Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

Ágazati mentességek: Az ekho-val mi a helyzet? Le kell vonni például sportvállalkozásnál?

EGYÉB ADÓK

Az ekho önálló adónem. Ugyanakkor megfizetésével teljesülnek a biztosítottat terhelő járulékokat érintő kötelezettségek. Ez utóbbi miatt teljesen indokolt a kérdés, hogy az ekh-s munkabér esetén hogyan kell eljárni.

Újabb kata-mentességek és kedvezmények a koronavírus miatt

EGYÉB ADÓK

A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-áig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, amelyen közölte: újabb lépésekkel egészítették ki a járvány miatt hozott első gazdaságvédelmi akciótervet. A magyarországi médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt. A részletek az esti Magyar Közlönyben

ÁSZ: mérlegelni kell a digitális kereskedelem megadóztatását

EGYÉB ADÓK

Adózási szempontból az okozza az alapvető problémát, hogy a jelenlegi adószabályok a vállalkozások fizikai jelenlétén alapulnak. A digitális szolgáltatások esetében azonban nehézséget jelent annak meghatározása, hogy az értékteremtés hol történik, sőt még az is, hogy a digitális tevékenység által létrehozott értéket hogyan lehet mérni. Ezt kihasználva, a digitális szolgáltatást nyújtó nemzetközi vállalatok ott adóznak, ahol ennek a feltételei a legkedvezőbbek, így a nyereségük arányában sokkal kevesebb adót fizetnek, mint a hagyományos gazdaság szereplői.

KATA Navigátor csomag kisadózó vállalkozásoknak

EGYÉB ADÓK

Csomagunk nagy segítséget nyújt a katás vállalkozások - egyéni vállalkozók, betéti társaságok ügyviteléhez, biztonságos és jogszerű működéséhez. Kata-szerződésmintával, GDPR szabályzattal, bevételi nyilvántartással, pénzügyi tervezővel. Szerző: dr. Szabó Tibor ügyvéd, ára: 12.700,-Ft. Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/kata-navigator-vallalkozasi-csomag-kisadozo-vallalkozoknak-147

KIVA bevallási változások 2020

EGYÉB ADÓK

A külföldön adóztatható jövedelem meghatározott része már nem a teljes adóalappal, hanem csak a személyi jellegű kifizetéseken felüli módosító tételek egyenlegével szemben számolható el. A kiva-alany energiaellátókat érintően vannak még változások, továbbá a bevallási sémában módosult egyes sorok megnevezése és/vagy tartalma.

Sokat kockáztatnak a katásokat illegálisan foglalkoztató nagy cégek - mondta az államtitkár az Adótanácskozáson

EGYÉB ADÓK

"Ahol korábban száz munkavállaló volt az irodában, most száz katás ül. Az adószakma szerint, amikor már a munkaerő-közvetítők is katás konstrukciókat dobnak a piacra, akkor lépni kell - közölte az államotitkár. A jogviszony átminősítésekor a magánszemély, azaz a katás vállalkozás csak az elmaradt 15 százalékos mértékű szja megfizetésére kötelezhető, de az ezzel összefüggésben megállapított adóbírságot, késedelmi pótlékot a munkáltató köteles megfizetni. A magánszemélyt terhelő le nem vont járulék esetében pedig az adóbírságon és a késedelmi pótlékon felül az adóhiány megfizetésére is a munkáltató köteles. Ezek mellett a meg nem fizetett szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos jogkövetkezményekkel (adóhiány, adóbírság, késedelmi pótlék) is számolnia kell a foglalkoztatónak.

A volt eva-alanyok elszámoló bevallása

EGYÉB ADÓK

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszűnésével idén elszámoló bevallást kell benyújtaniuk a volt eva-alanyoknak. A bevallást a 1943 jelű nyomtatványon kell benyújtani.

Google kontra reklámadó

EGYÉB ADÓK

Uniós bíróság: a magyar reklámadóhoz kapcsolódó szankciórendszer összeegyeztethetetlen az uniós joggal.PM: jogszerű volt a Google megadóztatása

Uniós bíróság: a magyar ágazati különadók összeegyeztethetők az uniós joggal

EGYÉB ADÓK

Az árbevételt progresszív módon terhelő különadók, amelyek elsődlegesen külföldi tulajdonú, a magyar piacokon legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalkozásokat érintik, tükrözik a piacok valós gazdasági helyzetét, és nem minősülnek az érintett vállalkozásokkal szembeni hátrányos megkülönböztetésnek.

A KATA és a KIVA lesz a negyedik Adó-Tanácskozás napirendjén

EGYÉB ADÓK

Tekintettel arra, hogy a vállalkozásokkal a legközvetlenebb kapcsolatban a könyvelők, az adótanácsadók állnak, ezért az Adó-Tanácskozás résztvevői - azaz a legnagyobb ügyfélkörrel és tapasztalattal bíró adótanácsadó cégek, szervezetek, illetve a kis- és középvállalkozásokat képviselő könyvelők - nélkülözhetetlenek a kata jogalkalmazói gyakorlatának és szabályainak áttekintésekor - szögezte le Izer Norbert.

A KATÁ-sok hamarosan a NAV ellenőrzések fókuszába kerülhetnek!

EGYÉB ADÓK

Az utóbbi időszak pénzügyminisztériumi közleményei – és az onnan kihallatszó hangok – mind azt sugallják, hogy a jogalkotó lemondott a KATA szabályainak érdemi szigorításáról. Most azonban még veszélyesebb fegyver kerülhet elő: jön a NAV. Tavasszal,  miután beérkeznek a 19KATA és a 19K102 nyomtatványok adatai az 1 millió Ft-ot meghaladó értékű „kapcsolatokról”, azok összevezetésre kerülnek a megelőző években benyújtott 1041-es nyomtatványok tartalmával, így az adóhatóság kiszűri azokat a cégeket, amelyek korábbi munkavállalóikkal kötöttek KATA-s adózóként szerződést, és ezeket ellenőrzi. Mit lehet tenni?

Dohánytermékek jövedéki adója

EGYÉB ADÓK

A dohánytermékekre kivetett minimális uniós jövedéki adó nem segítette elő a fogyasztás visszaszorítását, noha a jelenlegi szabályok jól működnek a tagállami költségvetési bevételek kiszámíthatóságának és stabilitásának szempontjából - olvasható az Európai Bizottság dohánytermékek adóztatásáról szóló jelentésében.

Célkeresztben a KATA

EGYÉB ADÓK

Miközben programozók, mérnökök és fodrászok tucatjai választják jelenleg is a katát Magyarországon, az adónem egyre inkább a támadások kereszttüzébe kerül. A NAV láthatóan egyre komolyabban vizsgálódik a katásokat foglalkoztató vállalkozások körében, mindeközben híresztelések kaptak szárnyra az adónem tervezett szigorításáról is. Van-e ok az ijedségre?

Az iparűzési adó egyszerűsítését javasolják

EGYÉB ADÓK

Az értékcsökkenési leírás, illetve a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú - ötszörös mértékű - leírhatóvá tételét javasolják az adóalapból, valamint az adófeltöltési kötelezettség megszüntetését az iparűzési adónál is.

Január 31-én lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

EGYÉB ADÓK

A tavalyi bevalláshoz kapcsolódó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje január 31-én lejár, az átutalás csak az erre a célra elkülönített fizetési számlára teljesíthető - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az ekho választásáról szóló nyilatkozat szabályai

EGYÉB ADÓK

Ha az ekho választására jogosult magánszemély foglalkozását munkaviszonyban, vagy tartós megbízási jogviszonyban folytatja, az ekho választására, illetőleg mértékére (ha az 11,1 százalék) vonatkozó nyilatkozatát az adóévben bármikor megteheti.

Bejelentkezés a székhely szerinti önkormányzathoz - a NAV-on keresztül történik

EGYÉB ADÓK

Ha egy adózó 2020. január 1-je után előre bejelenti a Htv. szerinti telephelyét/telephelyeit a NAV-hoz, akkor a bejelentett telephelyek szerinti önkormányzat is megkapja az adatokat a NAV-tól. Ennek alapján az adózóknak nem kell külön bejelentkezniük a székhely szerinti önkormányzathoz.

Szünetelő volt evásoknak is be kell jelenteniük választásukat

EGYÉB ADÓK

2020. január 1-je óta áfaalanynak minősülnek azok, akik 2019. december 31-éig az azóta megszűnt egyszerűsített vállalkozói adó (eva) formájában teljesítették adókötelezettségeiket.

Mire figyeljen a kisadózó, ha tartozása van?

EGYÉB ADÓK

Ha a kisadózó vállalkozás tartozása december 31-én meghaladja a 100 000 forintot, az adóhatóság határozattal megszünteti az adóalanyiságát. Ha a kisadózó megfizeti a teljes adótartozását a határozat véglegessé válásáig, akkor nem „esik ki” a katából.

Mi van akkor, ha jogszerűtlenül alkalmazzuk a KATÁ-t?

EGYÉB ADÓK

Ha a kisadózást alkalmazó felek egy adóellenőrzésben nem tudják bizonyítani, hogy nem színlelt munkaviszonyról van szó, az adóhatóság az adózási és egyéb jogkövetkezményeket a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint állapítja meg. Az adóhatóság ellenkező nyilatkozatok hiányában a kifizetett összeget fogja bruttó bérnek venni, és ebből fogja visszaszámolni a levonandó illetve rászámolni a munkáltató által fizetendő alábbi terheket:


Vissza az előző oldalra