Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

Izer Norbert PM államtitkár a kata módosításról

EGYÉB ADÓK

A Pénzügyminisztérium számításai szerint legfeljebb néhány tízezer vállalkozást érinthet a hárommilliós szabály. A módosítást az Országgyűlés többek között azért is szavazta meg, mert a változások a katások jelentős többségét, több mint 300 ezer kisvállalkozást egyáltalán nem érintenek - közölte Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

KATA: Újra a NAV célkeresztjébe kerülhet a bújtatott munkaviszony

EGYÉB ADÓK

A NAV már most is rendelkezik információval arról, hogy melyek azok a katás vállalkozók, akik 1 millió forintot meghaladó bevételt szereztek egyazon cégtől. Az online számla adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésével pedig a hatóság gyakorlatilag azonnal látja ezen adózók által kiállított számlákat. Mindez jelentősen megkönnyíti a vizsgálatot és növeli annak hatékonyságát. 

Illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás

EGYÉB ADÓK

2020. július 8. óta értéktől függetlenül illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás. Korábban csak az egyenes ági rokonok, tehát szülő és gyermek, valamint özvegy és házastárs örökrésze és ajándéka mentesült az illeték alól.

Külföldi utazási tanácsok a NAV-tól

EGYÉB ADÓK

Az Európai Unió tagállamai közötti utazásnál alapesetben nem kereskedelmi céllal vásárolt termékek ki- és behozatalára nincs korlátozás, de vannak olyan áruk, amelyek korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek, például védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek, vagy a háziállat utaztatás. Írásban kell bejelenteni, ha az Európai Unió külső határait átlépő utasnál 10 000 euró, vagy ennél több készpénz van, akár különböző pénznemek, vagy ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszközt - értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk - van.

KATA módosítás: az Adótanácsadók Egyesülete szakmai kritikája és javaslatok

EGYÉB ADÓK

Az Adótanácsadók Egyesülete nem ért egyet azzal a tervezett törvényi változással, hogy az ugyanazon kisadózó vállalkozások (KATA-sok) éves szinten összesen 3 millió forint feletti kifizetést teljesítő megbízóit minden esetben (kvázi fűnyíró elv szerint) 40 százalék adóval terheljék.

A turizmusfejlesztési hozzájárulásban év végéig érvényes a könnyítés

EGYÉB ADÓK

A turizmusfejlesztési hozzájárulásra vonatkozó veszélyhelyzeti adózási könnyítést a jogalkotó 2020. december 31-ig meghosszabbította. A turizmusfejlesztési hozzájárulást az év végéig tartó időszakra nem kell megállapítani, bevallani és megfizetni.

Több tízezer cégtulajdonos aggódva várhatja a pénteket

EGYÉB ADÓK

Akkor szavaznak a jövő évi költségvetési törvényről - és ezzel együtt a kata módosításáról. Ez a katás cégeket is elég rosszul érinti, de a nem katásakat - mondjuk így a kis- és középvállalkozásokat még rosszabbul. A kkv-k által igényelt tanácsadói szolgáltatások, külső megbízások teljesítése ráépült a kisadózásra. Ezt az adózási feltételrendszert nem a cégek és nem az adótanácsadók találták ki - hanem az Országgyűlés a kata-törvény elfogadásával. A tervezett új szabályokból úgy tűnik, hogy a jogalkotó mintha megbánta volna, hogy három évvel ezelőtt a 6 milliós értékhatárt felemelte 12 millióra. A cégvezetők kezdhetik felülvizsgálni a katás megbízásaikat. Az a legkevesebb, hogy a cégek jövőre a külső szolgáltatásokhoz drágábban fognak hozzájutni.

Katás szerződések vizsgálatát jelentette be a NAV

EGYÉB ADÓK

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében - közölt a NAV Adótraffipax

Az MKOE peticíót indított a kisadózás megváltoztatása ellen

EGYÉB ADÓK

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) közleményében arra kér minden érintettet, hogy az igazságos és méltányos szabályozás elérése érdekében írja alá ezt a petíciót: "A kisadózás szabályainak módosítását nem támogatom."

Így szigorítják a katát jövőre

EGYÉB ADÓK

Jövőre a katás vállalkozást bujtatott foglalkoztatottként alkalmazó nagy cégnek 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie akkor, ha az egymás közötti ügyleteik egy éven belül meghaladják a 3 millió forintot. Lényeges, hogy a plusz terhet a nagy cégnek kell megfizetni, ez alól csak egyetlen kivétel van, ha a kisadózó kifizetője külföldi

Cégautóadó-köteles személygépkocsi fogalma

EGYÉB ADÓK

Az Szja-törvény fogalom-meghatározása irányadó, amely szerint azt a járművet kell személygépkocsinak tekinteni, amelyet három vagy négy gumiabroncskerékkel szereltek fel, és amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, és amelynek hajtómotorja benzin-, dízel-, vagy / és gázüzemű. 

ÁSZ elemzés a katásokról

EGYÉB ADÓK

Az ÁSZ elemzői a kisvállalkozások hitelezése és a kedvezményes adózási formák kapcsolatának elemzése során arra az összefüggésre is rávilágítottak, hogy a kkv-k túlnyomó részét alkotó mikrovállalkozások a KATA (a kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adóznak.

Nébih: június 2-ig beadhatók a 2020-as felügyeleti díjbevallások

EGYÉB ADÓK

Az adózási határidők módosítása az élelmiszerlánc-felügyeleti díjra csak részben vonatkozik, ugyanis kizárólag a vendéglátás, a közétkeztetés és a turisztika ágazatokban dolgozó cégeknél módosul szeptember 30-ra a bevallási és díjfizetési határidő.

Június 2-ig kell benyújtani a 2019-es reklámadó-bevallást

EGYÉB ADÓK

A 2019-re befizetett adóelőlegek és az adó éves összege közötti különbözetet általános esetben 2020. június 2-ig kell bevallani és befizetni, illetve a többletbefizetést is ettől az időponttól lehet visszaigényelni.

Agrárkamara: a különadó nem áthárítható a beszállítókra

EGYÉB ADÓK

A rendelet értelmében tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül, ha a kereskedő a beszerzési árat a beszállító tiltakozása ellenére egyoldalúan csökkenti; vagy ha a beszerzési ár csökkentésére irányuló szerződésmódosítás érdekében a kereskedő a szerződéses kapcsolat megszüntetésével; terméke rendelésének lemondásával; a rendelésállomány csökkentésével; eladásösztönző tevékenységek lemondásával; vagy bármilyen, a beszállítónak anyagi vagy erkölcsi veszteséget okozó eszközzel fenyegeti a beszállítót

A kiskereskedelmi adó rendeleti szabályai. Hatályos 2020. május 1-től

EGYÉB ADÓK

A koronavírus okozta veszélyhelyzetben a hitelintézetek válságadója mellett még egy új adónemmel bővült az adórendszer: a kiskereskedelmi adóval, amelyet a 109/2020. (IV. 14.) kormányrendelet vezetett be 2020. május 1-jei hatállyal. Bár már ezt az adónemet törvény fogja szabályozni - az erről szóló törvényjavaslat tárgyalása folyamatban is van - jelenleg viszont a kormányrendelet hatályos, ebből adódóan a kormányrendelet szerinti szabályokat mutatjuk be.

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási információk

EGYÉB ADÓK

Megnyílt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján az élelmiszerlánc-felügyeleti díj elektronikus bevallási felülete. A 2020-as bevallásokat 2020. május 31-ig kell benyújtania az élelmiszerlánc szereplők többségének. Az országos járványhelyzetre tekintettel ugyanis – a Kormány rendelkezése alapján – a vendéglátás, a közétkeztetés és a turisztika ágazatokban érintett cégek esetében 2020. szeptember 30-ra módosul a határidő.

Törvény is lesz a kiskereskedelmi különadóról

EGYÉB ADÓK

Pénzügyminisztérium: a kormány benyújtotta a nagybevételű cégeket terhelő kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslatot. A szaktárca közleménye ismerteti, hogy a kabinet a veszélyhelyzetben döntött arról, hogy a Járvány Elleni Védekezési Alap bevételeihez a félmilliárdnál nagyobb bevételű kiskereskedelmi cégeknek is hozzá kell járulniuk. A kiskereskedelmi különadóval Magyarország megvédheti az eddig elért gazdasági eredményeit, ezért számít a kormány továbbra is a nagybevételű kereskedelmi láncok adóügyi segítségére.

A járványügyi veszélyhelyzet hatása a kisvállalati adóalanyokra

EGYÉB ADÓK

Az alábbiakban a 61/2020. Korm. rendelet szerinti mentesítés feltételeit ismertetjük, külön utalunk arra, hogy mindez hogyan érinti a 2020. április 20-i, illetve július 20-i esedékességű kisvállalati adóelőleget. Írásunkban a 2020. április 10-éig kihirdetett jogszabályokat vesszük alapul.

NAK: a gazdálkodóknak a veszélyhelyzet alatt nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük

EGYÉB ADÓK

Ez a könnyítés vonatkozik a növénytermesztés, az állattenyésztés, a vadgazdálkodás és a kapcsolódó szolgáltatások, az erdőgazdálkodás, valamint a halászat, halgazdálkodás területén tevékenykedőkre is


Vissza az előző oldalra