Köszönet a Könyvelőknek! – és további írások az Önadózó hamarosan megjelenő júniusi számából

Forrás: Önadózó

Összefoglaló a jogszabályváltozásokról ★ Foglalkoztatási kérdések és válaszok ★ A csökkentett munkaidő támogatása ★ Fizetési könnyítés a veszélyhelyzet alatt ★ Már csak egy hónap: számla adatszolgáltatás júliustól ★ Céltartalék képzés gyakorlati kérdései ★ Saját tőke változás kimutatás és a Cash flow kimutatás összeállítása ★ Védőeszközök és egyéb juttatások a járvány időszakában ★ Szakképzési / Rehabilitációs hozzájárulás, a koronavírus járvány időszakában ★ A csökkentett munkaidejű foglalkoztatás hatása a nyugdíjszámításra ★ Társadalombiztosítási és családtámogatási ellátások a veszélyhelyzet idején ★ Ha még nem Önadózó előfizető, ez jó alkalom arra, hogy előfizessen: előfizetés júniustól decemberig 13.965,-Ft. https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

KÖSZÖNET A KÖNYVELŐKNEK! 

Mint egy atombomba, úgy csapott le hazánkra a koronavírus-járvány március közepén.  Mint a radioaktív sugárzás, úgy szóródott szét az új koronavírus és híre a társadalmi létezés fizikai terein, a kihalt utcák, bezárt üzletek a megszűnőben levő civilizáció maradványaiként láttatták magukat. Űrhidegre váltott még az időjárás is.... 

KORONAVÍRUS KRÓNIKA - ÖSSZEFOGLALÓ A JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOKRÓL  

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején a kormányrendelet vált az elsődleges jogforrássá – az Alaptörvény alapján a törvényektől eltérő szabályokat állapíthat meg – és a Magyar Közlöny vált az elsődleges hírforrássá. Ismertetjük az ügyviteli munkában leginkább alkalmazandó legújabb kormányrendeleteket. 

A KORONAVÍRUS JÁRVÁNYBÓL FAKADÓ FOGLALKOZTATÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ KEDVEZŐ ADÓ- ÉS JÁRULÉK INTÉZKEDÉSEK AZ ÚJONNAN MEGJELENT KORMÁNYRENDELETEKBEN

Cikkünk a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendeletben megjelent, valamint a 152/2020. (IV. 27.) Korm. rendeletben foglalt foglalkoztatással összefüggő kedvező adó- és járulék szabályokat ismerteti, és a felmerült gyakorlati kérdésekre ad választ.

A CSÖKKENTETT MUNKAIDŐ TÁMOGATÁSA 

Az írásunk fókuszában lévő jogszabály szerint támogatás akkor nyújtható, ha – többek között – a munkaadó hitelt érdemlő módon alátámasztja, hogy a munkavállalók megtartása a folyamatos gazdasági tevékenyégével összefüggő nemzetgazdasági érdek. Bemutatjuk a módosult, április 29-én éltebe lépett változásokkal hatályos jogszabály szövegét és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján megjelent Hirdetményt. Ebből tudható meg: mi a nemzetgazdasági érdek.  

A FIZETÉSI KÖNNYÍTÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIÁLIS SZABÁLYAI A VESZÉLYHELYZET ALATT

A koronavírusjárvány miatti fizetési könnyítés kérelmezését előzetesen alaposan át kell gondolni.  Az adóeljárás a kezdetek óta szabályozza a fizetési könnyítési lehetőségeket. Ugyanakkor a Koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet ezt gyökeresen átalakította. Jelen cikk ismerteti az általános és a speciális rendelkezéseket is.

MÁR CSAK EGY HÓNAP: SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁS JÚLIUSTÓL

Ezt a határidőt nem halasztották el: 2020. július 1-tőlértékhatár nélkül kötelező a számla adatszolgáltatás az adóalanyok között kibocsátott számlákról. Az Önadózó áprilisi számában összefoglaltuk a szabályokat és a számlázó programmal szembeni követelményeket. Most felvázoljuk a felvetődő gyakorlati kérdéseket. Kitérünk  a NAV által készítendő – jövőben bevezetni tervezett - bevallás ajánlás problémáira is. 

CÉLTARTALÉK KÉPZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI

Előző cikkünkben - az Önadózó 2020 márciusi számában - ismertettük az egyes céltartalékokra vonatkozó általános szabályokat. Most pedig a céltartalékokkal összefüggésben felmerült legjellemzőbb gyakorlati  kérdésekkel foglalkozunk.

SAJÁT TŐKE VÁLTOZÁS KIMUTATÁS ÉS A CASH FLOW KIMUTATÁS ÖSSZEÁLLÍTÁSA 

A cikkben bemutatásra kerül az IAS1 Pénzügyi kimutatások prezentálása standard szerint a Saját tőke változás kimutatás és az IAS7 Cash Flow kimutatás összeállítása, amelyekhez kiindulópontként szolgál a vállalkozás mérlege és átfogó eredménykimutatása. A cikk az IAS 1 beszámoló Megjegyzések részének szerkezeti és tartalmi felépítésére vonatkozóan is bemutat egyfajta megoldást a Saját tőke változás, illetve a Cash flow kimutatás vonatkozásában.

VÉDŐESZKÖZÖK ÉS EGYÉB JUTTATÁSOK A JÁRVÁNY IDŐSZAKÁBAN

Cikkünk egyrészt bemutatja a járványveszély időszakában különösen jelentős juttatási forma, a védőeszközök juttatásának adókötelezettségét, emellett pedig konkrétan a járványveszély időszakára reflektálva ismerteti különböző egyéb juttatások személyi jövedelemadó kötelezettségét.

A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁSSAL ÉS A REHABILITÁCIÓS HOZZÁJÁRULÁSSAL KAPCSOLATOS FIZETÉSI KÖNNYÍTÉS A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY IDŐSZAKÁBAN

Írásunkban az általános szabályok mellett azt tekintjük át, hogy miként változtak a szakképzési hozzájárulás és a rehabilitációs hozzájárulás teljesítésének szabályai a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet időszakában. 

A CSÖKKENTETT MUNKAIDEJŰ FOGLALKOZTATÁS HATÁSA A NYUGDÍJSZÁMÍTÁSRA 

A világjárvány akár véglegesen is átalakíthatja a megszokott gazdasági, munkaerőpiaci, társadalombiztosítási viszonyokat. A munkaidőcsökkentési-kényszer és eddig atipikusnak minősülő munkavégzési formák a társadalombiztosításra, azon belül a nyugdíjvárományokra is hatással lehetnek. Írásunkban a magyar nyugdíjszámítás szabályait mutatjuk be, rámutatva a szabályok komplexitására és adott esetben ellentmondásaira.

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ÉS CSALÁDTÁMOGATÁSI ELLÁTÁSOK A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN

A Kormány által 2020. március 11-én bevezetett veszélyhelyzetre tekintettel megalkotott jogszabályi rendelkezések számos ponton érintik az egyes társadalombiztosítási és családtámogatási ellátások folyósítását, valamint a megállapításukra irányuló eljárások lefolytatásának rendjét is. Cikkünkben ezeket a rendelkezéseket, átmeneti szabályokat tekintjük át részletesen.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra