Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Adott kölcsön és osztalék összevezetése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2022-09-22 10:53:06

Kedves Attila,

Egy Kft szeretné összevezetni a tulajdonosnak adott kölcsönt az osztalék tartozással. A kérdésem, hogy a bruttó osztalékot kell összevezetni, vagy az adólevonás utáni nettót?

Ha a könyvelési tételeket nézem, az osztalékról (4792) számfejtéskor kivezetem az adót 4622-re és ami marad a 4792-n, az kerülhet összevezetésre a 36-os adott kölcsönnel.
Ugyanakkor a teljes osztalék a tulajdonosé és az már csak egy technikai/jogszabályi kérdés, hogy nem ő fizeti meg az adót, hanem a cég vonja le, logikusnak tűnne a bruttó osztalék összevezetése az adott kölcsönnel (hiszen ha neki kellene megfizetnie az adót, akkor egyértelműen a teljes bruttó osztalék kerülne összevezetésre). Csakhogy akkor az adót nem tudom mivel szemben előírni, mert semmi nem marad a 479-en...

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-22 15:48:10

Kedves Ceasar,
Csak a nettó osztalékról rendelkezhet a tag, ezt lehet a beszámításba/kompenzálásba bevonni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra