Megjelent az Önadózó decemberi száma - tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket

Forrás: Önadózó

Decemberi számunkban nagyon jó, év végi számviteli, adózási, munkajogi teendőket soroló cikkeket talál. Ha előfizetőként bármelyik számot nem kapta volna meg, kérjük jelezze, pótoljuk. Ha még nem előfizetőnk, fizessen elő most 21.420,-Ft-ért 2016. 1-12. hónapra, és régi előfizetőink mellett részt vehet az Önadózó adótanácsadóknak, adószakértőknek könyvvizsgálóknak, mérlegképes könyvelőknek szóló év végi kreditakciójában. Előfizetés: info@onadozo.hu!

Az Önadózó decemberi számának tartalma:

ÉV VÉGI SZÁMVITELI FELADATOK - A BESZÁMOLÓ ELŐKÉSZÍTÉSE
 
Mivel közeledik az év vége, egyre több cég számára fontos, hogyan is állnak a számok abban a bizonyos főkönyvben, mit mutatnak az idei évről, mit lehet tenni gazdaságossági - gazdálkodási kérdésekben, milyen adóoptimalizációs lehetőségei vannak a vállalkozásnak. 
 
FELADATOK, DÖNTÉSI ALTERNATÍVÁK AZ ADÓÉV UTOLSÓ HÓNAPJÁBAN  
 
A cikk a várható kötelezettség alapján teljesítendő feladatokat veszi sorra az egyes, az állami adóhatóság felé teljesítendő adók, adójellegű elvonások tekintetében. Aktualitást különösen az ad a cikknek, hogy a megszokott adóelőleg kiegészítés mellett ez évben két új körülménnyel is számolni kell. Az egyik a rendelkező nyilatkozat, a másik a növekedési adóhitel, amelyekről döntést hozhatnak az adózók. 
 
ADÓELŐLEG-KIEGÉSZÍTÉS AZ IPARŰZÉSI ADÓBAN
 
A következő cikk az állandó jellegű iparűzési adóban a 2015. évben kezdődő adóévi adóelőleg-kiegészítési kötelezettség részelemeit (bevallás-benyújtás, adófizetés rendje) ismerteti jogszabályi magyarázatok és következtetések útján. Mindemellett a nem jogszerű és tényállásnak megfelelő feltöltési kötelezettség jogkövetkezményét, valamint a kapcsolt vállalkozás adóalanyok előleg-kiegészítésével összefüggő sajátosságait elemzi.     
 
AZ ÉV VÉGI ÜNNEPSÉGEK, AJÁNDÉKOZÁSOK SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ KÖTELEZETTSÉGE
 
Cikkünk a közelgő év végével kapcsolatos üzleti, céges rendezvények, illetve a különböző ajándék jellegű juttatások személyi jövedelemadó kötelezettségét vizsgálja. 
 
MUNKAÜGYI TEENDŐK AZ ÉV VÉGÉRE
 
Az esztendő végéhez közeledve a munkaadóknál ismétlődően jelentkeznek egyes munkaügyi feladatok. Ezekből ismertet néhányat cikkünk – a munkajogi segítségnyújtás reményében, természetesen a teljesség igénye nélkül.
 
HATÁROZOTT IDŐSZAKI ELSZÁMOLÁS 2016-TÓL
 
Az áfa törvénnyel egyidős az a bizonytalanság, amit a határozott időszaki elszámolás (korábban folyamatosan teljesített szolgáltatás) okoz az adóalanyoknak az adókötelezettségük megállapítása során. Legnagyobb nehézséget az okozza, hogy egyáltalán miről lehet felismerni, melyek az attribútumai annak a szerződésnek, amelynél a határozott időszaki elszámolás szabályait kell alkalmazni? Hogyan kell megírni a szerződést, hogy egyértelműen a határozott időszakra történjen az elszámolás?
 
RENDELKEZŐ NYILATKOZAT, NÖVEKEDÉSI ADÓHITEL
 
Az adóév utolsó napján esedékes társasági adóelőleg-kiegészítés bevallásával egyidejűleg, a bevallásban két új lehetőségről dönthetnek az adózók. Rendelkezhetnek az adóelőleg-kiegészítés egy részének filmgyártás, előadó-művészeti szervezet vagy látvány-csapatsport célra történő felajánlásáról, illetve igénybe vehetnek növekedési adóhitelt. 
 
ADÓFELAJÁNLÁS A LÁTVÁNY-CSAPATSPORTOK TÁMOGATÁSÁRA 
 
Előző számunkban a látvány-csapatsport támogatásának adókedvezménye igénybevételének gyakorlati tudnivalóit ismertettük, most az adófelajánlás igénybevételének technikája kerül sorra.
 
AZ ELŐADÓ-MŰVÉSZETI SZERVEZETEK ÉS A FILMALKOTÁSOK TÁMOGATÁSA  
 
Az alábbiakban előadó-művészeti szervezetek és a filmalkotások támogatási struktúrájának részletes szabályait mutatjuk be, kitérünk továbbá a támogatott szervezetek elszámolási kötelezettségével kapcsolatos előírásokra is.
 
AZ ADÓZÁSI MÓDOK KÖZÖTTI VÁLASZTÁS A TÁRSASÁGOK VONATKOZÁSÁBAN
 
Az alábbiakban társaságok által elérhető adózási   módok – EVA – KIVA – KATA - választására vonatkozó szabályok mellett, az adónemek legfontosabb előírásait, előnyeit mutatjuk be, támpontot nyújtva ezzel az „áttérést” fontolgatóknak.
 
KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA A KÖNYVVIZSGÁLAT SZEREPÉRŐL A GAZDASÁGBAN
 
Ha a menedzsment és a tulajdonosok együttműködnek a törvénysértő cselekedet elkövetésében, és közösen állítják elő az ezt elleplező kettős könyvelést, valamint a beszámolókat, könyvvizsgáló legyen a talpán, aki feltárja a csalást vagy a hiányosságokat.
 
KEDVEZMÉNY-MAXIMALIZÁLÁS ÉV VÉGÉN
 
Kedvezmények az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári tagság, a  „NYESZ-R” számla vagy nyugdíjbiztosítási szerződés után.  Írásunkban az év végi egyéni befizetések jelentőségére hívjuk fel a figyelmet a rendelkezés formájában adó-visszatérítésre jogosító megtakarítási formáknál, illetve bemutatjuk a rendelkezés feltételeit.
 
ÜGYVEZETŐK BIZTOSÍTÁSI ÉS JÁRULÉKFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGE
 
A társas vállalkozás vezető tisztségviselője társadalombiztosítási jogállásának meghatározása - annak ellenére, hogy az erre vonatkozó jogszabályi környezet évek óta változatlan - a mai napig bizonytalanságot okoz a jogalkalmazók körében. Cikkünkben az ügyvezetői tevékenységet ellátó társas vállalkozókkal összefüggésben teljesítendő társadalombiztosítási kötelezettségeket foglaljuk össze.
 
KÜLFÖLDI VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐKKEL, IGAZGATÓSÁGI ÉS FELÜGYELŐBIZOTTSÁGI TAGOKKAL KAPCSOLATOS SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ- ÉS JÁRULÉK-KÉRDÉSEK
 
Jelen írás célja annak bemutatása, hogy az adó-és járulékkötelezettségek miként alakulnak abban az esetben, ha a társaság vezető tisztségviselője, az igazgatóság, felügyelőbizottság tagja külföldi magánszemély. A magyar járulékszabályok tételes bemutatására e lapszámunk megelőző cikke tartalmazza.  A bevezetőben röviden összefoglaljuk, hogy mit értünk a vezető tisztségviselő, igazgatósági tag, felügyelőbizottsági tag fogalmán, majd az adózási szabályok ismertetését követően példákkal szemléltetjük a külföldi vonatkozású adó-és járulékkérdéseket.
 
A FELSZÁMOLÁS ELRENDELÉSE A VÉGREHAJTÁS EREDMÉNYTELENSÉGE MIATT
 
Az 1991. évi XLIX. törvény (Csődtörvény) alapján a bíróság az adós felszámolását végzéssel elrendeli, ha az adós fizetésképtelenségét állapítja meg. A fizetésképtelenségi okokat a törvény felsorolja (27.§ (2) bekezdés), így- egyebek mellett- az adós gazdálkodó szervezet fizetésképtelensége megállapítható, ha a vele szemben lefolytatott végrehajtás eredménytelen volt (Csődtörvény 27. § (2) bekezdés c./ pont). Az említett fizetésképtelenségi ok feltételezi, hogy az adóssal szemben jogerős marasztaló határozat született, amelynek birtokában a hitelező végrehajtást kezdeményezett, azonban az eredményre nem vezetett. Cikkemben a végrehajtás eredménytelenségére alapított felszámolási kérelem néhány gyakorlati kérdését emelem ki.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra