Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Haszonélvezeti jog ráépítéssel


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

veronix 2021-05-14 18:37:15

Magánszemély haszonélvezeti jogot alapított saját Kft-je számára, tulajdonában lévő építési telekre 16 évre. Értékét a szerződés "hasznosítástól függően kb 50 MFt-ban" állapította meg. A vételárat nem határoznak meg, hanem a Kft lakóházat épít a telekre, ami a magánszemély tulajdonába kerül. Ezt a lakóépületet a kft használhatja a szerződés szerint a haszonélvezeti jog végéig. Ebben az esetben a Kft mentesül az ajándékozási illeték alól.
Kérdésem, hogy a 2020-ban elkezdett építkezés év végéig felhasznált anyag és igénybe vett szolgáltatások értékét hogyan kell kimutatni a mérlegben?
Ki kell-e mutatni a könyvekben a haszonélvezeti jogot, ha igen milyen értékben?
veronika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-05-16 10:01:07

Kedves Veronika,
A leírtak ellenére nekem mégiscsak úgy tűnik, hogy ellenértékes ügylet jön létre: a haszonélvezeti jogért tulajdonjogot kap a magánszemély, ellenértékként a lakóház piaci értékét indokolt figyelembe venni. Ennek megfelelően a Kft könyveiben az építkezést a saját kivitelezésű készletekre vonatkozó szabályok szerint kell kezelni: a beszerzett szolgáltatásokat, anyagokat, bérköltséget, bérjárulékokat a megfelelő költségnemen kell könyvelni, majd év végén teljesítési fokkal arányos nettó árbevétel elhatárolás (feltételezem, a lakóház érdemi paramétereit a magánszemély határozza meg). A haszonélvezeti jogot az immat javak közt kell állományba venni, a lakóház piaci értékének megfelelő összegben.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra