Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Pályázati előleg


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TITIKE 2019-03-27 10:31:00

Tisztelt Szakértő !
Ügyfelem pályázatot nyert, Prototipus, termék, technológia és szolgáltatásfejlesztés témában. A támogatási szerződés áll rendelkezésemre .
Előleget kapott a költségekre 2018-ban./ kb ötödét a támogatás teljes összegének. A támogatás eszközbeszerzésre és a fejlesztéssel kapcsolatos személyi jellegű ráforditás támogatására és bizonyos "alvállalkozó" költség elszámolására forditható. 2018-ban, személyi jellegű ráforditás merült csak fel az ügyvezető nyilatkozata alapján.
Kérdés, hogy helyesen könyvelem -e ha 162 beruházásra könyvelem szemben az 582-vel / a 2018-as évre eső bért és költségét, az ügyvezető nyilatkozata alapján? Semmi más dokumentum nem áll rendelkezésre.
A másik kérdés pedig, hogy az előleget hagynám a rövid lejáratú kötelezettségek között , hiszen a mérlegfordulónapig nem kaptam a könyvelésre semmiféle dokumentumot, /időszaki beszámoló elfogadása a támogató részéről vagy egyéb / amiből arra következtethetnék, hogy a projekt végig fog futni.
Kérdésem még , hogy ennek tükrében helyes-e , hogy nem könyvelem le 96-ra bevételként a teljes támogatást és határolom el, mert nem látom biztositottnak a projekt végig futását. Az ügyvezető is hezitál, hogy esetleg visszautalja az előleget. / Mérlegkészités dátuma után vagyunk már./
A cég minimum adóalap alapján adózna, igy ezért nagyon fontos ez a kérdés.
Köszönettel várom válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-28 05:46:58

A leírtak alapján egy immat.jószág és egy termék (prototípus) készül a sikeres projekt során. Ebben az esetben a prototípus nem bír önálló értékkel, azt a szellemi termék részeként indokolt figyelembe venni. Következésképp ez egy fejlesztési támogatás. Mivel a beszámoló elkészítéséig nem született jóváhagyó határozat, helyesen tették, hogy a kötelezettségek közt szerepeltetik a támogatási előleget a 2018-as beszámolóban. Ugyanakkor mivel szellemi termékről van szó, így nem helyes a beruházási számla használata, helyette a 11-es számlát kellett volna használniuk az 58-as számlával szemben.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra