Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Közvetett költség megosztása-civil szervezet


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

19980531 2019-04-12 09:09:33

Kedves Attila, nem napi probléma, de gondolkodom rajta. A Civil tv. szerint a közvetett költséget a cél szerinti és vállalkozási tevékenység arányában kell megosztani. (21 § 1. pont. ) DE, amennyiben nincs az adott évben cél szerinti ( közhasznú) ár/egyéb bevétele, mi történik. Ha a törvény betűit veszem, akkor a vállalkozást terhelné minden közvetett kts, a valóságban persze nem lehet így, ( rezsi,. könyvelés, banki egyéb kts.... ) Ilyenkor hogy lehet gondolkodni, hisz számviteli elveket sértenék, Köszönöm, Gabi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-15 05:30:57

Kedves Gabi,
Olvasatomban az Ön által is idézett törvényhely (Civil tv. 21.§) nem igazán hagy tág teret a gondolkodásra: bevétel arányosan kell megosztani a mindkét tevékenységet érintő (közvetett) költségeket.
"21. § * (1) A gazdasági-vállalkozási tevékenységet is folytató civil szervezet azokat a költségeket, ráfordításokat, amelyek sem az alapcél szerinti (közhasznú) tevékenységéhez, sem a gazdasági-vállalkozási tevékenységéhez nem rendelhetők közvetlenül hozzá, a bevételek (ide nem értve az ilyen költséget, ráfordítást ellentételező bevételt) összege arányában osztja meg a két tevékenység között."
papattila

Szakértői hozzászólás

19980531 2019-04-15 06:53:51

Köszönöm, sajnos. Gabi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra