Nébih: a nitrát-adatszolgáltatást az elektronikus gazdálkodási naplóban kell teljesíteni március 31-ig

Forrás: MTI

Címkék: eGN


A termelőknek a nitrát-adatszolgáltatást 2024-től az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program helyett, az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) felületén kell teljesíteniük március 31-ig, az intézkedés megközelítőleg 100 ezer gazdálkodót érint - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

A közlemény szerint a nitrátérzékeny területen gazdálkodó mezőgazdasági termelőknek a naptári évre vonatkozóan kötelező folyamatos nyilvántartást vezetniük, és azt a következő év március 31-ig a Nébih felé be kell nyújtaniuk.

A hivatal az MTI érdeklődésére ismertette, a vizek védelme érdekében kell kijelölni a nitrátérzékeny területeket, ezeken ugyanis olyan mezőgazdasági tevékenységet kell folytatni, amely megelőzi a nitrogénvegyületek felszíni és felszín alatti vízbe jutását.

Kiemelték, hogy Magyarország területének mintegy 70 százaléka nitrátérzékeny terület: többek között a nagy tavak vízgyűjtő területe. A nitrátérzékeny területeket a Mezőgazdasági parcella azonosító rendszerben (MePAR) határolták le, így a gazdálkodó látja a blokktérképen, ha a földje ebbe a kategóriába tartozik.

A Nébih a honlapján arra is felhívta a figyelmet, hogy a nitrát-nyilvántartás 2024-ben még vezethető papíron is, de az adattartalmat 2025. március 31-ig be kell tölteni a rendszerbe.

A rendszerbe való belépéshez a Nébih nyitóoldalán az ügyfélprofil e-ügyintézés mezőre kell kattintani, ahol ügyfélkapus azonosítóval érhetik el az eGN-t. Az ügyeket lehetőségük van saját jogon, meghatalmazottként vagy cégképviselet alapján intézni. Az eGN kitöltési útmutatója és további információk a portal.nebih.gov.hu/egn tematikus aloldalon érhetőek el - olvasható a hivatal közleményében.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra