Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Nyílt végű lízing lezárás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

42844 2017-03-27 14:20:29

Tisztelt Szakértő!

Egyik Kft. ügyfelünk nyílt végű lízing keretében birtokolt egy autót, majd a lízing lejártakor nem élt opciós jogával és a bank visszavette az autót. Helyesbítő számla nem készült, egy egyenlegközlőn kiértesítették a még hátralévő részletek összegét, ami egyezik is a könyvelésben a tőketartozás összegével.
A kérdésem az lenne, hogy jól gondolom-e az események sorrendjét: először elszámolom a tárgyévi értékcsökkenést a lízing szerződés megszűnésének napjáig, majd a fennmaradt tőketartozás összegét összevezetem az eszköz főkönyvével, végül pedig kivezetem az eszközt (a tőketartozás összegével csökkentett bruttó értéket és az eddig elszámolt értékcsökkenést egyéb ráfordításra vezetve) mintha értékesítés történt volna? Egyéb bevételt érintő tétel nincsen az események között, igaz?

Segítségét előre is hálásan köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-03-28 12:51:05

Mivel a futamidő kezdetén nem készült egyösszegű számla az értékesítésről, így a visszavételezést sem kísérheti számlahelyesbítés. Az eseményről csupán egy számviteli bizonylatot helyesbítő számviteli bizonylatot kell a lízingcégnek kiállítania. Ez lesz a kivezetés bizonylata a lízingbe vevőnél. Először az időarányos écs-t kell elszámolni, majd a kivezetés általános szabályai szerint az elszámolt écs-t összevezetni az eszköz bruttó értékével. Az így kapott nettó érték kerül összevezetésre a nyilvántartott lízing tartozással. Amelyik számlának (142/45) egyenlege marad, azt az egyéb bevételekkel vagy az egyéb ráfordításokkal szemben kell megszüntetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra