Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Fejlesztési tartalék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

fuggerbook 2020-05-15 10:16:55

Szeretném a segítségét kérni az alábbi témában: 2020. május 1-jétől a kiadott rendelet engedi a 100% fejlesztési tartalék képzését 2019-es üzleti évre is. Az általam könyvelt Társaság már rendelkezik elfogadott beszámolóval, de annak közzétételére és a TAO bevallás benyújtására ezidáig nem került sor. A rendelet leírja, hogy mit kell tenni ebben az esetben, de nem vagyok teljesen biztos annak könyvelésében. Számomra a rendeletből az derül ki, hogy a 2019-es beszámolóhoz már nem nyúlok. A rendeletben azt írja, hogy számviteli ellenőrzéssel javítom mind a fejlesztési tartalék mind a Tao összegét, ezért én úgy gondolom, hogy a változást a 2020-as üzleti évben könyvelem le a TAO bevallást pedig a korrekciókkal együtt nyújtom be, kvázi mint ha "jelentős összegű hibát" javítanék. A korrekciókat kiemelten bemutatom 2020-as üzleti év könyvelésében.
Miután viszont ez nem jelentős hiba azt gondolom, hogy háromoszlopos beszámoló készítésére 2020-as év zárásánál nem lesz szükség. Jó lehet ez a gondolatmenet? Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-17 15:17:43

Tökéletes a gondolatmenete.
papattila

Szakértői hozzászólás

fuggerbook 2020-05-17 20:37:09

Köszönöm a gyors választ!
Még a témával kapcsolatban azt kérdezném, hogy a 2020-as könyvelés miatt a 2019-es osztalékalapom nem fog változni, így a jóváhagyott osztalékom sem érinti.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-18 21:38:41

Valóban, de ha a saját tőke megkívánja, a tagoknak azt majd helyre kell állítaniuk.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra