Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

Változnak a jövedéki termékek KN-kódjai

EGYÉB ADÓK

Az Európai Bizottság 2019/1776 Végrehajtási Rendeletével módosította egyes termékek 2020. január 1-jétől használható vámtarifa-besorolását. A változások érintik a jövedéki termékek vámtarifa-besorolását is.

Áfaalanyiság az eva után. Van áfával kapcsolatos bejelentési kötelezettség?

EGYÉB ADÓK

Az evaalanyok az evatörvény hatályon kívül helyezése miatt figyeljenek arra, hogyha vállalkozási tevékenységüket nem szüntetik meg, és 2019. december 31-ét követően is tovább folytatják, akkor 2020-tól áfaalanyok.

Egyeztetés szükséges a katáról a tervezett változtatások előtt

EGYÉB ADÓK

Szerencsés lenne olyan megoldások megtalálása, amelyek a jogkövető vállalkozókat is megnyugtatják – mondta el Zara László, az Adótanácsadók Egyesülete elnöke.

Mit kell tudni a környezetterhelési díjról?

EGYÉB ADÓK

Nem csoda, hogy a környezetterhelési díjról az adózók többsége nem gondolja, hogy abban érintett lenne, annyiféle fajtája van. Ha a cég székhelye udvarán több méteres, működő kémény magasodik, vagy ha esetleg több telephelyén is üzemeltet fűtésre, melegvíz-ellátásra kazánokat - máris adóalanynak kell, hogy érezze magát.

Vizsgálják majd a kata gyakorlatát - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter

EGYÉB ADÓK

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának olyan javaslatai vannak, amelyekkel módosítani kívánják a kata adózást és versenyképességet rontó elemeit, továbbá amelyek megakadályoznák az adónem visszaélésszerű alkalmazását a foglalkoztatás terén.

Hogyan fogják jobban ellenőrizni a katásokat?

EGYÉB ADÓK

A téma apropóján az alábbi cikkünkben bemutatjuk a vállalkozással kötött szerződések munkaviszonytól való elhatárolásának szabályait, és a munkavégzés alapjául szolgáló szerződések minősítő jegyeit – munkajogi megközelítésben

Nem emelik a katát

EGYÉB ADÓK

De az adóhivatal a tisztességes vállalkozók védelme érdekében fokozottabb ellenőrzésbe kezd. Meg nem nevezett ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát.

Több évtizedes gyakorlatot írt felül a Kúria az iparűzési adó kezelésében

EGYÉB ADÓK

A Kúria már nemcsak a kiadói piac bizonyos szereplőjével, hanem egy gyártással foglalkozó társaság esetében is hozott elmarasztaló ítéletet, amely szerint a gyártás során megrendelt egyedi igényekre szabottan beszerzett csomagolóanyagokat sem lehet anyagköltségként kezelni, az csak igénybe vett szolgáltatásként mutatható ki.

Rehabilitációs hozzájárulás munkaerő-kölcsönzés esetén

EGYÉB ADÓK

Munkaerő-kölcsönzés esetén a kölcsönzött munkavállalót a kikölcsönzés tartama alatt a kölcsönvevőnél, - a kölcsönbeadónak a kölcsönvevő felé tett erre irányuló nyilatkozata esetén a kölcsönbeadónál - kell a rehabilitációs hozzájárulás alapjául szolgáló statisztikai létszám számítása során figyelembe venni.

Már elérhető az eva-kalkulátor a PM honlapon

EGYÉB ADÓK

Az optimális adónem kiválasztását segítő eva-kalkulátor mellett a Pénzügyminisztérium egy tájékoztatót is közzétett, amelyben az érintettek megtalálják a választ az áttéréssel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre, valamint technikai útmutatást is kapnak az áttérés gördülékeny lebonyolításához

Evások figyelem! Indul a kampány

EGYÉB ADÓK

A Pénzügyminisztérium honlapjára felkerül egy eva-kalkulátor és döntési segédlet, amelynek segítségével minden érintett végiggondolhatja, kiszámíthatja, hogy jövőre melyik adózási formát érdemes választania. Jelenleg 17 ezer evás vállalkozás van

NAV: az automatákra ki kell tenni a regisztrációs számot

EGYÉB ADÓK

A természetes személyeket kétszázezer forintig, a cégeket (nem természetes személyeket) pedig ötszázezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja az adóhatóság, ha nincs jól olvasható regisztrációs szám az általuk üzemeltetett automatán - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

EU: hátrányos a magyar reklámadó mulasztási bírsága a külföldi vállalkozásokkal szemben

EGYÉB ADÓK

A magyar bíróság azt kérdezi az Európai Unió Bíróságától, hogy összhangban van-e az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely a reklámadóval összefüggő bejelentési kötelezettség elmulasztásához kapcsolódóan a Magyarországon letelepedett társaságokra kiszabható bírságnál összességében akár ezerszer magasabb mulasztási bírság kiszabását is lehetővé teszi a Magyarországon nem letelepedett társaságokra. Az uniós főtanácsnok véleménye szerint nincs.

Élelmiszer-automaták blokkolása

EGYÉB ADÓK

A NAV közleménye szerint nincs mérlegelési lehetőségük és nem is vizsgálhatják a szolgáltatói szerződés megszüntetésének jogszerűségét. Ez azt jelenti, hogy a blokkolást el kell végezni, ha a Magyar Posta Zrt. a felügyeleti szolgáltatást megszünteti.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény évközi változásai

EGYÉB ADÓK

2019. július 1-jén a kifizetőt terhelő ekho mértéke 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkent.

Adózási alternatívák - a kisvállalati adó

EGYÉB ADÓK

A Pénzügyminisztérium szerint a kiva választásával a potenciális jogosultak több mint 80 százaléka jobban járna. A PM honlapján található KIVA kalkulátorral el is végezhetők ezek a számítások.

Szerdán lejárt az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje

EGYÉB ADÓK

Az élelmiszerlánc szereplői május végéig készítették el élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásukat, az ekkor megállapított összeget két egyenlő részletben, július 31-ig, valamint 2020. január 31-ig kell átutalniuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elkülönített fizetési számlájára

Alternatív adózási forma mikrovállalkozásoknak: a KATA

EGYÉB ADÓK

A kisadózó vállalkozások tételes adója a KATA. A Pénzügyminisztérium törvényelőkészítői találták ki ezt a rövidítést, mert az adónem rendes neve ezt nem adja ki. Ettől függetlenül egy mikrovállalkozás számára ez a legkedvezőbb.

Mi maradt az EVÁ-ból?

EGYÉB ADÓK

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózás utoljára 2018. december 20-ig volt választható a 2019-es adóévre. Ezt követően már nem lehet áttérni erre az adónemre, de az eva szerint adózók fenntarthatják adóalanyiságukat a törvényi feltételek teljesülésével.

Az egyszerűsített adózású vállalkozások is igényelhetnek hitelt az MFB-től

EGYÉB ADÓK

Ügyfelekké válhatnak az egyszerűsített - például a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) vagy a kisvállalati adó (kiva) szerinti - adózású vállalkozások is, amelyek szintén igényelhetnek majd hitelt.


Vissza az előző oldalra