Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Osztalékfizetés letétbe helyezés nélkül


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

viczkokft 2019-04-08 10:31:42

Egy kft. a 2017. évi egyszerűsített éves beszámolóját elfogadó taggyűlésen külön pontban határozott a beszámoló elfogadásáról és külön pontban az adózott eredmény felhasználásáról, amiben osztalékfizetésről is határoztak.
Az elektronikus úton történt letétbe helyezés során az adózott eredmény felhasználásáról, benne az osztalékfizetésről szóló határozattal nem lett csatolva, így a számviteli törvény 153.§ (1) bekezdése szerinti letétbe helyezési kötelezettség ezen része nem valósult meg.
Kérdésem: A társaság a taggyűlési határozat alapján, a letétbe helyezés elmulasztásától függetlenül 2018-ban fizethetett-e osztalékot, vagyis az adózott eredmény felhasználásáról szóló határozat letétbe helyezése feltétele-e annak, hogy a társaság osztalékot fizethessen?
Amennyiben az osztalékfizetés így szabálytalannak tekintendő, a kifizetés osztalékelőlegnek vagy jövedelemnek minősül-e?
A kifizetett osztalék „szabályossá tételére” megoldás-e a beszámoló ismételt letétbe helyezése?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-09 05:50:09

Bár ismereteim szerint nem írja elő jogszabály, hogy egyetlen dokumentumban hozzanak döntést a tagok a beszámoló elfogadásáról és az eredmény felosztásáról (mégis szerintem ez a kézenfekvő), de ennek mindenképp egyidejűleg kell történnie. Ha Önök megsértve a Szt. 153.§-ában foglalt előírást nem tették közzé az eredmény felosztásáról szóló taggyűlési határozatot, akkor ez a közzétételt kezelő cégszolgálatnál -írásbeli kérelemre- módosítható illetve pótolható.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-09 05:52:04

Ez lemaradt: ettől még az osztalék osztalék marad, feltéve, ha a taggyűlési határozat valóban a beszámoló elfogadásakor keletkezett, azaz a dokumentum az eredmény felosztásáról hiteles.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra