Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

NAV: közeledik a gépjárműadó második részletének befizetési határideje

EGYÉB ADÓK

A gépjárműadó második részletét szeptember 15-éig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni.

A környezetvédelmi termékdíj-kötelezettség átvállalása

EGYÉB ADÓK

A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos kötelezettség – és így annak megfizetése is – optimalizálható azon gazdálkodók számára, amelyek külföldi termékértékesítést is végeznek, vagy a termékdíjjal terhelt terméket feldolgozzák, felhasználják úgy, hogy ugyancsak termékdíjas terméket hoznak létre. Az optimalizáció azt jelenti jelen esetben, hogy a termékdíj-kötelezettséget átvállalja a beszerző, és ebből következően termékdíj nélkül tud értékesíteni.

Az örökös jövedéki adó visszaigénylése

EGYÉB ADÓK

A jövedéki adó soron kívüli megállapítására kérelmet terjeszthet elő a mezőgazdasági termelő örököse, a kereskedelmigázolaj-felhasználó örököse, és az egyéb jövedéki adó alanyának örököse.

Egyszerűsödött egyes jövedéki termékek közterületi értékesítése

EGYÉB ADÓK

A jövedéki kiskereskedőnek – a sör, csendes és habzóbor, egyéb csendes és habzó erjesztett ital, köztes alkoholtermék és alkoholtermék – alkalmi rendezvényen, közterületi értékesítés keretében, vásáron vagy piacon történő értékesítésére vonatkozó - az állami adó- és vámhatóság felé történő - előzetes bejelentési kötelezettsége[1] 2021. július 1-től megszűnt[2].

Nébih: esedékes az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetése

EGYÉB ADÓK

Az élelmiszerlánc szereplői május végéig készítették el élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásukat, amelynek végösszegét két egyenlő részletben, 2021. július 31-ig, valamint 2022. január 31-ig kell megfizetni.

Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban jelenleg kitölthető adóhatósági nyomtatványok

EGYÉB ADÓK

Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) jelenleg a következő adóhatósági nyomtatványok tölthetők ki.

A külföldi utazásokhoz kapcsolódó adó- és vámszabályok

EGYÉB ADÓK

Ha valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, alapesetben a nem kereskedelmi céllal, tehát saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Ugyanakkor vannak olyan áruk, védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek, amelyek korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek, és ide tartozik a háziállatok utaztatása is

Változások a CSOK-kal vásárolt lakás illetékmentességében

EGYÉB ADÓK

2021. július 10-étől a szabályozás úgy módosul, hogy ha a vagyonszerző bármely okból vagy a hatóság rendelkezése alapján visszafizeti a CSOK teljes összegét, a NAV az adásvételi szerződés aláírásának időpontjában fennálló forgalmi érték és az akkor hatályos illetékmérték alapján szabja ki a visszterhes vagyonátruházási illetéket.

Idén nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

EGYÉB ADÓK

A rendelkezés értelmében az egyébként hozzájárulás-köteles szolgáltatást[2] nyújtóknak nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem megállapítaniuk, sem bevallaniuk, sem megfizetniük a 2021. év vonatkozásában

K&H-felmérés: a kkv-k többsége nem szerződik 3 millió forint felett katásokkal

EGYÉB ADÓK

A magyar kkv-szektor harmadának van kapcsolata katás egyéni vállalkozóval, közülük csak minden harmadik cégnél haladja meg a kifizetés a 3 millió forintos összeghatárt.

Brutális termékdíj növekedés jön júliustól

EGYÉB ADÓK

Júliustól tilos lesz a fültisztító pálcikák, műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverő pálcikák, léggömbtartó pálcák, expandált polisztirolból készült ételtároló edények (fehér habszivacsszerű dobozok), expandált polisztirolból készült italtárolók, italtartó poharak forgalomba hozatala. „

Változások a hipabevallással kapcsolatban

EGYÉB ADÓK

A 2020-ban kezdődött adóévről szóló hipabevallást az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell benyújtani, a naptári évvel azonos üzleti éves adózónak 2021. május 31-éig.

A 2020. adóévi helyi iparűzési adó bevallása

EGYÉB ADÓK

A következő cikk az adóévi iparűzési adó és adóelőleg megállapításához, bevallás-benyújtásához kíván néhány gyakorlati ismérvet adni, így az adó és adóélőleg bevallási nyomtatványon való rögzítését, a bevallás-benyújtás módját és csatornáját illetően.

Kérdések és válaszok a katás vállalkozások tájékoztatási kötelezettségéről

EGYÉB ADÓK

2021. január 1. óta a kifizetővel szerződéses jogviszonyba lépő katás vállalkozásnak a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatnia kell a kifizetőt arról, hogy kataalany. Hogyan?

Május 31-ig esedékes az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallása

EGYÉB ADÓK

A befizetéshez szükséges pénzügyi bizonylatokat a bevallási határidőt követően, a bevallási felületen érhetik el az érintettek. Az első részlet befizetési határideje idén július 31., a második részlet befizetési határideje 2022. január 31. lesz

Adókönnyítésekre, kedvezményekre tett javaslatot a Versenyképességi Tanács

EGYÉB ADÓK

Javasolják a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítását, a Szép-kártya juttatás munkaadókat terhelő szocho mentességének meghosszabbítását, a reprezentáció és üzleti ajándék szochójának év végéig tartó felfüggesztését. Fizetési kedvezményekre tesznek javaslatot az adófizetésben, például a pótlékmentes fizetési halasztás formájában. Javasolják a kis és középvállalkozások gyorsabb áfa-visszatérítésének fenntartását az év végéig,

Áprilisban is jár a katásoknak a kedvezmény

EGYÉB ADÓK

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Ez az az április elejéig zárva tartó üzleteket, szolgáltatókat érinti a vendéglátásban, a turizmusban, a szabadidő ágazatban

A NAV-hoz benyújtott hipa-bevallások kezelése

EGYÉB ADÓK

A hipa-nyomtatvány kitöltésekor megjelenő ellenőrzéseken és hibavizsgálatokon azok a bevallások is keresztülmennek, amelyeket gépi úton, nem az Általános Nyomtatványkitöltő program használatával küldenek be.

A kata-alanyok iparűzési adózásának gyakorlati támpontjai

EGYÉB ADÓK

A következő írásban a kata-alanyok iparűzési adómegállapítása körébe tartozó, általuk választható (alkalmazandó) egyes adóalap-megállapítási módok ismérveit mutatjuk be. Ennek keretében kiemelten foglalkozunk a tételes iparűzési adóalap szerint adózás választásának, illetve megszűnésének eljárási rendjével, továbbá a kapcsolódó jogosultságok gyakorlatával. Ez utóbbi speciális adójogi státusszal összefüggő további sajátosságok ismertetésére is hangsúlyt helyezünk.  

Megjelent a Kisvállalkozók ügyviteli kézikönyve és rendelhető!

EGYÉB ADÓK

Vállalkozási formák ● Tevékenységi szabályok ● KATA adózás és alternatívái ● Könyvelés ● Számlázási szabályok ● E-ügyintézés ● GDPR adatkezelés ● Információbiztonság ● Ez a könyv tartalmaz 48 db. vállalkozási megoldást, 74 db. adótippet, 92. db. ügyviteli jótanácsot. Egyszerre nyomdai könyv és e-book. Ára: 11.760,-Ft - de Önadózó előfizetőknek 20% kedvezmény! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/


Vissza az előző oldalra