Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Befejezetlen termelés értékelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

europack 2019-04-07 15:22:54

Kedves Attila!
Az adott társaság mentesül az önköltségszámítás alól. Többek között lakásokat épít, és a kész lakást magánszemélyeknek adja el. Hogyan értékeli helyesen év végén a lakások építésével kapcsolatos befejezetlen termelést? Eddig úgy gondolta, hogy befejezetlen termelést a ténylegesen elvégzett munkák közvetlen önköltségén értékeli, melyet a teljesítési fok alapján arányosítással határoz meg. A gond az, hogy a vevő ezt nem tudja igazolni, ő egy kész lakást vesz, illetve nincs minden lakás eladva. Segítségedet kérem a helyes értékeléssel kapcsolatban.
Köszönettel: Emese

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-08 05:15:27

Kedves Emese,
De az építkezési vállalkozó könyvelése nem is a vevő "igazolásán" múlik. Függetlenül attól, hogy van-e a felek közt részszámlázási lehetőség, amelyhez valóban szükséges lenne a vevő teljesítési igazolására, az építő társaságnak év végén befejezetlen termelésként készletre kell vennie az általa elvégzett munkákat. Ez pedig csak önköltségi áron lehetséges. Nem változtat ezen az a tény sem, hogy a készültségi fok alapján történik az önköltségi ár visszaszámítása, ebben a vevőnek nincs szerepe, illetve ebbe nincs beleszólása.
papattila

Szakértői hozzászólás

europack 2019-04-08 10:02:33

Kedves Attila!
Ezt eddig én is így gondoltam. Kicsit zavaró a törvényben lévő szöveg: "62. § (3) A befejezetlen építési-szerelési, illetve technológiai szerelési munka bekerülési értéke a kalkulációs egység összes elszámolt közvetlen költségéből a megrendelővel még el nem számolt, de ténylegesen elvégzett munkák közvetlen önköltsége, amely utókalkulációval, továbbá – a megrendelő igazolása alapján – a teljesítési fok alapján arányosítással is meghatározható."
Üdv. Emese

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-09 05:36:36

Való igaz, ha nem az utókalkulációt, hanem a készültségi fokkal arányos elszámolást választja, akkor szükséges a megrendelő igazolása, melyet nem feltétlen ír alá egy halandó magánszemély megrendelő, mivel piszokul nem ért hozzá és ebben a megvadult építőiparban már mindentől rettegnek a megrendelők (joggal).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra