Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

Hamarosan lejár a gépjárműadó befizetésének határideje

EGYÉB ADÓK

A gépjárműadót április 15-ig, egy összegben kell befizetni a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára.

Hogyan fizethető az eljárási illeték az illetékbélyeg megszűnése után?

EGYÉB ADÓK

2024.január 1-jén megszűnt az illetékbélyeg, ezért ettől az időponttól a bírósági eljárási illetéket és a közigazgatási hatósági eljárási illetéket sem lehet ebben a formában megfizetni. Hogyan lehet most ezeket a közterheket leróni?

Nébih: a nitrát-adatszolgáltatást az elektronikus gazdálkodási naplóban kell teljesíteni március 31-ig

EGYÉB ADÓK

A termelőknek a nitrát-adatszolgáltatást 2024-től az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program helyett, az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) felületén kell teljesíteniük március 31-ig, az intézkedés megközelítőleg 100 ezer gazdálkodót érint - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

NAV: idéntől plusz egy hónap van a gépjárműadó befizetésére

EGYÉB ADÓK

Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki határozatot kap a befizetési határidő változása miatt - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

EGYÉB ADÓK

Március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylés

EGYÉB ADÓK

Ki jogosult az adó-visszaigénylésre? ● Milyen tevékenységek után igényelhető vissza az adó? ● Milyen feltételei vannak az adó-visszaigénylésnek? ● Mennyi a visszaigényelhető adó mértéke? ● Milyen feltételei vannak a gépi bérmunka-szolgáltatás során felhasznált gázolaj utáni jövedéki adó-visszaigénylésnek? ● Melyek az adó-visszaigénylés korlátai? ● Milyen további feltételei vannak a de minimis támogatás igénylésének?

Termékdíj-köteles termék készletre vétele

EGYÉB ADÓK

Egy adott termékdíjköteles mennyiséget vagy készletet különböző időpontokban lehet értékesíteni. A készletre vétel a részmennyiségek után különböző időpontokban fennálló termékdíj-kötelezettség keletkezésének időpontjait  összevonja, és időben előre helyezi.

A kisvállalati adóelőleg meghatározása

EGYÉB ADÓK

Az adózó az adóelőleg-megállapítási, -bevallási és -fizetési kötelezettségének negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20-áig tesz eleget.

Ki választhatja az ekho szerinti adózást?

EGYÉB ADÓK

Az ekho szerinti adózást az a magánszemély választhatja, aki az alábbi foglalkozások valamelyikét űzi, és ezzel adóköteles bevételt szerez. Az ekho akkor is választható, ha a magánszemély korábban katás volt.

KIVA: a szokásos piaci ártól eltérő ellenérték megállapításakor alkalmazandó szabályok

EGYÉB ADÓK

Ha az adózó kapcsolt vállalkozásával kötött szerződésében, megállapodásában olyan ellenértéket (ügyleti értéket) határoz meg, amely nem felel meg a szokásos piaci árnak, az adóalapot a szokásos piaci ár és az ügyleti érték különbségével úgy módosítja, hogy az olyan adóalapnak feleljen meg, mint ha független vállalkozással kötött volna szerződést, megállapodást, feltéve, hogy a szerződés, megállapodás alapján az adóévben teljesítés történt.

Hogyan kell bevallani és megfizetni a cégautóadót?

EGYÉB ADÓK

A cégautóadót fő szabály szerint negyedévenként, önadózással kell megállapítani a naptári év minden olyan hónapjára, amelyben az adókötelezettség fennáll

Az ekhó jogosulatlan választásának következményei

EGYÉB ADÓK

Amennyiben kiderül, hogy a magánszemély a kifizetőnek nem tehetett volna az ekhó választására nyilatkozatot (mert például a bevétele már a nyilatkozat megtétele előtt meghaladta a bevételi értékhatárt), a kifizető viszont a nyilatkozatnak megfelelően az általa kifizetett összegből levonta a magánszemélyt terhelő ekhót akkor az alábbiak szerint kell eljárni:

A pénztár mentesített értéke a kisvállalati adó alatt

EGYÉB ADÓK

A pénztár mentesített értéke: a tárgyévi összes bevétel 5 százaléka, de legalább 1 millió forint vagy az adóalanyiság első évének nyitó mérlegében a pénztár kimutatott értéke; a kisvállalati adózásra 2016. december 31-ig áttért adózónál a tárgyévi összes bevétel 5 százaléka, de legalább 1 millió forint vagy a 2017. év nyitó mérlegében a pénztár kimutatott értéke.

Nem emelkednek jövőre a kiterjesztett gyártói felelősségi díjak

EGYÉB ADÓK

A szabályozás a csomagolásokat, egyes egyszer használatos és egyéb műanyagtermékeket, az elektromos és elektronikus berendezéseket, az elemeket és akkumulátorokat, a gépjárműveket, a gumiabroncsokat, az irodai és reklámhordozó papírokat, a sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket, valamint a fabútorokat érinti.

NAV: megújult nemzeti importrendszer segíti a vámeljárásokat decembertől

EGYÉB ADÓK

A harmadik országokból érkező importszállítmányok vámkezelését december 1-től megújult, modernebb és biztonságosabb informatikai rendszer segíti, megfelelve ezzel uniós vámjogi elvárásoknak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Emelkedik a gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető összeg

EGYÉB ADÓK

A kormány döntése szerint egyfelől a jelenlegi 3,5 forintról 2024-től majdnem háromszorosára, tehát 10 forintra nőhet a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető literenkénti összeg. A kormány az intézkedés kapcsán azt várja el a fuvarozóktól, hogy a hazai fuvarozók a magyar áruk szállításához szükséges üzemanyagot itthon tankolják gépjárműveikbe.

A Magyar Reklámszövetség kezdeményezte a reklámadó felfüggesztésének újabb meghosszabbítását

EGYÉB ADÓK

A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) egyeztetéseket kezdeményezett a kormánnyal, a szervezet azt javasolta, hogy legalább újabb egy évvel, 2025. január 1-jéig hosszabbítsák meg a reklámadó 2024. január 1-jéig tartó felfüggesztését

A környezetvédelmi termékdíj bevallása

EGYÉB ADÓK

Főszabály szerint a kötelezettnek negyedévenként, a tárgynegyedévet követő hónap 20-áig kell bevallást benyújtania a NAV-hoz a KTBEV nyomtatványon.

Október 20: turizmusfejlesztési hozzájárulás

EGYÉB ADÓK

2023. október 20-áig a havi és negyedéves bevallóknak kell benyújtaniuk a 23TFEJLH jelű nyomtatványt, és befizetniük a turizmusfejlesztési hozzájárulást.

EPR-bevallások – nem éri meg trükközni

EGYÉB ADÓK

Az egyre közeledő októberi 20-i határidő már hosszú ideje lázban tartja a magyar vállalkozói szférát. Eddig kell ugyanis az első EPR-bevallásokat megtenni. Még sok részletkérdés rendezetlen egyelőre, de az már most látszik, hogy nem éri meg trükközni vagy lapítani. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából kiderülnek a részletek.


Vissza az előző oldalra