Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

Újra módosult az extraprofitadó rendelet

EGYÉB ADÓK

2023. május 31-én megjelent a Magyar Közlönyben az extraprofit adókról szóló kormányrendelet legújabb módosítása. A változás jelentős hatással lesz a gyógyszeripari szereplőkre tekintve, hogy mind a gyógyszergyártókat, mind a gyógyszerforgalmazókat érintő különadó kapcsán módosult a szabályozás. 

Fokozottan ellenőrzi a NAV a kezelőszemélyzet nélküli automatákat

EGYÉB ADÓK

A revizorok bármelyik automatát vizsgálhatják, de főként azokat fogják, amelyek megszüntetését vagy szüneteltetését bejelentette az üzemeltető. Kiemelt ellenőrzésekre számíthatnak azok is, akik nem tettek eleget az üzembehelyezéssel kapcsolatos kötelezettségeiknek, tehát nem jelentették be az automatájukat, nem kértek hozzá regisztrációs számot vagy azt nem helyezték ki

Május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

EGYÉB ADÓK

A nyilvántartásba vételt a tevékenységet már folytató gyártóknak - az első belföldi forgalomba hozókat és a saját célú felhasználókat is ideértve - az országos hulladékgazdálkodási hatóság (Pest Vármegyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály) által üzemeltetett OKIR rendszeren keresztül május 31-ig szükséges teljesíteni.

Júliustól jön az új hulladékgazdálkodás és a gyártóknál a szennyező fizet elve

EGYÉB ADÓK

A jelenlegi termékdíjas rendszer részben kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerré alakul majd át, és a "szennyező fizet" elv alapján emelt díjfizetési kötelezettséget jelent az érintett vállalatoknak. A gyártóknak és forgalmazóknak ez nem új, ezt már tudják, és április 1-je óta regisztrálhatnak a MOHU elektronikus ügyintézési felületén

Közösségi adófelfüggesztési eljárás alatt álló jövedéki termék behozatala, értékesítése

EGYÉB ADÓK

A körülírt tevékenységhez nincsen szükség jövedéki engedélyre, mivel ez a konstrukció nem merítheti ki a Jöt. 67. §-a szerinti jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenységet, hisze

Miben más a környezetvédelmi termékdíj és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer?

EGYÉB ADÓK

Jön a MOHU és az EPR-díj. Néhány héten belül élesedik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) Magyarországon. A rendszerrel kapcsolatos szabályok ennek ellenére még mindig nem véglegesek: a körforgásos gazdasággal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény tervezete csak április 28-án vált elérhetővé társadalmi egyeztetés céljaira. Ugyanakkor az érintetteknek már április 30-ig is teljesíteniük kellett néhány adminisztratív kötelezettséget, és ezek elmulasztása sajnos büntetést vonhat maga után. Ráadásul a vonatkozó kormányrendelet május 31-ig újabb feladatokat ír elő az érintett vállalkozásoknak.

Május 31-ig nyújthatják be az élelmiszerlánc-szereplők az idei bevallásukat a felügyeleti díjról

EGYÉB ADÓK

Már teljesíthető a 2023. évi felügyeleti díjbevallás az elektronikus felületen a Nébih ügyfélprofil rendszerében, a felügyeleti díj menüpontban. Vállalkozások esetében a bevallást a cég önálló képviseletére jogosult személy vagy meghatalmazott nyújthatja be.

Újra kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

EGYÉB ADÓK

2023 március 31-én lejárt a turizmus-vendéglátás ágazatot segítő veszélyhelyzeti moratórium,[1] így az érintettek újra kötelesek turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni.

Április végéig kell regisztrálniuk a cégeknek az új hulladékgazdálkodási rendszerbe

EGYÉB ADÓK

A regisztrációval a hulladéktermelők a koncessziós keretek között végzett hulladékgyűjtés és -kezelés 2023. július 1-jén induló rendszeréhez csatlakozhatnak. A szolgáltatás igénybevétele kötelező.

A cégautó adó és a gépjárműadó kapcsolata

EGYÉB ADÓK

A negyedévre fizetendő cégautóadóból levonható az ugyanarra a személygépkocsira megállapított gépjárműadó a negyedév azon hónapjaira, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó-, gépjárműadó-kötelezettség egyaránt fennállt. Ennek feltétele, hogy az adóalany a gépjárműadó-fizetési kötelezettségének határidőben eleget tett.

Az energiahivatal rendeletekben állapítja meg a hulladékgazdálkodással kapcsolatos egyes díjakat, költségeket

EGYÉB ADÓK

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletekben szabályozza a hulladékgazdálkodási tevékenységgel kapcsolatos egyes átvételi díjakat és egyes indokolt költségek mértékét, valamint bizonyos díjak megállapításának szabályait - közölte a hivatal. A rendeletek a lakossági fogyasztók közszolgáltatási díjait nem érintik.

A gyártói felelősségi díj júliustól él, de már most ad tennivalót

EGYÉB ADÓK

Számos új kötelezettséget és adminisztratív feladatot hoz magával a július 1-jétől induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. A termékek hulladékkezelésének költségeiért viselt gyártói felelősségről megjelent friss kormányrendelet fontos részleteket tisztáz, így azt is, hogy az érintettekre már április 1-jétől feladatok várnak. Az új rendszer magában foglalja a hulladékgazdálkodási koncessziót elnyert MOHU MOL Zrt.-vel való együttműködés kötelezettségét is, és fontos elem, hogy a kiterjesztett gyártói felelősség körébe tartozó termékek nem azonosak a környezetvédelmi termékdíjas termékekkel. Ezek párhuzamosan, együtt terhelik majd a gyártókat.

Így alakul át a hulladékgazdálkodás Magyarországon

EGYÉB ADÓK

Az új rendszer bevezetése érinti a környezetvédelmi termékdíjat is, ami már tavaly átalakult. 2023. július 1-jétől a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat levonják a jelenlegi termékdíj tételekből, amit a szokott módon a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) kell majd megfizetni.

AM: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

EGYÉB ADÓK

Az ellenőrök többek között fokozottan vizsgálják majd a tojás és az édesipari termékek forgalmazását, míg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumában sonkákat, hidegkonyhai készítményeket, valamint tojásfestékeket vizsgálnak majd.

Március 16-án éjfélig kell befizetni a gépjárműadó első részletét

EGYÉB ADÓK

Az átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Jövedéki adóraktár szabadforgalomban folytatott kereskedelmi tevékenysége 2023. február 13-tól

EGYÉB ADÓK

Az adóraktár engedélyese jogosulttá válik másik tagállamban szabadforgalomba bocsátott, kereskedelmi céllal belföldre feladott jövedéki termék átvételére és szabadforgalomba bocsátott jövedéki termék, kereskedelmi céllal másik tagállamba történő feladására.

NAV: érkeznek az értesítések a gépjárműadóról

EGYÉB ADÓK

A gépjárműadó első részletét március 16-ig, a második részletét szeptember 15-ig kell befizetni a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Az átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovatban, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni

Módosultak az extraprofitadó szabályai

EGYÉB ADÓK

Március 1-én hatályba lépett a tegnap este kihirdetett, gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó-kötelezettség szabályait módosító kormányrendelet. A jogszabálymódosítás pontosítja a gyógyszergyártó, tehát a különadó alanyának a meghatározását.

Fejlesztés alatt álló ingatlan belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban

EGYÉB ADÓK

Egy fejlesztés alatt álló ingatlan tulajdonosaként nyilvántartott társaság vagyoni betéteinek értékesítése esetén az ügylet illetékkötelezettségének vizsgálatakor a társaság tulajdonában álló telek és az azon az illetékkötelezettség keletkezésének napján álló felépítmény mérleg szerinti értékéből kell kiindulni.

NAV: majdnem minden harmadik vendéglátóhelyen jövedéki csalást tártak fel az ellenőrök

EGYÉB ADÓK

 A NAV bevetési igazgatóságának járőrei kiemelkedő eseteket is feltártak,  például egy kisboltban a raktár polcrendszere alatt kialakított zugban, több műanyag palack, zárjegy nélküli szeszesitalt találtak, máshol ukrán cigarettára bukkantak. A termékeket lefoglalták és jövedéki eljárást indítottak


Vissza az előző oldalra