Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Bérelt ingatlanon végzett beruházás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mifer2 2022-05-10 17:39:02

Kedves Attila!
A bérleti szerződés megszűnésekor a bérelt ingatlanon végzett beruházás bérlő (Kft) könyveiben nettó értékkel rendelkezik.
Bérlő leszerelte, eltávolította az eszközöket, anyagokat, amelyek szerepeltek a beruházáskor a beszerzési számlákon.
Ezeket az eszközöket már nem tudja felhasználni, mivel elhasználódtak, ill. sérültek a leszereléskor. Kb. 1,5 hónap múlva bérlő elszállította az eszközöket hulladékudvarba, ahol a hulladék elhelyezésért fizetnie kellett, bevétele így nem származott belőle.
A bérelt ingatlanon végzett beruházás kivezetésének a helyes elszámolásában kérnék segítséget. Mivel nem tudta hasznosítani az eszközöket, ezért nem kell felvenni a készletek közé.
A bérleti jogviszony végén selejtezéssel kivezethető szabályosan a tárgyi eszköz? A 861 főkönyvi számlán megjelenik a nettó értéke és az társasági adó növelő-csökkentő tétel lesz.
Vagy a nettó értékre kötelező terven felüli écs-t elszámolni (866), majd ez után kivezetni a könyvekből a tárgyi eszközt?
Mi lesz a dátuma a selejtezésnek, kivezetésnek, ha kötelező, akkor a terven felüli écs-nek? Minden dátum a bérleti jogviszony vége? (megpróbáltam a tárgyi eszköz programban levezetni és a program nem engedi a terven felüli écs –t és a selejtezést ugyan arra dátumra végrehajtani).
Köszönöm a választ

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-12 05:31:40

Mivel használhatatlanná vált az idegen tulajdonú ingatlanon végzett beruházás, így arra terven felüli écs-t kell elszámolni (egyéb ráfordítás), majd kivezetni a könyvekből. Az időpontját indokolt a bérleti jogviszony megszűnéséhez kötni (ha a szoftvere nem engedi ugyanarra a napra tenni a két eseményt, tegye a kivezetést a követő napra).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra