Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

KIVA pénztár csökkenés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

valaka 2022-05-13 14:31:45

Kedves Attila!

Kérdésem lenne, hogy ha tárgyévben jelentősen csökkent a KIVA-s cég pénztára és ez korrekciós tétellel jár, akkor a teljes korrekciós tételt figyelembe kell vennem a bevallásban, attól függetlenül, hogy az előző évi bevallásban volt-e pl. növekmény miatti korrekció? Vagy csak annak mértékéig csökkenthetek tárgyévben, amilyen mértékben az előző évben növeltem?

Köszönettel:
A.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-15 08:10:17

Kedves A,
Először is meg kell határoznia a mentesített pénztári értéket. Ha a csökkenés meghaladja ezt az értéket, akkor a meghaladó összeggel kell csökkenteni a kiva alapját, függetlenül attól, hogy a korábbi éve(ek)ben volt-e ezen a jogcímen kiva alap korrekció. Még egy gondolat: a csökkentés nem opció, ezt a törvény kógens szabályként írja elő, azaz kötelezően alkalmazandó (annak ellenére, hogy az adótörvények az adó alapjának csökkentését általában csak lehetőségként fogalmazzák meg).
papattila

Szakértői hozzászólás

valaka 2022-05-16 09:56:53

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra