A jövedéki nyilvántartásvezetés folyamatosságáról

Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: jövedéki nyilvántartás


A nyilvántartás-vezetés akkor jogszerű, ha a nyilvántartás a gazdasági eseményeket időbeli sorrendben tartalmazza. A be- és kiszállítás folyamatában azonban figyelembe vehető egy bizonyos átmeneti idő, vagyis ameddig a termék be- vagy kiszállítása le nem zárul, addig az adminisztrációs feladatokat ellátó személynél rendelkezésre álló, nyilvántartásban még nem rögzített bizonylatokat is figyelembe veszi a NAV

A jövedéki törvény szerint[1] a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az e nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési gyakorlatában.

A nyilvántartás-vezetés akkor jogszerű, ha a nyilvántartás a gazdasági eseményeket időbeli sorrendben tartalmazza. A be- és kiszállítás folyamatában azonban figyelembe vehető egy bizonyos átmeneti idő, vagyis ameddig a termék be- vagy kiszállítása le nem zárul, addig az adminisztrációs feladatokat ellátó személynél rendelkezésre álló, nyilvántartásban még nem rögzített bizonylatokat is figyelembe veszi a NAV a következők szerint.

  • Beszállításkor elfogadható, ha a raktárba már bekerült, de elkülönítve, számbavétel alatt álló termék a nyilvántartásban még nem jelent meg. Ha azonban a termék a raktárban a már többi termék között, például a polcokra kipakolva áll, akkor a jövedéki nyilvántartásban is szerepelnie kell az átvétel tényének.
  • Kiszállításkor elfogadható, ha a jövedéki nyilvántartásból a terméket már kivezették, de az szállításra előkészítve, elkülönítve még a raktárban található. Ha azonban a termék fizikailag elhagyja a raktár területét, akkor annak ténye a nyilvántartásban is meg kell, hogy jelenjen.

Kivétel, ha az okmánykiállítási rendszer integráltan működik a jövedéki nyilvántartás programjával, ebben az esetben ugyanis nem keletkezik átmeneti idő, így a készletmozgásnak a bizonylat kiállításával azonnal meg kell jelennie a jövedéki nyilvántartásban.

--------

[1] A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) 29. § (4) bekezdés.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra