Előzetes az Önadózó februári számából - és további előfizetői infók

Forrás: Önadózó

Februári számunkban sok egyéb téma mellett részletesen foglalkozunk az egyéni vállalkozók, őstermelők e hónapban esedékes bevallásával, a Kft. törzstőke felemelés adózási és 2016-os számviteli szabályaival. Megválaszoljuk azt a kérdést is, hogy a legutóbbi Art. módosítás fényében lesznek-e még vagyonos vizsgálatok? További újdonságok előfizetőinknek: Cafetéria szabályzat csomag 2016 * Lakáscélú munkáltatói támogatás kézikönyve 2016 * Könyvelőirodai szerződés- és szabályzat-csomag. Ezeket előfizetőink ingyenesen tölthetik le. Ha még nem előfizetőnk, fizessen elő most 2016-ra 21.420,-Ft-ért - info@onadozo.hu

ELŐZETES AZ ÖNADÓZÓ FEBRUÁRI SZÁMÁBÓL 


Egyéni vállalkozók, őstermelők bevallása * Kft. törzstőke felemelés * Időszakos elszámolású ügyletek a NAV tájékoztató tükrében * Használtcikk kereskedelem áfa szabályai 2016 * Az egy és ugyanazon vállalkozás fogalma a de minimis rendeletben * Gazdasági események részesedésekkel és a társasági adó * Leghátrányosabb térségek társasági adó szabályai * Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) I. * A 2016-os adóelőleg-nyilatkozatokban történt változásokról * Vagyonos vizsgálatok – lesznek-e még? * Helyi adók és a gépjárműadó 2016. évi változásai * Kapcsolt vállalkozások az iparűzési adóban * A pénzbeli ellátásokat érintő 2016-os jogszabályváltozásokról
 
AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÁSBÓL ÉS MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELÉSBŐL SZÁRMAZÓ 2015. ÉVI JÖVEDELEM MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS BEVALLÁSA
 
A 2016. február 25-éig az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, ez utóbbiakon belül a mezőgazdasági őstermelők kötelesek a 2015. évi jövedelemadatokról számot adni az arra rendszeresített bevallásban. Ezen írás a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza, így az egyes sorokhoz fűzött kitöltési útmutató és a jogszabály ismeretét nem pótolja.
 
KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁGOK JEGYZETT TŐKE MÉRTÉKÉRE VONATKOZÓ JOGI, SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI SZABÁLYOK
 
2016. március 15-ig kell tőke-emelést végrehajtaniuk azon kft-knek, amelyek törzstőkéje a 3 millió forintot nem éri el. Írásunkban komplexen áttekintjük a kérdés adózási és számviteli feladatait, amelyek  az aktuális törvényi kötelezettségen túl minden törzstőke felemelésre irányadók. Írásunkban már a számviteli törvény 2016-os szabályai alapján adjuk meg a törzstőke felemelés számviteli feladatainak végrehajtását.
 
IDŐSZAKOS ELSZÁMOLÁSÚ ÜGYLETEK A NAV TÁJÉKOZTATÓ TÜKRÉBEN
 
2016-ól jelentősen változik az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontja. A NAV a témakörben 15 oldalas tájékoztatót tett közzé, amely tájékoztató mondhatni kötelező olvasmány volt az adóalanyoknak az évvégi ünnepek során. Jelen írás azt célozza, hogy magyarázat nélkül ismertesse a NAV tájékoztatóban közölt gondolatokat, jelentősen lerövidítve, egyszerűsítve az abban foglaltakat. Elöljáróban annyit leszögezhetünk, hogy bizonyosan hibás az a szabályozás, amely 15 oldalas tájékoztatót igényel annak érdekében, hogy az adóköteles ügyletek egy szűk csoportja esetében a számlán képesek legyünk kitölteni a „teljesítés időpontja” mezőt. 
 
HASZNÁLTCIKK KERESKEDELEM ÁFA SZABÁLYAI 2016
 
Gyakorlati példákon keresztül bemutatjuk  a használtcikk kereskedelemre vonatkozó Áfa-törvénybeli szabályokat.
 
AZ EGY ÉS UGYANAZON VÁLLALKOZÁS FOGALMA A DE MINIMIS RENDELETBEN
 
Jelen írás célja, hogy segítséget nyújtson annak meghatározásában, hogy mely személyek, szervezetek minősülnek egy és ugyanazon vállalkozásnak. A téma aktualitását az adja, hogy a 2015-ös (adó)évről szóló személyi jövedelemadó-, illetve társasági adóbevallásokban – a korábbiakhoz képest – lényegesen átalakításra kerültek az állami támogatásokra vonatkozó adatokat tartalmazó lapok. Az adózóknak az említett évről szóló bevallásukban fel kell tüntetniük egy és ugyanazon vállalkozásaik adószámát is.         
 
GAZDASÁGI ESEMÉNYEK RÉSZESEDÉSEKKEL ÉS A TÁRSASÁGI ADÓ
 
A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao törvény] több előírást is tartalmaz a részesedésekkel végzett gazdasági eseményekhez kapcsolódóan. Megkülönböztet bejelentett részesedést, a könyvvezetés pénznemétől eltérő pénznemben fennálló részesedést, átalakulás (egyesülés, szétválás), kedvezményezett részesedéscsere útján szerzett részesedést, részesedés kivonást (elidegenítés, térítés nélküli átadás, apportálás), jegyzett tőke leszállítást, a részesedés értékének csökkenését (értékvesztés, árfolyamváltozás miatt), növekedését (értékvesztés visszaírása, árfolyamváltozás miatt). E gazdasági események többségéhez kapcsolódik a társasági adóalap megállapítása során adózás előtti eredménymódosítás. Ezeket vesszük sorra a következőkben.  
 
LEGHÁTRÁNYOSABB TÉRSÉGEK TÁRSASÁGI ADÓ SZABÁLYAI
 
2015. január 1-jétől, továbbá 2015. április 25-től hatályon kívül lettek helyezve azok a jogszabályok, amelyekben a leghátrányosabb térségeknek, településeknek tekintett helyen működő adózók számára adóalap kedvezmény érvényesítését tette lehetővé a társasági adótörvény és a személyi jövedelemadó törvény  előírása. A szabály alkalmazásához a NAV az NGM-mel közös jogértelmezést alakított ki és tett közzé a NAV honlapján 2015. decemberében. Erre azért volt szükség, mert leghátrányosabb térség, -település kifejeztetést az adótörvényeken  kívül más jogszabály jelenleg már nem használ. Így csak közvetetten vezethető le, hogy a kedvezmény mely térségben, településen működő adózókat illeti meg. 
 
NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK (IFRS) I.
 
Jelen írásunk a kezdő állomása a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok témakörről szóló cikk-sorozatunknak. A számviteli törvény 2016. januártól hatályos módosítása az IFRS-k alkalmazásának kötelezettségét, illetve lehetőségét fokozatosan és korántsem minden gazdálkodóra kiterjedően vezeti be a magyar számviteli szabályozásba. Érdemes a Standardok alapvető szabályairól informálódnunk még abban az esetben is, ha nem kell a számviteli beszámolót ezek alkalmazásával elkészítenünk. A cikksorozatunk a szabályozás főbb sarokköveit ismerteti, 
 
A 2016-OS ADÓELŐLEG-NYILATKOZATOKBAN TÖRTÉNT VÁLTOZÁSOKRÓL 
 
Írásunk  elsősorban az adóelőleg-nyilatkozatokon történt változtatások ismertetésére született, s egyben magyarázatot kíván adni arra, hogy mik indokolták az egyes nyilatkozatokon végrehajtott módosításokat, választ adva néhány felmerülő gyakorlati kérdésre. 
 
VAGYONOS VIZSGÁLATOK – LESZNEK-E MÉG?
 
Első ránézésre 2016. január 1-ével kardinálisnak tűnő változás következett be a vagyongyarapodás ellenőrzések törvényi szabályozásában: egy normál adóellenőrzésben vagyongyarapodási, életviteli kiadások miatti becslést már nem alkalmazhat az adóhatóság – csak abban a kivételes esetben, ha  meghatározott bűncselekmény gyanúja miatt az adózóval szemben büntetőeljárás indult. Írásunkban azt járjuk körül, akkor most mi a helyzet a vagyongyarapodás ellenőrzésekkel? Szabad újra a fedezet nélküli tagi kölcsön, ingatlan, személygépkocsi vásárlás, hogyan minősülnek a bankszámlára történő befizetések? Szóval mi változott a korábbiakhoz képest? 
 
HELYI ADÓK ÉS A GÉPJÁRMŰADÓ 2016. ÉVI VÁLTOZÁSAI
 
A következőkben a helyi adók, illetve a gépjárműadó 2016. évi változásait ismertetjük. A törvénymódosításokhoz kapcsolódó magyarázatok, jogértelmezések a megalapozott jogalkalmazást hivatottak segíteni, mindez a gépjárműadónál egy példával is kiegészül.
 
KAPCSOLT VÁLLALKOZÁSOK AZ IPARŰZÉSI ADÓBAN

A helyi adókról szóló törvény 2013-tól kimondja, hogy a Tao. szerinti kapcsolt vállalkozásnak minősülő adóalanyok az adó alapját az érintett kapcsolt vállalkozások összesített adatai (nettó árbevétele és ezt csökkentő ráfordításai) alapján határozzák meg. Írásunkban azt járjuk körbe,  mit lehet kezdeni az összeszámítási szabállyal?
 
A PÉNZBELI ELLÁTÁSOKAT ÉRINTŐ 2016-OS JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOKRÓL
 
Már megszokhattuk, hogy így év elején az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait érintő változásokat az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvényekről szóló jogszabályok módosítják. 2016-ra vonatkozóan most azonban a módosítások, pontosítások, kiegészítések több jogszabályban jelentek meg. Összefoglaljuk a változásokat.
***
 

Előfizetőink részére ingyenesen elérhetők már a következő 2016. évi szabályzatminták is:

Önadózó 2016 évi cafetéria és javadalmazási mintaszabályzata előfizetői belépést követően letölthető itt!


A LAKÁSCÉLÚ MUNKÁLTATÓI TÁMOGATÁS KÉZIKÖNYVE 2016

Hogyan vegyünk ki a cégből 5 millió forintot lakáscélra adómentesen? Hogyan adjunk adómentes juttatást munkavállalóinknak a cégben? Kézikönyv, amely bemutatja a lehetőségeket, forgatókönyv és iratminták, amelyek segítik a döntés meghozatalát.

MIT KELL TUDNI A 2016-OS ADÓELŐLEG-NYILATKOZATOKRÓL?

Írásunk elsősorban az adóelőleg-nyilatkozatokon történt változtatások ismertetésére született, s egyben magyarázatot kíván adni arra, hogy mik indokolták az egyes nyilatkozatokon végrehajtott módosításokat, választ adva néhány felmerülő gyakorlati kérdésre is.
 
Könyvelési szerződés (rövid), Könyvelési szerződés (részletes), Könyvelői szerződés Általános Szerződési Feltételekkel, Könyvelőiroda Szervezeti és Működési Szabályzata. Útmutató. A szerződés és szabályzatminták az új Polgári Törvénykönyv alapján készültek
 
 
Készült a NAV 2015. november 30-án közzétette mintaszabályzata alapján, szövegszerűen rendezi azokat a kérdéseket, amelyek a szolgáltatók szabályozási hatáskörébe tartoznak.
 
 
Készült a NAV 2015. november 30-án közzétette mintaszabályzata alapján, szövegszerűen rendezi azokat a kérdéseket, amelyek a szolgáltatók szabályozási hatáskörébe tartoznak.:

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra