Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Nem realizált árf nyereség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gaborkerconto 2017-03-30 11:49:03

Kedves Szakértő!

Adott egy cégnél forgatási célú értékpapír (devizában). A 12.31-én kimutatott aktuális érték a kszé-hez képest árfolyamnyereséget mutat (ha éppen akkor eladná, akkor árf.nyeresége lenne). Hogy deviza értékpapírról van szó, az szintén, az év végi devizaértékelésnél árfolyamnyereséget indukál. Kérdés: csak az utóbbival, vagyis csak a devizaárfolyam eltéréséből adódó nem realizált árfolyamnyereséggel csökkenthetem a tao alapomat, vagy az elsővel is, vagyis az értékpapír kszé-hez képest magasabb eladási árából következő (tehát nem a devizaárfolyam eltéréséből adódó, nem realizált) árfolyamnyereséggel is!??

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-03-30 17:43:04

A fordulónapi piaci érték és a nyilvántartás szerinti érték közti különbözetet nem lehet könyvelni, így nincs a tao alapra hatással. A fordulónapi átértékelésből származó árfolyamkülönbözet azonban könyvelendő, azonban nincs tudomásom ehhez kapcsolódó tao alap csökkentési lehetőségről.
papattila

Szakértői hozzászólás

gaborkerconto 2017-03-31 14:24:59

Tao. törvény 7.§ (1) bekezdése dzs) pontjának a) alpontja alapján a társasági adó alapját csökkentheti vele.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra