Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

Változnak a jövedéki termékek KN-kódjai

EGYÉB ADÓK

A gazdálkodóknak át kell nézniük engedélyeiket - adóraktári engedély, bejegyzett kereskedői engedély, eseti bejegyzett kereskedői engedély, felhasználói engedély - hogy az azokban szereplő KN-kódok érvényesek lesznek-e 2022-ben is, Illetve ellenőrizniük kell, hogy a beszerzett, előállított, felhasznált vagy forgalmazott termék KN-besorolása megfelel-e a 2022-es szabályoknak.

Közzétették a PM 2022-es kiva-kalkulátorát

EGYÉB ADÓK

Több tízezer olyan vállalkozás van, amely jobban járna ezzel az adózási formával. A most frissített kiva-kalkulátor éppen ezeket a cégeket segíti. Kiszámítja, ugyanis, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel az egyszerű adózási móddal.

Minimálbér-tárgyalások - a kisvállalati adó is tovább csökkenhet jövőre

EGYÉB ADÓK

Palkovics László bejelentette: a szociális partnerek egyetértése esetén készek a kisvállalati adó kulcsát 10 százalékra mérsékelni. Változatlanul napirenden van az a kamarai javaslat, amely a helyi iparűzési adó bérterheket egyértelműen enyhítő mérséklését az idén bevált gyakorlat szerint 2022-re is kiterjesztené

Értesítést kap, aki elmulasztotta a környezetvédelmi termékdíj bevallását

EGYÉB ADÓK

A NAV elkészítette a környezetvédelmi termékdíj bevallás elmulasztásával érintett ügyfelek elemzését, és kigyűjtötte azon adózókat, akik 2020. évben környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával voltak érintettek, azonban bevallást nem nyújtottak be

Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve - iratmintákkal rendelhető!

EGYÉB ADÓK

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal. Egyszerre print és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Önadózó előfizetőknek 20% kedvezménnyel! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-244

Képzéshez kapcsolódó kedvezmény a kisvállalati adó alanyainál

EGYÉB ADÓK

Az Szkt. 107. §-a szerinti adókedvezmények akkor érvényesíthetők, ha a szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettséget az Szkt. 105. § (2) bekezdése zárja ki, tehát az adóalany az ott meghatározott privilegizált körbe tartozik vagy más törvény rendelkezik ekként. Ilyen más törvénynek tekinthető a Katv. fent hivatkozott rendelkezése is, vagyis a szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettség alóli mentesítést utóbbi körben törvény kimondottan megállapítja.

Változás a dohánytermék-kiskereskedelem engedélyezésében és ellenőrzésében

EGYÉB ADÓK

A NAV helyett a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) a felügyeleti szerv.

NAV: közeledik a gépjárműadó második részletének befizetési határideje

EGYÉB ADÓK

A gépjárműadó második részletét szeptember 15-éig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni.

A környezetvédelmi termékdíj-kötelezettség átvállalása

EGYÉB ADÓK

A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos kötelezettség – és így annak megfizetése is – optimalizálható azon gazdálkodók számára, amelyek külföldi termékértékesítést is végeznek, vagy a termékdíjjal terhelt terméket feldolgozzák, felhasználják úgy, hogy ugyancsak termékdíjas terméket hoznak létre. Az optimalizáció azt jelenti jelen esetben, hogy a termékdíj-kötelezettséget átvállalja a beszerző, és ebből következően termékdíj nélkül tud értékesíteni.

Az örökös jövedéki adó visszaigénylése

EGYÉB ADÓK

A jövedéki adó soron kívüli megállapítására kérelmet terjeszthet elő a mezőgazdasági termelő örököse, a kereskedelmigázolaj-felhasználó örököse, és az egyéb jövedéki adó alanyának örököse.

Egyszerűsödött egyes jövedéki termékek közterületi értékesítése

EGYÉB ADÓK

A jövedéki kiskereskedőnek – a sör, csendes és habzóbor, egyéb csendes és habzó erjesztett ital, köztes alkoholtermék és alkoholtermék – alkalmi rendezvényen, közterületi értékesítés keretében, vásáron vagy piacon történő értékesítésére vonatkozó - az állami adó- és vámhatóság felé történő - előzetes bejelentési kötelezettsége[1] 2021. július 1-től megszűnt[2].

Nébih: esedékes az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetése

EGYÉB ADÓK

Az élelmiszerlánc szereplői május végéig készítették el élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásukat, amelynek végösszegét két egyenlő részletben, 2021. július 31-ig, valamint 2022. január 31-ig kell megfizetni.

Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban jelenleg kitölthető adóhatósági nyomtatványok

EGYÉB ADÓK

Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) jelenleg a következő adóhatósági nyomtatványok tölthetők ki.

A külföldi utazásokhoz kapcsolódó adó- és vámszabályok

EGYÉB ADÓK

Ha valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, alapesetben a nem kereskedelmi céllal, tehát saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Ugyanakkor vannak olyan áruk, védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek, amelyek korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek, és ide tartozik a háziállatok utaztatása is

Változások a CSOK-kal vásárolt lakás illetékmentességében

EGYÉB ADÓK

2021. július 10-étől a szabályozás úgy módosul, hogy ha a vagyonszerző bármely okból vagy a hatóság rendelkezése alapján visszafizeti a CSOK teljes összegét, a NAV az adásvételi szerződés aláírásának időpontjában fennálló forgalmi érték és az akkor hatályos illetékmérték alapján szabja ki a visszterhes vagyonátruházási illetéket.

Idén nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

EGYÉB ADÓK

A rendelkezés értelmében az egyébként hozzájárulás-köteles szolgáltatást[2] nyújtóknak nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem megállapítaniuk, sem bevallaniuk, sem megfizetniük a 2021. év vonatkozásában

K&H-felmérés: a kkv-k többsége nem szerződik 3 millió forint felett katásokkal

EGYÉB ADÓK

A magyar kkv-szektor harmadának van kapcsolata katás egyéni vállalkozóval, közülük csak minden harmadik cégnél haladja meg a kifizetés a 3 millió forintos összeghatárt.

Brutális termékdíj növekedés jön júliustól

EGYÉB ADÓK

Júliustól tilos lesz a fültisztító pálcikák, műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverő pálcikák, léggömbtartó pálcák, expandált polisztirolból készült ételtároló edények (fehér habszivacsszerű dobozok), expandált polisztirolból készült italtárolók, italtartó poharak forgalomba hozatala. „

Változások a hipabevallással kapcsolatban

EGYÉB ADÓK

A 2020-ban kezdődött adóévről szóló hipabevallást az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell benyújtani, a naptári évvel azonos üzleti éves adózónak 2021. május 31-éig.

A 2020. adóévi helyi iparűzési adó bevallása

EGYÉB ADÓK

A következő cikk az adóévi iparűzési adó és adóelőleg megállapításához, bevallás-benyújtásához kíván néhány gyakorlati ismérvet adni, így az adó és adóélőleg bevallási nyomtatványon való rögzítését, a bevallás-benyújtás módját és csatornáját illetően.


Vissza az előző oldalra