Hírek
EGYÉB ADÓK kategória hírei

Ingatlanvásárlás - Eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

EGYÉB ADÓK

Áfát is tartalmazó ingatlanvételár esetén a gyakorlatban számos esetben merült fel a kérdés: az ingatlan bruttó vagy nettó vételárát kell-e megjelölni forgalmi értékként az illeték kiszabása tekintetében. Még ha ez hivatalosan még mindig nem lett megerősítve, eldőlni látszik a kérdés – szerencsére a nettó vételár javára. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.

Változnak a jövedéki szabályok 2023. február 13-án

EGYÉB ADÓK

A jövedéki adóra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról szóló tanácsi irányelvnek[1] magyar jogrendbe átültetése miatt számos módosítás történt a jövedéki adóról szóló törvényben[2]. Ezek a módosítások 2023. február 13-án lépnek hatályba.

NAK: kedvez a belföldi vállalkozásoknak a NETA-változás

EGYÉB ADÓK

Kedvez a magyarországi élelmiszeripari vállalkozásoknak, hogy az exportra kerülő termékeik vagy azok összetevői után nem kell népegészségügyi termékadót (NETA) fizetniük - hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Sok a felmerülő kérdés a gyógyszergyártókra kivetett új különadóval kapcsolatban

EGYÉB ADÓK

2022. december 23-án megjelent, majd másnap hatályba is lépett a kormány 582/2022. számú rendelete az extraprofit adókról szóló 197/2022. számú kormányrendelet módosításáról – amely kiterjeszti a nyári különadó-szabályozást többek között a gyógyszergyártók számára is. Bár a szabályok első ránézésre egyértelműnek tűnhetnek, számos gyakorlati kérdés merül fel a különadó kötelezettség megállapítása kapcsán.

Így változnak a jövedéki szabályok 2023. február 13-án

EGYÉB ADÓK

A jövedéki adóra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról szóló tanácsi irányelvnek[1] magyar jogrendbe átültetése miatt számos módosítás történt a jövedéki adóról szóló törvényben[2]. Ezek a módosítások 2023. február 13-án lépnek hatályba. Ez a tájékoztató a legfontosabb változásokat foglalja össze.

Jelentős adóemelés a magyar energiaszektort érintően

EGYÉB ADÓK

A magyar kormány december 7-én jelentette meg kormányrendeletét (496/2022. (XII. 7.)), amely módosította a nyár folyamán bevezetett, extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormány rendeletet. Az új rendelet két fontos módosítást tartalmazott, amely hatással van az energiaszektorban működő vállalatokra.

Januártól ismét megnyílik az adóemelés lehetősége az önkormányzatok előtt

EGYÉB ADÓK

2021-ben a koronavírus nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében a kormány adóbevezetési, valamint adóemelési tilalmat állapított meg a települési önkormányzatok számára, melyet 2022-ben is fenntartottak. 2023. január 1-jétől azonban a tilalmat feloldják, ezzel megnyitva a lehetőséget a helyi önkormányzatok előtt új adónemek bevezetésére, illetve a meglévők mértékének megemelésére – hívják fel a figyelmet a PwC Magyarország szakértői.

A kisvállalatiadó-alanyiság kezdete a tevékenységét év közben kezdő vállalkozás esetén

EGYÉB ADÓK

A tevékenységét év közben kezdő, cégbejegyzésre kötelezett vállalkozásnak az adóalanyiság választására vonatkozó nyilatkozatát a cégbejegyzési kérelmén kell megtennie.

Elérhető a PM 2023-as kiva-kalkulátora

EGYÉB ADÓK

Ezzel a kalkulátorral bárki kiszámolhatja, hogyan alakulna az adózása, ha társasága a kisvállalati adó (kiva) alanya lenne. Minden vállalkozásnak megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 70-80 százaléka jobban járhat.

Március végéig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

EGYÉB ADÓK

A turizmus-vendéglátás ágazatot segítő intézkedések életbe lépésével a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.

A kisvállalati adó mellett érvel a Pénzügyminisztérium

EGYÉB ADÓK

Szinte biztosan a kiva a legjobb választás ott, ahol a cégvezető már most látja, hogy jövőre a bértömeg nagyobb lesz a nyereségénél, vagy a vállalkozás növekedésre fordítja vissza a nyereségét

A pénztár mentesített értéke - kisvállalati adó alatt

EGYÉB ADÓK

Ha a pénztár értéke a pénztár mentesített értékét meghaladja, akkor annak növekménye (illetve ha a pénztár előző évi értéke a mentesített értéket nem haladja meg, a tárgyévi záró állomány mentesített értéket meghaladó része) növeli a kisvállalati adó alapját.

Januártól változnak a helyi adók Kecskeméten

EGYÉB ADÓK

Januártól megszűnik a helyi iparűzési adókedvezmény, és emelkedik a tíz éve változatlan építményadó Kecskeméten; a lakosságot továbbra sem terheli semmilyen helyi adó - közölte a város önkormányzata.

A kisvállalati adó koncepciója

EGYÉB ADÓK

Javasolt megvizsgálni az áttérés lehetőségét azon jogosult vállalkozásoknál, amelyeknél a személyi jellegű kifizetések jellemzően meghaladják a vállalkozás nyereségét, illetve amelyek a nyereségük visszaforgatásával, vagy tőke bevonásával jelentős fejlesztések végrehajtását tervezik.

Változások a katában novembertől

EGYÉB ADÓK

Azért eget rengető változások nincsenek. A változásokat a 441/2022. (XI. 7.) Korm. rendelet tartalmazza.

Ekhokönnyítések novemberben is

EGYÉB ADÓK

Novemberben sem kell a kifizetőnek ekhót fizetnie, és a katás egyéni vállalkozók továbbra is választhatják az ekho szerinti adózást.

Hamarosan érkezhet az uniós karbonvám

EGYÉB ADÓK

Várhatóan már a jövő év elején bevezeti a fenntarthatóság és a versenyképesség javítását célzó karbonvámot az Európai Unió - hívja fel a figyelmet az EY. Az illeték az uniós piacon kívülről importált, szén-dioxid tartalommal rendelkező termékeket terhelné. Az átállás során a beszerzési költségek és az adminisztrációs terhek növekedésére is fel kell készülniük az érintett vállalkozásoknak.

A kiskereskedelmi pótadóról

EGYÉB ADÓK

A 2022. július 1-jét magába foglaló adóévben - illetve a tevékenységét 2022. július 1-jét kezdő adóalany esetén a 2022. július 1-jét követő adóévben - kiskereskedelmi adó alanyainak egyszeri kiskereskedelmi pótadót kell megállapítaniuk, bevallaniuk és megfizetniük.

A reklámadó felfüggesztésének meghosszabbítását kérte Reklámszövetség

EGYÉB ADÓK

A szakma egyhangú véleménye szerint a reklámadó visszavezetése a gazdasági stabilizáció és a növekedés ellen hat. Szerintük az adónem a jelenlegi súlyos energiaválsággal terhelt, erősen gyengülő makrogazdasági környezetben megroppanthatja az amúgy is csökkenő teljesítményt felmutató reklámipart.

Az ekho választásáról szóló nyilatkozat szabályai

EGYÉB ADÓK

Ha az ekho választására jogosult magánszemély foglalkozását munkaviszonyban, vagy tartós megbízási jogviszonyban folytatja, az ekho választására, illetőleg mértékére vonatkozó nyilatkozatát az adóévben bármikor megteheti.


Vissza az előző oldalra