások tájékoztatási kötelezettségéről

EGYÉB ADÓK

2021. január 1. óta a kifizetővel szerződéses jogviszonyba lépő katás vállalkozásnak a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatnia kell a kifizetőt arról, hogy kataalany. Hogyan?

Május 31-ig esedékes az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallása

EGYÉB ADÓK

A befizetéshez szükséges pénzügyi bizonylatokat a bevallási határidőt követően, a bevallási felületen érhetik el az érintettek. Az első részlet befizetési határideje idén július 31., a második részlet befizetési határideje 2022. január 31. lesz

Adókönnyítésekre, kedvezményekre tett javaslatot a Versenyképességi Tanács

EGYÉB ADÓK

Javasolják a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítását, a Szép-kártya juttatás munkaadókat terhelő szocho mentességének meghosszabbítását, a reprezentáció és üzleti ajándék szochójának év végéig tartó felfüggesztését. Fizetési kedvezményekre tesznek javaslatot az adófizetésben, például a pótlékmentes fizetési halasztás formájában. Javasolják a kis és középvállalkozások gyorsabb áfa-visszatérítésének fenntartását az év végéig,

Áprilisban is jár a katásoknak a kedvezmény

EGYÉB ADÓK

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Ez az az április elejéig zárva tartó üzleteket, szolgáltatókat érinti a vendéglátásban, a turizmusban, a szabadidő ágazatban

A NAV-hoz benyújtott hipa-bevallások kezelése

EGYÉB ADÓK

A hipa-nyomtatvány kitöltésekor megjelenő ellenőrzéseken és hibavizsgálatokon azok a bevallások is keresztülmennek, amelyeket gépi úton, nem az Általános Nyomtatványkitöltő program használatával küldenek be.

A kata-alanyok iparűzési adózásának gyakorlati támpontjai

EGYÉB ADÓK

A következő írásban a kata-alanyok iparűzési adómegállapítása körébe tartozó, általuk választható (alkalmazandó) egyes adóalap-megállapítási módok ismérveit mutatjuk be. Ennek keretében kiemelten foglalkozunk a tételes iparűzési adóalap szerint adózás választásának, illetve megszűnésének eljárási rendjével, továbbá a kapcsolódó jogosultságok gyakorlatával. Ez utóbbi speciális adójogi státusszal összefüggő további sajátosságok ismertetésére is hangsúlyt helyezünk.  

Megjelent a Kisvállalkozók ügyviteli kézikönyve és rendelhető!

EGYÉB ADÓK

Vállalkozási formák ● Tevékenységi szabályok ● KATA adózás és alternatívái ● Könyvelés ● Számlázási szabályok ● E-ügyintézés ● GDPR adatkezelés ● Információbiztonság ● Ez a könyv tartalmaz 48 db. vállalkozási megoldást, 74 db. adótippet, 92. db. ügyviteli jótanácsot. Egyszerre nyomdai könyv és e-book. Ára: 11.760,-Ft - de Önadózó előfizetőknek 20% kedvezmény! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/

Április 1-jétől alacsonyabb lesz az üzemanyag jövedéki adója

EGYÉB ADÓK

Az új adómeghatározás új rendszere kifejezetten védi a fogyasztókat a drasztikus áremelkedéstől, hiszen a magasabb adómérték - szemben egy egyszeri adómérték-emeléssel - csak akkor van érvényben, amikor a nettó árak alacsonyak.

Netakötelesek lehetnek az előrecsomagolt pékáruk is!

EGYÉB ADÓK

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a leggyakoribb ilyen termék az előrecsomagolt sós pogácsa, aminek a sótartalma 100 grammonként meghaladja a 2 grammot, így előrecsomagolt formában  már netát kell fizetni utána.

A 16HIPA nyomtatványon lehet pótolni, önellenőrizni a ’14-es és ’15-ös hipabevallásokat

EGYÉB ADÓK

A NAV-nál 2016-tól állnak rendelkezésre a hipabevallások, ezért ha elévülési időn belül, 2014-re vagy 2015-re vonatkozóan kell önellenőrzést benyújtania, esetleg hiányzó bevallását pótolnia, akkor azt a 2016-ra kialakított, 16HIPA jelű nyomtatványon teheti meg.

A szakképzési hozzájárulás szabályai 2021

EGYÉB ADÓK

A szakképzési hozzájárulás szabályainak alkalmazásával kapcsolatos szabályok mellett a már tisztázott kérdéseket, valamint a veszélyhelyzettel összefüggő eljárást is ismertetjük.

Megjelent a Kisvállalkozók ügyviteli kézikönyve és rendelhető!

EGYÉB ADÓK

Vállalkozási formák ● Tevékenységi szabályok ● KATA adózás és alternatívái ● Könyvelés ● Számlázási szabályok ● E-ügyintézés ● GDPR adatkezelés ● Információbiztonság ● Ez a könyv tartalmaz 48 db. vállalkozási megoldást, 74 db. adótippet, 92. db. ügyviteli jótanácsot. Egyszerre nyomdai könyv és e-book. Ára: 11.760,-Ft - de Önadózó előfizetőknek 20% kedvezmény! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/

Uniós bíróság: a magyar adó nem sérti az állami támogatásokra vonatkozó uniós jogot

EGYÉB ADÓK

Az uniós bíróság mindenekelőtt arra emlékeztetett, hogy a belső piac területén a tagállamok szabadon határozhatják meg az általuk legmegfelelőbbnek ítélt adóztatási rendszert, ami azt jelenti, hogy az árbevételen alapuló progresszív adóztatás alkalmazása az egyes tagállamok mérlegelési jogkörébe tartozik.

Márciusra nem kell katát fizetni

EGYÉB ADÓK

A 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozásnak 2021 márciusára nem kell megfizetnie a főállású, illetve a nem főállású kisadózó utáni tételes adót.[1] A kedvezményt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kérelem nélkül megállapítja.

Mit ellenőriz a NÉBIH?

EGYÉB ADÓK

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítóival szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás kiszűrése érdekében 87 ellenőrzés történt, amelyből 22 esetben állapítottak meg jogsértést a Nébih ellenőrei, a bírság végösszege mintegy 315 millió forint lett.


Vissza az előző oldalra