Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

Az ekho választásáról szóló nyilatkozat szabályai

EGYÉB ADÓK

Ha az ekho választására jogosult magánszemély foglalkozását munkaviszonyban, vagy tartós megbízási jogviszonyban folytatja, az ekho választására, illetőleg mértékére vonatkozó nyilatkozatát az adóévben bármikor megteheti.

Melyek a termékdíjköteles termékek?

EGYÉB ADÓK

Egy konkrét termék akkor termékdíjköteles, ha megfelel a Ktdt. szerinti meghatározásnak,  a vámtarifaszáma szerepel a Ktdt. 1. mellékletében és  nem szerepel a kivételek között

AV: mobilappon is befizethető a gépjárműadó

EGYÉB ADÓK

A NAV Ügyfélportál (ÜPO) felületén belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét és tartozás esetén azonnal rendezheti is.

Gépjárműadó fizetési kötelezettség használt személygépkocsi vásárlása esetén

EGYÉB ADÓK

Az év közben vásárolt használt gépjármű után az új tulajdonosnak csak a következő évtől kell fizetnie a gépjárműadót. A gépjárműadót ugyanis főszabály szerint az fizeti, aki a járműnyilvántartásban az év első napján üzembentartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel.

Cégautó adó: a kétszeres adózás kizárása

EGYÉB ADÓK

A negyedévre fizetendő cégautóadóból levonható az ugyanarra a személygépkocsira megállapított gépjárműadó a negyedév azon hónapjaira, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó-, gépjárműadó-kötelezettség egyaránt fennállt.

A jövedéki törvény aktuális módosításai

EGYÉB ADÓK

A 2023. évi LIX. törvény – egyebek mellett – módosította a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvényt. A módosítások teljes körű bemutatását nem tartjuk szükségesnek, azonban egyes változások az Olvasó számára fontosak lehetnek, így azokra a következőkben térünk ki.

Kiket érint az új szén-dioxid kibocsátókat terhelő adó és tranzakciós díj?

EGYÉB ADÓK

A szén-dioxid kibocsátásban érintett társaságokat terhelő két új fizetési kötelezettség került bevezetésre a kormány júliusi rendelete alapján. Amennyiben egy társaság a rendelet hatálya alá tartozik, a szén-dioxid kvóta adó és a tranzakciós díj elnevezésű fizetési kötelezettsége lesz a továbbiakban.

Így trükköztek a katával

EGYÉB ADÓK

Miközben szüneteltette egyéni vállalkozását - elvállalta egy épület generálkivitelezését és a számlájára érkező összeg éppen megfelelt a kivitelezés ellenértékének. Az ellenőrzés során a kivitelező és a megrendelő próbálták megtéveszteni az ellenőröket, azt a látszatot keltve, hogy a beruházást nem is az egyéni vállalkozó, hanem egy kényszertörlés alatt álló harmadik fél végezte el.

Az egyéni kisvállalkozói vagyon ajándékozásiilleték-kedvezménye

EGYÉB ADÓK

Egyéni vállalkozás megszűnése esetén van egy kevésbé ismert illetékkedvezmény

Végleg megszűnt a kifizetőt terhelő ekho

EGYÉB ADÓK

2022. szeptember 1-jétől a kifizetőnek már nem kellett 13 százalék ekhót fizetnie az ekhoalap után - az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló 297/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdése alapján. Ezt a szabályt az Ekho tv. 4.§/3/ bekezdése hatályon kívűl helyezésével véglegesítette 2023. augusztus 1. napjától a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény 34.§-a.

Kikerülés a kisvállalati adó hatálya alól

EGYÉB ADÓK

A kisvállalati adó szerinti adóalanyiság főszabály szerint azon adóév utolsó napjáig áll fenn, amely adóévben az adóalany az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, elektronikusan bejelenti NAV-hoz, hogy adókötelezettségeit nem a kisvállalati adó szabályai szerint teljesíti.

Az EPR-rel változtak a termékdíjszabályok is

EGYÉB ADÓK

Az új kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR) és koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetésével 2023. július 1-jén változtak a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó szabályok is. Ettől az időponttól bizonyos termékek után a környezetvédelmi termékdíj mellett az EPR-kötelezettségeket is teljesíteni kell.

Nébih: Július 31-ig fizethető be az élelmiszerlánc felügyeleti díj első részlete

EGYÉB ADÓK

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj fizetésére kötelezettek számára a 2023-as évre vonatkozó első részlet fizetési határideje július 31. A tavalyi évtől ez az ügyintézés már online, a hivatal ügyfélprofil rendszerében (ÜPR) is elvégezhető.

MOHU: rendben működik az új hulladékgazdálkodási rendszer

EGYÉB ADÓK

A lakossági és az intézményi hulladék elszállítása is rendben zajlik az új, koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer július 1-jei indulása óta - mondta a MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója a társaság hétfői online háttérbeszélgetésén.   

A környezetvédelmi termékdíj bevallása

EGYÉB ADÓK

Főszabály szerint a kötelezettnek negyedévenként, a tárgynegyedévet követő hónap 20-áig kell bevallást55 benyújtania a NAV-hoz a KTBEV nyomtatványon. A csekély mennyiségű kibocsátó bevallását a tárgyévet követő év január 20-ig nyújtja be. A mezőgazdasági termelőként átalányfizetést választónak nem kell bevallást készítenie, mentesül a bevallási, adatszolgáltatási és nyilvántartás-vezetési kötelezettség alól.

Július 1-től megújult a magyarországi hulladékgazdálkodás

EGYÉB ADÓK

Júliustól a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési hulladékának és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását és előkezelését, kereskedelmét és kezelésre történő átadását, illetve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását, üzemeltetését, fejlesztését. Mindez a lakosságnak a mindennapokban a szolgáltatás nyújtása tekintetében nem jelent változást

A bevezetés előtt 2 nappal jelentősen módosultak az EPR szabályai

EGYÉB ADÓK

2023. június 29-én egy kormányrendelettel (276/2023. (VI-29)) módosították a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szabályait. „Mivel az új szabályokra nem volt elég idejük felkészülni az érintetteknek, érdemes a rendelet hatályba lépése utáni időszakban is további hatáselemzéseket végezni a kötelezettségek pontos teljesítése és a plusz terhek kiszámítása érdekében.” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere

EPR díj: az átadási árakat a piaci szereplők szabadon alakíthatják!

EGYÉB ADÓK

A GVH hangsúlyozza: versenyjogi szempontból az ún. kiterjesztett gyártói felelősségi díj összehangolt, vagyis versenykorlátozó módon (például kartellben) egyeztetett áthárítása minősülhet jogsértőnek. A versenyhatóság a figyelemfelhívásában nem érintette és nem minősítette a piaci szereplők közötti egyedi árképzési, ártárgyalási gyakorlatokat. A terméklánc egyes szereplői az átadási árakat természetesen szabadon alakíthatják az ártárgyalásaik során.

NAV: külföldi utazáskor figyelni kell a speciális szabályokra

EGYÉB ADÓK

Ha valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, akkor alapesetben a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások, vannak azonban olyan áruk - veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek, illetve a háziállat utaztatása -, amik korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek.

Újra módosult az extraprofitadó rendelet

EGYÉB ADÓK

2023. május 31-én megjelent a Magyar Közlönyben az extraprofit adókról szóló kormányrendelet legújabb módosítása. A változás jelentős hatással lesz a gyógyszeripari szereplőkre tekintve, hogy mind a gyógyszergyártókat, mind a gyógyszerforgalmazókat érintő különadó kapcsán módosult a szabályozás. 


Vissza az előző oldalra