Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

A NAV honlapon már elérhető a HIPA-felezés bejelentő nyomtatványa

EGYÉB ADÓK

A NAV honlapján  elérhetővé vált a 21NYHIPA jelű nyilatkozat, melynek benyújtásával a 639/2020. (XII.22.) Korm. rendelet alapján a mikro-, kis- és középvállalkozások 2021. február 25-éig elektronikusan nyilatkozhatnak helyi iparűzési adóval kapcsolatos adóelőleg-kedvezményük érvényesítéséről.

Január 31-ig kell befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

EGYÉB ADÓK

Fizetésre kötelezett tevékenység többek között az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó állattartás és növénytermesztés, az élelmiszer- és takarmányelőállítás, vagy az állatgyógyászati és növényvédő készítmény gyártása

Vámkötelessé váltak a Nagy-Britanniából érkező, és az oda tartó termékek a Brexit miatt

EGYÉB ADÓK

A vámügyintézéshez a NAV-nál EORI-számot kell igényelni, amely megtehető személyesen vagy képviselet útján is. Az EU-n kívülről - ez esetben a Nagy-Britanniából - Magyarországra érkező, valamint a Magyarországról Nagy-Britanniába induló termékekről vám-árunyilatkozatot kell benyújtani, mivel ez 2021. januártól feltétele a behozatalnak és a kivitelnek. A NAV a benyújtott árunyilatkozat alapján folytatja le a vámeljárást.

Illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások

EGYÉB ADÓK

Az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentessé válásával a cégeknek például ingyenes lesz a korábban még 10 ezer forintba kerülő adóügyi méltányossági kérelem.

Katások figyelem! Tájékoztatni kell a megbízókat!

EGYÉB ADÓK

A kifizetőnek szóló levél szövege kb ennyi: "Eleget téve a Katv. 13.§ (2)-ben foglalt tájékoztatási kötelezettségemnek, ezúton nyilatkozom, hogy a cégével fennálló szerződéses kapcsolatomban kisadózó vállalkozásként járok el. Kérem az előbbiek szíves tudomásul vételét."

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylés

EGYÉB ADÓK

A visszatérítés a gépi bérmunka-szolgáltatás során felhasznált gázolaj után is érvényesíthető, ehhez a gépi bérmunka-szolgáltatást végzőnek igazolnia kell a felhasznált gázolaj eredetét.

Gépjárműadó változások 2021

EGYÉB ADÓK

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat jövőre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át. A változás a gépjármű-üzembentartókat (tulajdonosokat) nem érinti, plusz teendőjük nem lesz. Az első részletet március 15-e helyett elég április 15-éig befizetni.

Helyi iparűzési adó fizetés felezése 2021-ben – megjelent a kormányrendelet

EGYÉB ADÓK

A kkv-nak minősülő vállalkozások esetében a 2021-es adóévben a helyi iparűzési adó mértéke 1%, feltéve, hogy nettó árbevételük vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 4 milliárd forint és a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték több, mint 1 százalék. Szerintünk egyértelmű, hogy katás vállalkozásokra is alkalmazni kell. A vállalkozásoknak nyilatkozniuk is kell majd az igénybevételről a NAV részére 2021. február 25-ig.

Illetékmentes a CSOK-kal vásárolt lakás

EGYÉB ADÓK

Az illetékmentesség a 2020. december 31. után megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik.

Április 15-ig kell befizetni a gépjárműadó első részletét

EGYÉB ADÓK

Nem okoz több kötelezettséget, hogy a gépjárműadó adóztatási feladatait 2021-től a NAV veszi át. A gépjárműadó alóli mentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV hivatalból, automatikusan veszi figyelembe az adó kivetésénél.

A KIVA az új KATA? Nagyon megnőtt a kivások száma

EGYÉB ADÓK

A kiva a legjobb választás ott, ahol a cégvezető már most látja, hogy jövőre a bértömeg nagyobb lesz a nyereségénél, vagy a cég növekedésre fordítja vissza a nyereségét. A próbaszámításokat a 2021-es évre várható eredmények alapján minden cégnek érdemes elvégezni

A kisvállalati adó változásai

EGYÉB ADÓK

Ismertetjük a most elfogadott őszi adócsomag KIVÁ-t érintő rendelkezéseit. Egyrészt a belépési feltételek körében emelkedtek bizonyos értékhatárok, másrészt az adóalanyiság megszűnésére vonatkozó feltételek kapcsán is kedvező változások történtek, harmadrészt pedig jelentősen módosult az áttérési különbözet meghatározásának módja.

Megszűnt a hipa előlegfeltöltésének kötelezettsége

EGYÉB ADÓK

A 2020-as adóévben már nem kell a helyi iparűzési adó előlegét kiegészíteni, azaz feltölteni. Ez az eltérő üzleti éves adózókra is vonatkozik, akik adóéve a 2020. július 15-ét magában foglalja.

PM: több mint 50 ezer cégnek lehet érdemes a kisvállalati adóra (kiva) váltani

EGYÉB ADÓK

December 4-én és 5-én elektronikusan 53 ezer cég kap tájékoztatást az adóhivataltól arról, hogy jövőre megéri a kivát választania; azok a vállalkozások kapnak levelet, amelyek jövőre legalább 100 ezer forintot takaríthatnak meg, ha áttérnek a kisvállalati adóra

Marad a kata szigorítás

EGYÉB ADÓK

Jelenleg a kisadózó vállalkozások tételes adója, rövidebb nevén kata az egyik legnépszerűbb adófajta Magyarországon, mintegy 400 ezren fizetik így közterheiket. Azért vált sikeressé, mert a csekély adminisztráció és az alacsony adóterhek révén növelte a vállalkozási kedvet, megkönnyítette az új vállalkozások elindítását.

KIVA-kalkulátor a Pénzügyminisztériumtól

EGYÉB ADÓK

Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 11 százalékra csökken, választási értékhatára a triplájára nő, a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátorral segíti az adózási forma választását. A kiva választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint a 70-80 százaléka, több tízezer vállalkozás jobban járna a PM elemzése szerint

Civil szervezetek illeték-, gépjárműadó és cégautó adó szabályai

EGYÉB ADÓK

A következő írás ismerteti a vagyonszerzési és eljárási illetékek, valamint a gépjárműadó és cégautóadó civil szervezetekre vonatkozó szabályait.

Civil szervezetek helyi adó mentessége

EGYÉB ADÓK

Felételes helyi adó mentesség ismérvei  ★ adóalanyok Htv. szerinti nettó árbevétele (iparűzési adóalap)

Divat lehet jövőre a KIVA

EGYÉB ADÓK

Jelentősen megnőhet azon vállalkozások száma, amelyek adónemet váltanak és a kisvállalkozási adót (KIVA) választják az októberben benyújtott adócsomag könnyítései révén. Kiknek lehet előnyös a KIVA és ki választhatja?

A külföldről behozott új és használt gépjármű után is kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni

EGYÉB ADÓK

NAV ellenőrzési tapasztalat, hogy a használt gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások a külföldről behozott gépjárművek értékesítése során a környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettségüknek nem, vagy nem megfelelően tesznek eleget.


Vissza az előző oldalra