Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Közvetített szolgáltatás hatósági díjnál


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

europack 2021-10-15 10:22:17

Kedves Attila!
Egy műszaki vizsgáztatással is foglalkozó cég a műszaki vizsga díját befizeti az NKH-nak. Az NKH az átutalt pénz felhasználásáról számviteli bizonylatot állít ki. Ez a számviteli bizonylat szólhat a vevő - , de akár a vizsgáztató nevére is.
A nem kp vevőknek nem tetszik, hogy a nevükre kiállított számviteli bizonylatot kp-ban, vagy bankkártyával a pénztárba be kell fizetni. Mivel a számla is egy számviteli bizonylat, ezért
lehetséges-e hogy a hatósági díjat a kimenő számlán tüntessék fel, és a hatósági díjat ne a 91-es, hanem a 368-as NKH-val ütköző számlára könyveljék? Kinek a nevére szóljon az NKH számviteli bizonylata?
Gondolkoztak még azon, hogy az NKH-nak befizetett vizsga díját közvetített műszaki vizsga hatósági díjaként tüntessék fel a számlán. Nem tudom, hogy egy közhatalmi tevékenységet lehet-e közvetíteni? (áfa tv. 7. § (2).
Segíts légy szíves, hogyan lehet ezt megoldani?
Köszönettel: Emese

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-10-16 13:19:47

Kedves Emese,
Az NHK részét csak az NHK nevében lehet bizonylatolni és csak kp-ben (bankkártyával) lehet kifizetni. Ez nem a vizsgáztatást végző árbevétele, csak átfut rajta egy elszámolási számla segítségével. Ez a tétel nem szerepelhet a vizsgáztatást végző vállalkozás számláján. Ismereteim szerint ezt nem lehet másképp kivitelezni, jogszabályi előíráson alapul.
pattila

Szakértői hozzászólás

europack 2021-10-16 18:18:50

Kedves Attila!
Köszönöm a gyors válaszodat!
Üdv. Emese

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra