Összefoglaló a nyári adóváltozásokról - és további írások az Önadózó szeptemberi számában

Forrás: Önadózó

Összefoglaló a nyári adóváltozásokról ● Aktuális áfa módosítások ● Szja, KATA, EKHO és EFO változások ● Járulék és szocho változások ● Jövedéki adó változások Külföldről történő áfa visszaigénylés ● K+F kedvezmények ● KKV IFRS ● A SZÉP-kártya változások ● Iskolakezdési támogatások ● Kamat szochó ● Gépjárművek Szja ● A családi pótlék szabályai ● A rehabilitációs hozzájárulásról ● Előfizetés az Önadózó újságra és online csomagjára szeptembertől decemberig: 10.500,-Ft: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

ÖSSZEFOGLALÓ A NYÁRI ADÓVÁLTOZÁSOKRÓL

A következőkben bemutatjuk a Magyar Közlöny 2023. július 14-i 105. számában  kihirdetett, a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény fontosabb adóváltozásait.

AKTUÁLIS ÁFA MÓDOSÍTÁSOK

Kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék visszaváltási díja ● Állami feladatátszervezés ● Elektronikus kereskedelem ● Pénzforgalmi szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettsége ● Kiválás csoportos adóalanyiságból ●  Számlakibocsátási kötelezettség ● E-nyugta ● Külföldi adóalanyok különös áfa-visszatéríttetési eljárása ● Nyomtatott napilapok adókulcsa

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, KATA, EKHO ÉS EFO VÁLTOZÁSOK 

Cikkünkben ismertetjük a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló – a Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában megjelent – 2023. évi LIX. törvény jövedelemadókat érintő, különböző időpontokban hatályba lépő változásait.

JÁRULÉK ÉS SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ VÁLTOZÁSOK

Cikkünkben ismertetjük a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló – a Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában megjelent – 2023. évi LIX. törvény társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót érintő, különböző időpontokban hatályba lépő változásait.

JÖVEDÉKI ADÓ VÁLTOZÁSOK

Adómértékek változása ●  Adózott termékek visszaszállítása adóraktárba kereskedelmi céllal ● A rendvédelmi szervek és az Országos Mentőszolgálat járműveinek kiszolgálása ● Egyéb ellenőrzött ásványolaj és megfigyelt termék bérgyártása ●  Kötelező érvényű KN-kód besorolás ● Alkoholmentesítés ● Kisüzemi bortermelők ● Pezsgő bérelőállítás ●  Zárjegy egyszerűsítések ● Hivatalos zár ● Elkobzás

KÜLFÖLDRŐL TÖRTÉNŐ ÁFA VISSZAIGÉNYLÉS SZABÁLYAI

A belföldi vállalkozások az üzleti kapcsolataik miatt gyakran utaznak külföldre. A külföldi utazás vagy munkavégzésük során, a külföldön beszerzett termékekhez, igénybe vett szolgáltatásokhoz kapcsolódóan helyi áfa kerül felszámításra. Érthető módon kérdésként merül fel, hogy a külföldön felszámított áfát milyen módon lehet visszaigényelnie a magyar vállalkozásnak. E cikkben összefoglalom, hogy milyen módon van lehetősége a hazai vállalkozásoknak a közösség vagy harmadik országbeli adóalanyok által felszámított forgalmi adót visszaigényelnie.

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGHEZ KAPCSOLÓDÓ KEDVEZMÉNYEK AZ ADÓZÁSBAN

Minden társadalom érdeke, hogy ösztönözze az új kutatás-fejlesztési és innovációs eredmények létrehozását, támogassa annak hasznosítását. A hazai adótörvények azon társaságok számára, melyek saját tevékenységi körben végeznek kutatás-fejlesztési tevékenységet, lehetőséget biztosítanak adóalap-kedvezmény és adott esetben adókedvezmény igénybevételére. Jelen cikk a kutatás-fejlesztési tevékenységhez [a továbbiakban: K+F tevékenység] kapcsolódó kedvezmények igénybevételére vonatkozó főbb szabályokat ismerteti.

INGATLANOK, GÉPEK, BERENDEZÉSEK KÖVETŐ (ESZKÖZKÉNT VALÓ MEGJELENÍTÉS UTÁNI) ÉRTÉKELÉSE
KKV IFRS 17. SZAKASZ

A KKV IFRS 17. szakasza az Ingatlanok, gépek és berendezések számviteli kezelésére – besorolására, kezdeti megjelenítésére és követő értékelésére, közzétételére - vonatkozó szabályokat tartalmazza.  A cikk az eszközcsoport követő - eszközként való megjelenítése utáni – értékelését mutatja be, példák alapján értelmezi a gazdálkodó számviteli politikájaként választott értékelési modelleket, a költség (bekerülési érték) modellt és az átértékelési modellt, illetve vázolja a valós érték megállapításának hierarchiáját. 

A SZÉCHENYI PIHENŐ KÁRTYÁN ADHATÓ 200 EZER FORINT EGYSZERI JUTTATÁSRÓL

Cikkünkben ismertetjük a Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 237/2023. (VI. 19.) Korm. rendeletnek (a továbbiakban: Kormányrendelet) az egyszeri juttatásról szóló szabályát és az azzal kapcsolatban felmerült gyakorlati kérdésekre is választ adunk. 

INDUL A TANÉV - AZ ISKOLA- ÓVODA- ÉS BÖLCSŐDE KEZDÉSRE TEKINTETTEL BIZTOSÍTHATÓ JUTTATÁSOK ADÓKÖTELEZETTSÉGÉRŐL

Írásunkban az iskolakezdési időszakban biztosított leggyakoribb juttatások adókötelezettségét mutatjuk be.

A KAMATJÖVEDELMET TERHELŐ SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ

2023. július 1-jétől lépett hatályba a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 205/2023. (V. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet), mely alapján szociális hozzájárulási adó terheli a kamatjövedelmeket. Cikkünk összefoglalja a szabályozást és ismerteti a felmerült gyakorlati kérdések kapcsán adható válaszokat. 

GÉPJÁRMŰVEK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓZÁSBAN

Az autózással kapcsolatos adószabályok alapvetően évek óta változatlanok, eltekintve egyes mértékek időnkénti módosításától. Tekintettel azonban arra, hogy a mindennapjainkban a gépkocsi jelentős szerepet tölt be, érdemes áttekinteni, hogy milyen személyi jövedelemadó szabályokat kell alkalmazni a gépkocsi hivatalos célú használata, munkába járásra történő használata, illetve bérbeadása vagy értékesítése esetén.

A CSALÁDI PÓTLÉK SZABÁLYAI ÉS KAPCSOLÓDÁSA A CSALÁDI KEDVEZMÉNYHEZ

A cikkben részletesen bemutatjuk a családi pótlékra jogosultak körét, kitérünk a jogosultság megállapításához szükséges részletszabályokra, az eljárási szabályokra, a különleges esetekre vonatkozó rendelkezésekre és áttekintést adunk a családi pótlékra való jogosultsághoz kapcsolódó családi kedvezmények főbb rendelkezéseiről. 

A REHABILITÁCIÓS HOZZÁJÁRULÁS SZABÁLYAI

A kötelezettek köre ● A foglalkoztatotti létszám ● Megváltozott munkaképességű munkavállalók köre ● A sajátos nevelési igényű gyermek, vagy fogyatékossággal élő hallgató alkalmazása ● Nyilvántartás vezetése ● A rehabilitációs hozzájárulás mértéke ● A kötelezettség teljesítése ● Példa ● Bevallás

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra