Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Félkész termék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

rone1983 2019-04-09 14:47:57

Tisztelt Szakértő!

Vállalkozásunk megbízott egy vállalkozást "csomagküldeményeket válogató és rendező szalag tervezése és prototípus kivitelezése" címén az eszköz gyártására.
A vállalkozói szerződésben 2018.12.31. volt a határidő, amire nem készült el, így a szerződés módosításra került. A szerződésben a gyártási folyamat közben részszámlák lettek kiállítva a vállalási díjnak megfelelően.
Kérdésem, hogy mi a helyes könyvelése 2018-ban illetve 2019-ben az aktiváláskor az eszközbeszerzésnek?

Köszönettel: Renáta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-09 15:15:34

Kedves Renáta,
Részszámlázásnak csak abban az esetben van helye, ha a szerződésben vállalt teljesítmény természetben osztható. Egy termékbeszerzésnél általában véve ez nem igazán értelmezhető (vagy megvettem, vagy nem, nincs a kettő közt átmenet), ezért ilyenkor előlegről beszélünk. Az előleg a nyújtó félnél a követelések közt szerepel a 2018-as főkönyvben, de a beszámolóban a tárgyi eszközök közt. A főkönyvi beruházás (és a végszámlázás) csak a termék átadásakor történik meg 2019-ben, ezt követi az aktiválás, ami az értékcsökkenési elszámolásnak is a kezdete.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra