Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Bevétel-költségelszámols


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gergo92 2019-04-13 09:52:23

Cég tulajdonában áll egy szállodai szoba. A szálloda társasházként üzemel. A társasház megküldi az elszámolást az évi bevételek, és költségek alakulásáról (közgyűlést hív össze, ez elé készül beszámoló, amelyben feltünteti a felmerült költségeket (bér,járulék,javítás, stb) és a bevételeket) . Erről egy összevont elszámolást is kapunk, amelyben rögzítik, hogy mennyi a szobára eső árbevétel, és költség. Ennek van egy egyenlege, amit megkap a cég. A nyereséget egy Holding Kft fizeti ki, az ő nevére kell számlát kiállítani. Ők azt kérik, hogy a nyereséget számlázzuk, és ők nem hajlandóak számlázni felénk. Helyes-e, ha a teljes bevételt mint bérleti díjat számlázzuk ki, a költségeket mint közös költség elszámoljuk a társasházi egyenlegközlő alapján, és e két tételt kompenzáljuk. A költségek elszámolásához elég a kimutatás, és a társasház igazolása, amelyben közli az éves számokat? Nem jelent e problémát, hogy a számlát a Holding Kft felé állítjuk ki, és ezt kompenzáljuk a társasház felé fennálló kötelezettséggel? Ha ez az elszámolás nem jó, akkor mi a helyes eljárás?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-16 05:12:57

Értelmezésem szerint a helyes eljárás az, hogy Önök mint tulajdonosok leszámlázzák a teljes bérleti díjat a bérlő Holding Kft-nek (aki minden valószínűség szerint végzi a szálláshely szolgáltatási tevékenységet). Ettől független a társasházzal szembeni elszámolás. A költségek szétosztása során az Önökre jutó költséget a társasháznak nem kell számláznia, mert nem történik áfa-köteles szolgáltatás, csupán költségfelosztás. Következésképp a Holding Kft ügyét nem lehet összemosni a társasházi elszámolással.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra