Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Erdő újratelepítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2017-03-24 16:43:14

Tisztelt Szakértő!
Véleményét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Társaságunk birtokában lévő erdőből lábon álló fát értékesített, most pedig a kivágott erdőt szeretné újratelepíteni. Kérdésem lenne, hogy a lábon álló fa értékesítésekor az 1. számlaosztályban nyilvántartott Erdő könyv szerinti értékéből kell-e kivezetnem, és ha igen, hogyan tudom megállapítani a kivezetendő értéket? Vállalkozó végzi az újratelepítést, akinek a számlája csemete ültetésről szól, és várhatóan facsemete ápolási költség is fel fog merülni. Ezeket a költségeket a facsemete értékével együtt beruházásként kell-e könyvelnem, vagy a Szt. 48. (2) bekezdés alapján ez tárgyévi költségként könyvelendő?
Segítségét előre is köszönöm!
Tímea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-03-27 06:34:50

Tímea,
A lábon álló fa értékesítésével nem szűnik meg az erdő, ezért nem indokolt a befektetett eszközök még részleges kivezetése sem. Az újratelepítés költsége a tárgyévi eredmény terhére számolandó el, nem aktiválható. Az időben elváló események (bevétel az értékesítésből, kiadás az újratelepítés miatt) összehangolására a céltartalékképzés nyújthat lehetőséget (Szt.41.§ (2)).
papattila

Szakértői hozzászólás

farkastimea 2017-03-27 08:14:56

Kedves Attila,
én is erre jutottam, köszönöm szépen a megerősítést.
Tímea

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra