Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

Esedékes a gépjárműadó második részletének befizetése

EGYÉB ADÓK

Szeptember 15-én jár le a gépjárműadó második részletének befizetési határideje. Az adót a 10032000-01079160 számú, NAV belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni. Banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni

Szeptember végéig nyilatkozniuk kell a régi katásoknak a bevételeikről

EGYÉB ADÓK

Nyilatkozni a 22KATA jelű nyomtatványon kell, mely legegyszerűbben a NAV honlapjáról vagy közvetlenül az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban érhető el.

Kata változásokra ajánljuk: Cégmegszüntetési segédlet Bt-k, Kkt-k egyszerűsített végelszámolásához

EGYÉB ADÓK

Kiadványunk segítségével egyszerűen, gyorsan, olcsón és önállóan - ügyvédi közreműködés nélkül is - megszüntetheti bt-jét, kft-jét. Forgatókönyv, iratminták, adózási buktatók, illetékszabályok - a 2022. augusztus 10-től hatályos szabályok szerint! Megrendelés: Önadózó Webáruház! https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/cegmegszuntetesi-segedlet-az-egyszerusitett-vegelszamolas-kezikonyve-es-iratmintai-283

A kiskereskedelmi pótadóról

EGYÉB ADÓK

A 2022. július 1-jét magába foglaló adóévben - illetve a tevékenységét 2022. július 1-jét kezdő adóalany esetén a 2022. július 1-jét követő adóévben - kiskereskedelmi adó alanyainak egyszeri kiskereskedelmi pótadót kell megállapítaniuk, bevallaniuk és megfizetniük.

Volt kata alanyok aktuális és új  helyi iparűzési adó kötelezettségei

EGYÉB ADÓK

2022. augusztus 31-ével megszűnt a régi katás egyéni vállalkozók, betéti társaságok kata alanyisága. Összefoglaljuk, hogyan érinti ez az aktuális és jövőbeni helyi iparűzési adó kötelezettségeiket.

Ekho könnyítések szeptembertől

EGYÉB ADÓK

Szeptembertől megszűnik a kifizetőt terhelő ekho, és a katás egyéni vállalkozók is választhatják az ekho szerinti adózást.

Megjelentek a katából történő áttérést könnyítő rendelkezések

EGYÉB ADÓK

Az áttérő betéti társaságoknak, közkereseti társaságoknak ügyvédi irodáknak a nyitómérlegüket nem kell könyvvizsgálóval ellenőriztetni. A megszűnő gazdasági társaságok beltagjai, tagja a végelszámolás bejelentése napjától felvehető az egyéni vállalkozók nyilvántartásába. Az áttérő egyéni vállalkozók átalányadós bevétele szeptember 1-től december 31-ig 8 millió forint lehet. De nagyon kell figyelni a határidőkre!  

Csökken az ekho 2022-ben

EGYÉB ADÓK

Szeptember 1-től csak 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke. Ezért az íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek (például hangmérnökök, díszletezők, statiszták, sminkesek, jelmezkészítők) megéri az ekhot választani.

Új kata kézikönyv és áttérési segédlet - az Önadózó összefoglaló kiadványa a lehetőségekről és teendőkről

EGYÉB ADÓK

Minden, amit a kata változásokról tudni kell áttérő betéti társaságoknak, közkereseti társaságoknak, ügyvédi irodáknak, egyéni vállalkozóknak, kata alatt maradó egyéni vállalkozóknak. Áttérés a vállalkozói szja-ra, átalányadóra, társasági adóra, kivára, számviteli törvényre. Az e-könyv pdf formátumban Önadózó előfizetőknek ingyenesen letölthető belépés után az Önadózó Webáruházból

Kata után: áttérési segédlet és új kata kézikönyv - az Önadózó összefoglaló kiadványa a lehetőségekről és teendőkről

EGYÉB ADÓK

Minden, amit a kata változásokról tudni kell áttérő betéti társaságoknak, közkereseti társaságoknak, ügyvédi irodáknak, egyéni vállalkozóknak, kata alatt maradó egyéni vállalkozóknak. Áttérés a vállalkozói szja-ra, átalányadóra, társasági adóra, kivára, számviteli törvényre. Az e-könyv pdf formátumban Önadózó előfizetőknek ingyenesen letölthető belépés után az Önadózó Webáruházból.

Ügyvédek adózási kézikönyve kata után - e-könyv 30% kedvezménnyel rendelhető

EGYÉB ADÓK

Kiadványunkban felvázoljuk, hogy a katából kikerülő ügyvédek és ügyvédi irodák milyen adózási és nyilvántartási (könyvelési) módok közül választhatnak, ezek milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak, és milyen lépéseket kell megtenni a zökkenőmentes áttérés érdekében. Formátum: e-könyv (pdf) Megrendelés: Önadózó Webáruház

A BKIK javaslatot dolgoz ki az új kata-törvény hatálya alól kikerülőkre

EGYÉB ADÓK

A többségében cégek számára szolgáltató mikrovállalkozásoknak a katánál magasabb havi összegű egyszerűsített adóforma bevezetését, egy egyszerűsített adóformát javasolnának, de az EKHO számukra alkalmazható részbeni átalakítását is elképzelhetőnek tartják

A NAV közzétett egy tájékoztatót a kisadózó vállalkozások teendőiről az új kata miatt

EGYÉB ADÓK

Minden érintett vállalkozásnak el kell döntenie, hogy milyen szabályok szerint adózik 2022. szeptember 1-jétől. A döntéshez mérlegelni kell, hogy ki melyik lehetőség feltételeinek felel meg.

Kata után: áttérési segédlet és új kata kézikönyv - az Önadózó összefoglaló kiadványa a lehetőségekről és teendőkről

EGYÉB ADÓK

Minden, amit a kata változásokról tudni kell áttérő betéti társaságoknak, közkereseti társaságoknak, ügyvédi irodáknak, egyéni vállalkozóknak, kata alatt maradó egyéni vállalkozóknak. Áttérés a vállalkozói szja-ra, átalányadóra, társasági adóra, kivára, számviteli törvényre. Az e-könyv pdf formátumban Önadózó előfizetőknek ingyenesen letölthető belépés után az Önadózó Webáruházból.

Ezt gondolják építőipari szakemberek a kata átalakításáról

EGYÉB ADÓK

Véleményük szerint a kata átalakításának legfőbb hatása a fekete foglalkoztatás és a számla nélküli munka növekedése lesz, valamint emelkedni fognak a vállalási árak. Kisebb arányban számítanak szakemberhiányra, valamint tartanak attól, hogy nem lesz elég munka.

Idegenforgalmi adó: változik a nyilvántartás rendje - megszűnik a papíralapú vendégkönyv

EGYÉB ADÓK

Az idegenforgalmi adó (IFA) bevallásával kapcsolatos adminisztrációt a szolgáltató kizárólag a szálláshelykezelő szoftverében vezeti majd. Így januártól a jegyzők is kizárólag a szoftverekben lévő adatok alapján ellenőrizhetik az egyes szálláshely-szolgáltatók 2023-as és későbbi évekre vonatkozó IFA-bevallásainak adatait.

Július 31-én lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj fizetési határideje

EGYÉB ADÓK

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletét a Nébih 10032000-00289782-30006016 számú elkülönített fizetési számlájára kell utalni, a közleményben az adószám/azonosító jel, valamint a bizonylatazonosító feltüntetésével. Ez utóbbi adat a fizetési értesítőn szerepel, amely elérhető és letölthető a bevallási felületről.

Kata áttérők figyelmébe: a kisvállalati adó (KIVA) lényege

EGYÉB ADÓK

Az adónem előnye, hogy a vállalkozásban keletkezett nyereséget és bértömeget azonos kulccsal terheli, ezáltal jobban ösztönöz a foglalkoztatásra és a bérek emelésére. Emellett az adóalapmeghatározás módja lehetővé teszi, hogy a vállalkozás vagyonának  növelésére (így beruházásokra és készletek vásárlására) fordított eredmény ne növelje az adóalapot, így kedvez a gyorsan növekvő vállalkozásoknak, és koncepcionálisan is lényegesen egyszerűbb a társasági adónál.

Új kata- vagyis kata utáni kalkulátor egyéni vállalkozóknak az adóhivataltól

EGYÉB ADÓK

A NAV honlapján közzétett kalkulátorral az éves vállalkozói bevétel összegének megadása alapján egyszerűen kiszámítható az szja törvény szerinti átalányadó illetve a vállalkozói szja szerinti adózás alkalmazása esetén fizetendő közterhek (szja, járulék, szociális hozzájárulási adó, helyi iparűzési adó) összege.

Szakértők a kata utáni adózási lehetőségekről

EGYÉB ADÓK

Több lehetőségük is van azoknak a vállalkozóknak, akik szeptember 1-jétől már nem jogosultak a kisadózó vállalkozások tételes adójára; a törvénymódosítás több százezer hazai kisvállalkozó és -vállalkozás működését érinti - közölte az OTP Bank és a Bookkeepie


Vissza az előző oldalra