Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Nyilv végű pénzügy lízing


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Csupika 2019-04-09 15:38:36

T.Szakértő,
Van egy személy autó amit lízingelt egy kft. (nyílt végű lízingről van szó, áfa levonás is történt megfelelő arányban), de a lízing végén a kft. úgy döntött, hogy nem veszi meg az autót. Az autó a lízing alatt aktiválva lett, écs lett rá elszámolva.
Kérdésem, hogy hogyan kell kivezetni a könyvelésből az autót, mi ennek a pontos menete? (Kell-e storno számlát kapnom?) Lesz -e társasági adó alap növelő hatása?
Köszönettel:
Csupika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-12 04:57:57

Kedves Csupika,
Igen, kell kapnia módosító bizonylatot, mégpedig a futamidő elején kibocsátott számviteli bizonylatot módosító számviteli bizonylatot. Ennek alapján gyakorlatilag visszakönyveli az utolsó részletet (T45-K142). Ha az eszköznek a kivezetéskor lesz nettó értéke, akkor azt egyéb ráfordításként számolja el. Ha az eszközre már több écs-t elszámolt, mint a helyesbítés utáni bruttó érték, akkor a különbözetet az egyéb bevételekkel szemben indokolt kivezetni.
A két törvény értékcsökkenést illető eltérő rendelkezése miatt lesz tao alap módosító hatása, ami összességében lehet, hogy növelő hatású lesz.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra