Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Kényszertörlés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szalmaszal 2019-03-28 21:07:04

Kedves Szakértő!
A kényszertörlési eljárás úgy fejeződik be, (mivel az egyszemélyes társaságban nagy értékű üzemi épület és készpénz maradt benn), hogy a cégbíróság a végzésében a Földhivatalt hívta fel, hogy kényszertörlés befejezése jogcímén a kft jelenlegi örökös tulajdonosának, mint magánszemélynek a tulajdonát jegyezze be az üzemi épületre.
A kérdésem a következő lenne: Kell-e ilyenkor egy legvégső beszámolót készíteni?
Az üzemi épület most hol adózik? A társaság beszámolójában piaci értéken, (aminek áfa vonzata is lesz) vagy a magánszemélynél, amikor az a tulajdonába kerül.
Válaszát várva köszönettel: Ibolya

Témanyitó hozzászólás

szalmaszal 2019-03-28 21:12:36

Kedves Szakértő! A fentieket szeretném kiegészíteni azzal, hogy a kényszertörlési eljárás azért indult el, mert az egyszemélyes kft tulajdonosa, képviselője hirtelen elhunyt, és mivel német állampolgár volt, az örökösödés közel egy évig elhúzódott. A kft jelenlegi örököse is német állampolgár.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-31 10:34:18

Kedves Ibolya,
Igen, az eljárás befejeztekor záró beszámolót kell készíteni, a 72/2006.Korm.rendelet alapján (mint végelszámoláskor). Ha az ingatlanhoz valaha áfa levonási jog kapcsolódott, akkor a megszűnéskor áfa fizetési kötelezettség keletkezik a piaci érték után. A megmaradt vagyon kiosztására szintén a végelszámolás szabályai alkalmazandók, azaz az adózott befektetésen felül kiadott vagyon vállalkozásból kivont jövedelemként lesz adóköteles (Szja tv. 68.§). Az ingatlan ezt követő értékesítése a magánszemélynél lesz adóköteles.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra