Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

NAV: idéntől plusz egy hónap van a gépjárműadó befizetésére

EGYÉB ADÓK

Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki határozatot kap a befizetési határidő változása miatt - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

EGYÉB ADÓK

Március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylés

EGYÉB ADÓK

Ki jogosult az adó-visszaigénylésre? ● Milyen tevékenységek után igényelhető vissza az adó? ● Milyen feltételei vannak az adó-visszaigénylésnek? ● Mennyi a visszaigényelhető adó mértéke? ● Milyen feltételei vannak a gépi bérmunka-szolgáltatás során felhasznált gázolaj utáni jövedéki adó-visszaigénylésnek? ● Melyek az adó-visszaigénylés korlátai? ● Milyen további feltételei vannak a de minimis támogatás igénylésének?

Termékdíj-köteles termék készletre vétele

EGYÉB ADÓK

Egy adott termékdíjköteles mennyiséget vagy készletet különböző időpontokban lehet értékesíteni. A készletre vétel a részmennyiségek után különböző időpontokban fennálló termékdíj-kötelezettség keletkezésének időpontjait  összevonja, és időben előre helyezi.

A kisvállalati adóelőleg meghatározása

EGYÉB ADÓK

Az adózó az adóelőleg-megállapítási, -bevallási és -fizetési kötelezettségének negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20-áig tesz eleget.

Ki választhatja az ekho szerinti adózást?

EGYÉB ADÓK

Az ekho szerinti adózást az a magánszemély választhatja, aki az alábbi foglalkozások valamelyikét űzi, és ezzel adóköteles bevételt szerez. Az ekho akkor is választható, ha a magánszemély korábban katás volt.

KIVA: a szokásos piaci ártól eltérő ellenérték megállapításakor alkalmazandó szabályok

EGYÉB ADÓK

Ha az adózó kapcsolt vállalkozásával kötött szerződésében, megállapodásában olyan ellenértéket (ügyleti értéket) határoz meg, amely nem felel meg a szokásos piaci árnak, az adóalapot a szokásos piaci ár és az ügyleti érték különbségével úgy módosítja, hogy az olyan adóalapnak feleljen meg, mint ha független vállalkozással kötött volna szerződést, megállapodást, feltéve, hogy a szerződés, megállapodás alapján az adóévben teljesítés történt.

Hogyan kell bevallani és megfizetni a cégautóadót?

EGYÉB ADÓK

A cégautóadót fő szabály szerint negyedévenként, önadózással kell megállapítani a naptári év minden olyan hónapjára, amelyben az adókötelezettség fennáll

Az ekhó jogosulatlan választásának következményei

EGYÉB ADÓK

Amennyiben kiderül, hogy a magánszemély a kifizetőnek nem tehetett volna az ekhó választására nyilatkozatot (mert például a bevétele már a nyilatkozat megtétele előtt meghaladta a bevételi értékhatárt), a kifizető viszont a nyilatkozatnak megfelelően az általa kifizetett összegből levonta a magánszemélyt terhelő ekhót akkor az alábbiak szerint kell eljárni:

A pénztár mentesített értéke a kisvállalati adó alatt

EGYÉB ADÓK

A pénztár mentesített értéke: a tárgyévi összes bevétel 5 százaléka, de legalább 1 millió forint vagy az adóalanyiság első évének nyitó mérlegében a pénztár kimutatott értéke; a kisvállalati adózásra 2016. december 31-ig áttért adózónál a tárgyévi összes bevétel 5 százaléka, de legalább 1 millió forint vagy a 2017. év nyitó mérlegében a pénztár kimutatott értéke.

Nem emelkednek jövőre a kiterjesztett gyártói felelősségi díjak

EGYÉB ADÓK

A szabályozás a csomagolásokat, egyes egyszer használatos és egyéb műanyagtermékeket, az elektromos és elektronikus berendezéseket, az elemeket és akkumulátorokat, a gépjárműveket, a gumiabroncsokat, az irodai és reklámhordozó papírokat, a sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket, valamint a fabútorokat érinti.

NAV: megújult nemzeti importrendszer segíti a vámeljárásokat decembertől

EGYÉB ADÓK

A harmadik országokból érkező importszállítmányok vámkezelését december 1-től megújult, modernebb és biztonságosabb informatikai rendszer segíti, megfelelve ezzel uniós vámjogi elvárásoknak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Emelkedik a gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető összeg

EGYÉB ADÓK

A kormány döntése szerint egyfelől a jelenlegi 3,5 forintról 2024-től majdnem háromszorosára, tehát 10 forintra nőhet a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető literenkénti összeg. A kormány az intézkedés kapcsán azt várja el a fuvarozóktól, hogy a hazai fuvarozók a magyar áruk szállításához szükséges üzemanyagot itthon tankolják gépjárműveikbe.

A Magyar Reklámszövetség kezdeményezte a reklámadó felfüggesztésének újabb meghosszabbítását

EGYÉB ADÓK

A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) egyeztetéseket kezdeményezett a kormánnyal, a szervezet azt javasolta, hogy legalább újabb egy évvel, 2025. január 1-jéig hosszabbítsák meg a reklámadó 2024. január 1-jéig tartó felfüggesztését

A környezetvédelmi termékdíj bevallása

EGYÉB ADÓK

Főszabály szerint a kötelezettnek negyedévenként, a tárgynegyedévet követő hónap 20-áig kell bevallást benyújtania a NAV-hoz a KTBEV nyomtatványon.

Október 20: turizmusfejlesztési hozzájárulás

EGYÉB ADÓK

2023. október 20-áig a havi és negyedéves bevallóknak kell benyújtaniuk a 23TFEJLH jelű nyomtatványt, és befizetniük a turizmusfejlesztési hozzájárulást.

EPR-bevallások – nem éri meg trükközni

EGYÉB ADÓK

Az egyre közeledő októberi 20-i határidő már hosszú ideje lázban tartja a magyar vállalkozói szférát. Eddig kell ugyanis az első EPR-bevallásokat megtenni. Még sok részletkérdés rendezetlen egyelőre, de az már most látszik, hogy nem éri meg trükközni vagy lapítani. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából kiderülnek a részletek.

Bortermelők EPR kötelezettsége

EGYÉB ADÓK

Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerűsített adminisztrációjú és alacsonyabb mértékű díjátalány, megjelent a kötelező csomagolóanyag-visszaváltási rendszer (DRS) új szabályozása és egyes borászati termékek 2023. november 15-től mentesülnek a reprezentációs adó megfizetése alól abban az esetben, ha a terméket közvetlenül az azt megtermelő borászattól vásárolják meg

Az ekho választásáról szóló nyilatkozat szabályai

EGYÉB ADÓK

Ha az ekho választására jogosult magánszemély foglalkozását munkaviszonyban, vagy tartós megbízási jogviszonyban folytatja, az ekho választására, illetőleg mértékére vonatkozó nyilatkozatát az adóévben bármikor megteheti.

Melyek a termékdíjköteles termékek?

EGYÉB ADÓK

Egy konkrét termék akkor termékdíjköteles, ha megfelel a Ktdt. szerinti meghatározásnak,  a vámtarifaszáma szerepel a Ktdt. 1. mellékletében és  nem szerepel a kivételek között


Vissza az előző oldalra